Kocaeli Üniversitesi tarafından organize edilen 1. Ulusal İşyeri Temelli Mesleki Eğitim Çalıştayı (İŞTEM), 11 Aralık 2025 tarihinde İMES OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. “İş’te Eğitim” mottosuyla hayata geçirilen çalıştay, iş dünyası ile akademiyi bir araya getirerek, mesleki ve teknik eğitimin geleceğine dair önemli başlıkları gündeme taşıdı. Açılış programına Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, sanayi ve ticaret odası temsilcileri ile çok sayıda sektör yetkilisi katıldı.
Etkinlikte yapılan konuşmalar, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı ihtiyacına dikkat çekerken, çalıştay oturumlarında işyeri temelli öğrenme modelleri, istihdam öncelikleri ve üniversite–sanayi iş birliğinin nasıl geliştirilebileceği gibi başlıklar detaylı şekilde ele alındı. Katılımcılar, bu çalıştaydan çıkacak sonuçların mesleki eğitimin niteliğini artıracağı görüşünde birleşti.

İŞTEM Çalıştayı'na yoğun ilgi
Kocaeli Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen çalıştay, Yükseköğretim Kurulu, Kocaeli Valiliği, İMES OSB, Kocaeli Sanayi Odası, KOSTÜ, GTÜ ve pek çok kurumun katkısıyla düzenlendi. Açılışta söz alan İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, sanayinin nitelikli iş gücüne olan ihtiyacının altını çizerek, mesleki eğitime yapılan yatırımların sürdürüleceğini vurguladı.
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de Türkiye'nin kalkınma hedeflerinde mesleki eğitimin stratejik rolüne dikkat çekerek, “Hedefimiz çok net: Mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırmak, sektörün gerçek ihtiyaçlarını belirlemek ve istihdamı güçlendirmek,” ifadelerini kullandı.

“İşin temelinde insan var”
Açılışta konuşan Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, günümüzde en büyük sorunlardan birinin nitelikli eleman eksikliği olduğunu vurguladı. Kamu ve özel sektörün bu noktada ortak sorumluluk taşıdığını belirten Aktaş, “Bu çalıştaydan çıkacak raporları dikkatle inceleyip gereğini yapmaya hazırız,” dedi.
Açılış programının ardından, çeşitli konularda uzman konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi. MEB Eğitim Politikaları Daire Başkanı Durmuş Can, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bekki ve diğer davetliler mesleki eğitimde yeni uygulamalar ve dönüşüm modelleri üzerine görüşlerini paylaştı.

Mesleki eğitimin geleceği için yol haritası çizildi
Çalıştay kapsamında düzenlenen oturum ve grup çalışmalarında, 15 farklı masa etrafında sektör temsilcileri, akademisyenler ve kamu yetkilileri bir araya geldi. Her masa, işyeri temelli eğitim modellerinden, istihdam beklentilerine; yeni iş gücü yetkinliklerinden üniversite–sanayi iş birliğine kadar çeşitli başlıkları masaya yatırdı.
Katılımcılar, mesleki eğitimin daha etkin ve sürdürülebilir hale getirilmesi için önerilerde bulunarak, eğitimin reel sektörle daha entegre şekilde yürütülmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı. Elde edilen bulgular ve önerilerin, Türkiye’nin mesleki eğitim stratejilerine yön verecek önemli bir kaynak olması bekleniyor.





