Reklamı Kapat

Seul’deTarihi Bir Köy...

Merhaba...

Bugün sizlerle 2012 yılında ziyaret etme fırsatı bulduğum Seul’de tarihi bir köye gideceğiz. Namsangol Hanok Köyü...

Güney Kore’nin Seul şehri içerisinde kalan iki tane tarihi köyü bulunmaktadır. Namsangol Hanok Köyü bunlardan birisidir.

404733-10151231306207902-433467374-n.jpg?

Hanok geleneksel Kore evlerine verilen isimdir. Bu evler genellikle ahşap yapılıdır. Aslında sadece evler değil, Gyeong-buk Gung Sarayı gibi tarihi mimarinin büyük bir kısmı da ahşap yapılıdır.

Seul’de gezdiğim yerler içinde beni oldukça etkileyen bu köy özellikle Chuseok Bayramı’nda gerçekleştirilen aktiviteleriyle ünlüdür. Geleneksel Kore gösterileri kaçırmamanız gerekenlerdendir. Chuseok Bayramı Güney Kore’nin geleneksel bayramıdır ve şükran bayramı olarak ta bilinmektedir. Bu bayramda uzak ve yakın akrabalar bir araya gelir, yemekler ikram edilir, aile büyüklerinin mezarlarına gidilir, dualar edilir. Bizdeki dini bayramları anımsatmaktadır. Bu bayram geleneksel Kore kültürünü deneyimlemek için iyi bir fırsattır ve bu köyde yapılan etkinlikler ile dolu dolu kutlanmaktadır.

Halk arasında bu bayrama “Han-gawi” denilmektedir. Büyük sekizinci kameri ayın ortası anlamına gelmektedir. Chuseok Bayramı’nın tarihi her yıl değişmektedir.

Bu köyde her yaş grubu için vakit geçirebilecekleri evler mevcuttur. Burada evleri gezebiliyor, keyifle vakit geçirebiliyorsunuz. Kız çocuklarınız bu köyde Hanbok yani geleneksel Kore kıyafeti giyebilir, erkek çocuklarınız ise ahşap yay ve oklar yaparak vakit geçirebilir. Köyde gezerken öğretmenleri ile birlikte grup olarak köyü gezen aktivite yapan birçok çocuk görürsünüz...

7935 m2 alana sahip olduğu söylenen şehrin merkezinde bulunan parkın içinde bulunan bu güzel köyde gezerken geleneksel Kore düğünlerine şahit olabilirsiniz.

Burada içinde doktor ve hemşirelerin de bulunduğu herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınızda gidebileceğiniz evler de bulunmaktadır.

545529-10151230810217902-1535869775-n.jpg?

Uzun uçak seyahatinden olsa gerek, boynumun tutulduğu Seul’de, köyü gezerken karşıma çıkan bir evdeki doktorlar, hızır gibi yetişip boynumu normal durumuna döndürmüştü. Elinizin sıcaklığına, tansiyonunuza göre bile hemşireler tarafından özel bitki çayları hazırlanıyor, size ikram ediliyor...

Çay demişken...Bazı günler açık olan, geleneksel çay seremonilerinin yapıldığı evler bulunmaktadır. Çay Kore’de hoş sohbetler etmek, iyi vakit geçirmek ve karşınızdaki kişiyi güzel ağırlamak için içiliyor.

Şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü merak ettiğim çay seremonisini bizzat yaşama fırsatı bulmuştum. Çay seremonisinde çay konusunda usta olan kişi başta oturmaktadır. Su ısınınca seremoni başlıyor. Özel Kore tasarımı çay setleri önce sıcak su ile yıkanıyor. Tabi ki suyun ısınmasını beklerken koyu bir sohbete geçmiş oluyorsunuz. Su kaynatılmıyor, 65-75 °C sıcaklık aralığına kadar su ısıtılıyor. İkram edilecek çay çeşidi demliğe çay ustası tarafından konuyor, üzerine sıcak su ekleniyor.

Burada suyun yukarıdan dökülmesi çok önemli...Herkesin su sesini duyuyor, 3-4 dakika demlendikten sonra dağıtma kabına dökülen çay kurabiye eşliğinde servis ediliyor. Çayı içmeden önce selamlaşma yapılıyor. Çayınızı tutarken de iki elle tutuyorsunuz. Bir eliniz bardağın yanında, diğeri ise altında bulunuyor. Seremoni bittiğinde ise tekrar çay seti sıcak su ile yıkanıyor, üzeri bezle örtülüyor.

Seul’de bu köyde gezerken hasır çarıklar, sepetler ören yerliler görürsünüz, keyifle yaptıklarını izler, almadan geçemezsiniz.

175928-10151229226567902-1907669451-o.jpg?

Köydeki evleri keyifle gezip, doyasıya eğlenirken eğer acıktığınızı hissederseniz pratik ve Kore’nin en ünlü yemeği olan “bibimbap” yani “karıştırılmış pirinç” deneyebilirsiniz. Bu bir vejeteryan yemeğidir. Önünüze geldiğinde altta yeşillikler, üzerinde pirinç olduğunu görürsünüz. Masanızın üzeri ise çeşit çeşit soslarla doludur. Bunlardan da dilediklerinizi ekleyip güzelce karıştırıp yemeğe başlayabilirsiniz. Aman dikkat edin... Acı sosların sayısı oldukça fazla...

Bibimbapın yanında ise, kimçi yemenizi öneririm. Kimçi de Kore mutfağında önemli bir yere sahiptir. Bizdeki turşuya eşdeğer bir şey diye düşünüyorum. İçinde beyaz lahana, turp, pırasa, armut, maydanoz, hardal, kırmızı pul biber, sarımsak, yeşil soğan, zencefil, şeker, tuz, salamura hamsi ve isteğe bağlı olarak ta salamura karides kullanabilirsiniz.

Lahana yaprakları arasında yediğiniz mükemmel bir karışım bibimbapın tadını ikiye katlamaktadır.

Başka bir yerde buluşmak dileğiyle...

Sevgi ve sağlık ile kalın...

 

394030-10151229811832902-374545499-n.jpg?

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nermin Demirkol - Mesaj Gönder



Yorum yazarak Bugün Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bugün Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz


Anket Ak Parti İzmit Belediye Başkan Adayı Kim Olmalı?