- G:

Taşdemir Eleştirdi! Körfez Belediyesi Canlı Yayını Kesti!

Körfez Belediyesi Stratejik Planı’yla ilgili konuşan CHP’li Engin Taşdemir, usul ve esaslarda pek çok yanlış yapıldığını belirtti. Sayfa sayfa yapılan hataları ve planın eksikliklerini ifade eden Taşdemir’in konuşması belediye yöneticilerinde rahatsızlık yarattı. Taşdemir’in konuşmasının bir bölümü belediyenin sosyal medya sitesinde yer alan videosundan kesildi.

Büyütmek için resme tıklayın

Körfez Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı dün gerçekleştirildi. Körfez Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda belediyenin 2020-2024 stratejik planı görüşüldü. Stratejik planla ilgili konuşan CHP’li Engin Taşdemir, planı hazırlanış usul ve esaslarına göre eleştirdi. Taşdemir’in konuşmasının bir bölümü Körfez Belediyesi yöneticilerini rahatsız etti. Belediye yönetimi Taşdemir’in konuşmasının o bölümünü sosyal medya hesabı üzerinde yer alan videodan sildi. Taşdemir videonun silinen kısmında şu ifadeleri kullanmıştı: “Sayfa 93’te yapılan analizde, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki alt ve üst yapı çalışmalarının yetersizliği belirtilmiş. Sevgili başkanım buradan çıkan şu ki Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yetersiz olduğunu düşünüyorsunuz. Bu konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiniz mi? Tahir bey de yetersiz olursa bu konuyu nasıl çözeceksiniz?”

 HER YER LİMAN OLDU

CHP’li Engin Taşdemir’in stratejik planla ilgili meclis konuşması şöyle: Dubai Port Limanı yapıldı kentimizde. Tıpkı şu an gündemde olan OYAK gibi. Dubai Port’un bize hiçbir faydası olmadı. İşe alımlarda Körfezlilere öncelik verilmedi, trafik sorunu oluştu, belediyemize katkı sunmadılar. Bu kente hala yeni bir liman geliyorsa biz de bunun Ankara’dan işlerini çözdüğünü, ÇED raporlarını aldığını biliyoruz. Fakat bildiğimiz bir şey daha var sayın başkan, o da şudur. Büyükşehir’den ve ilçe belediyelerinden liman açılması konusunda görüşler alınıyor. Bu görüşleri önceki firma almışsa, şu an bu işin devamı sağlanıyorsa buna diyecek bir şey yok. OYAK limanı olarak açılacağını biliyorum. Yeni bir liman açılacak diye biliyorum. Sahillerde adım atacak yerimiz kalmadı. Her yer liman oldu. Bu konuda bilgilendirmenizi istiyorum.

 YAPILMAYAN PROJELER ANLATILMAMIŞ

Sayın başkan stratejik plan ve programlar kanunla belirlenmiş plan ve programlardır. Burada 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre plan hazırlanıyor. Seçimlerden sonra 6 ay içerisinde kanun gereği bu planları hazırladınız. Onay sonrasında merkezi hükümete sunacaksınız. Ben stratejik planı cumhurbaşkanı tarafından belirlenen usul ve esasları baz alarak inceledim. Hiçbir ön yargıyla bakmadım. Tamamen teknik açıdan burada yaşanan çelişkilere sizin ve Ak Parti Grubu’nun dikkatini çekmek istiyorum. Bu plana emek harcayan bütün personelimize öncelikle teşekkür ediyorum. Şimdi sayın başkan sayfa 15 ile 22 arasında temel performans göstergeleri belirtiliyor. Bakın hepiniz açıp bakabilirsiniz. Normalde burada belediyenin faaliyetinin 15 ile 25 arasında belirtilmesi gerekiyor. Fakat burada tüm göstergeler fazlasıyla uzun uzadıya belirtilmiş. Yine sayfa 40’ta geçmiş dönem stratejik plan değerlendirmesi var. Bunun mecbur olarak konulması gerekiyor. Fakat şu dikkatimizi çekti 2014-2019 dönemi başarılı mı, başarısız mı bu belirtilmemiş. Yapılmayan, bitmeyen projeler ne durumda bunlar belli değil. Bizim bunları bilmemiz gerekiyor ki neyi nasıl eleştireceğimizi bilelim.

 OTOYOLUN İLÇEMİZİ ETKİSİ NE?

Yine stratejik planının 57 ve 63. sayfaları arasında hükümet ve bakanlıklara verilen görevlerin hepsi burada belediye ile ilişkilendirilmiş. Üst politikalarda belediye ile ilgili olan konulara yer verilmesi gerekiyordu. Örneğin mesela Kuzey Marmara Otoyolu’ndan bahsetti arkadaşlarımız. Körfez ilçemizden de geçiyor bildiğimiz kadarıyla. Bunun ilçemize ne gibi etkisi var stratejik planda bunun belirtilmesi gerekiyor. Yine sayfa 65’te hedef 2.2.1’de su ürünleri yetiştiriciliğinde… Aynen maddesinden okuyorum, ‘Su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim ve ihracatın artırılması sağlanacaktır’ deniliyor sayın başkan. Bunun hedef kartları kısmında açıklanması gerekiyor. Ancak hedef kartlarında böyle bir şeye rastlayamıyoruz. Üretim ve ihracattan orada hiç bahsedilmiyor. Sayfa 89’daki paydaş analizlerini incelediğimizde de dikkat çekiyor. Mesela paydaşlar kimler? Burada önceliklendirme tablosu yok. Hangi projeler paydaşlarla oluşturulmuş yok. Paydaşlar ne kadar katkı sunmuş bilinmiyor.

 BÜYÜKŞEHİR YETERSİZMİŞ

Yine sayfa 93’te yapılan analizde, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki alt ve üst yapı çalışmalarının yetersizliği belirtilmiş. Sevgili başkanım buradan çıkan şu ki Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yetersiz olduğunu düşünüyorsunuz. Bu konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiniz mi? Tahir bey de yetersiz olursa bu konuyu nasıl çözeceksiniz? Barbaros Mahallesi’nde Kabakoz bölgesiyle ilgili de sıkıntılar var. bu stratejik planda söz konusu bölgenin 3 yıl içerisinde taşınılacağı belirtiliyor. Bu işi Kent Konut’la konuştunuz mu? Kent Konut’la veya Büyükşehir’le bir çalışma yürütülmüş müdür? 3 yılda burası bitirilecek deniliyor. Burada Kent Konut ve Büyükşehir ana paydaş olacak sanırım. Ana paydaşlarla sorunları tartıştınız mı? Bu haliyle konu havada kalıyor.

 ‘OTOPARK YAPACAĞIZ, PARAMIZ YOK’

Yine sayfa 132’de 2019 itibariyle 134 araçlık otoparkımız olduğu belirtilmiş. 2024 sonunda toplam 650 araçlık bir otopark oluşacağı belirtiliyor. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bu kentin en önemli sorunlarından biri otopark sorunu. Bu konuda daha ciddi bir çalışma yapılırsa iyi olur. Yine aynı sayfada bisiklet yolundan bahsediliyor. 2024 sonunda Körfez Belediyesi tarafından 50 kilometre bisiklet yolu yapılacağı belirtilmiş. Bu yol nereye yapılacak stratejik planda onunla ilgili bir ifade göremedim. Otopark ve bisiklet yolunu yapacağınızı belirtmişsiniz aynı sayfanın aşağısında yer alan ihtiyaçlar kısmında ise mali durumun yetersiz olduğunu belirtmişsiniz.

SATTIKLARINIZIN YERİNİ DOLDURAMAYACAKSINIZ

Yine sayfa 133’te afet, yangın, deprem gibi konulara hazırlık için sadece tabelaların tamamlanması mı yapılacak? Bu da çok dikkat çekici bir surum. 1999 yılında çok ciddi bir afet atlatmamıza rağmen bu konuda çok daha ciddi projelerin olması gerekmez miydi? Bunu da sizden duymak istiyoruz sayın başkanım. Yine sayfa 139’da çok ciddi eksiklikler var. Projelerden önce bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Örneğin engelli ve yaşlı vatandaşlarımız için yaşam merkezi yapılacağı belirtilmiş. Çok güzel bir proje. Fakat bunun öncesinde engelli ve yaşlı haritası çıkarılması gerekiyor. önce yoğunluk alanları tespit edilip çalışma yapılmalı. Son olarak sayın başkan sayfa 143’te performans göstergesi 5.1.4. kısmında 2019 yılında 434 metrekare kamulaştırma gerçekleştirdiğimizi beyan etmişsiniz. Fakat 2024 sonunda bunun 1.000 metrekareye çıkacağı belirtilmiş. Bu şunu gösteriyor Körfez Belediyesi öz kaynaklarda yer alan taşınmazlarını birer ikişer satarken, maalesef ki yerine koyacağı telafi edeceği alan yok. Sattıklarınızın yerini dolduramayacaksınız çünkü kamulaştırmamız sadece 1.000 metrekare.”

02 Eki 2019 - 11:14 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bugün Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bugün Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bugün Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bugün Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.