Şanlıurfa’nın tarihi bakırcılar çarşısında 75 yıldır kalaycılık yapan 86 yaşındaki Mustafa Ozan, değişen teknoloji ve tüketim alışkanlıklarına rağmen mesleğini aşkla sürdürüyor.
Mesleğe 11 Yaşında Başladı
Henüz 11 yaşındayken babasının yanında çırak olarak mesleğe başlayan Ozan, çarşının 20 metrekarelik küçük dükkânında her sabah erkenden ocağını yakıyor. Gününü bakır eşyaları kalaylama ve parlatmakla geçiren usta, müşteriler tarafından getirilen sini, leğen, yemek tenceresi, kahve cezvesi ve büyük kazanları önce özel ilaçlarla temizliyor, ardından yüksek ateşte ısıtarak geleneksel yöntemle kalaylıyor.
Mesleğin Zorluğu ve Gelecek Endişesi
Ozan, tek kullanımlık ürünlerin yaygınlaşması ve endüstriyel mutfak eşyalarının tercih edilmesiyle mesleğin giderek azaldığını belirterek, "75 senedir bu mesleğin içindeyim. Kimse evladını bu mesleğe vermiyor çünkü elin kolun yanık yaralarıyla doluyor. Biz bir defa bu mesleği seçmişiz, sürdürmeye çalışıyoruz. Ömrümüzün son demlerinde bile mesleğimizi bırakmıyoruz" dedi.
Bakırda Pişen Yemeğin Lezzeti
Bakır kaplarda pişen yemeğin tadına değinen Ozan, "Bakırda pişen yemeğin tadı başka olur. Çelik tavalarda yemek suyunu çekmez, bakır öyle değil. Devlet babanın bize destek vermesi lazım" ifadelerini kullandı.
Ustalık Geleneği Sona mı Eriyor?
Ozan’ın komşusu Mehmet Faruk Yolcu, "Mustafa amca yaşlı ve bu işi yapan sadece o kaldı. Çırak da yetişmiyor. Kimse bu mesleği yapmıyor" diyerek kalaycılığın nesilden nesile aktarılmasının zorlaştığını vurguladı.