AÇIK KALP AMELİYATLARI İÇİN YERLİ CİHAZ GELİYOR
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile ASELSAN, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere yerli ve milli kalp-akciğer makinesi geliştirdi. Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, cihazın tüm test aşamalarını başarıyla geçtiğini belirtti. Kervan, “2026 itibarıyla cihazımız Türkiye’deki ameliyathanelerde yerini alacak” dedi.
BÜTÇENİN YÜZDE 70'İ PROJELERE AYRILDI
TÜSEB’in dokuz enstitüden oluşan yapısı içinde son 8 ayda büyük ilerleme kaydedildiğini ifade eden Kervan, “Bütçemizi iki katına çıkardık ve bunun yüzde 70’ini AR-GE projelerine aktardık. Hedefimiz, sağlıkta inovasyonu desteklemek ve gelecek teknolojilere yatırım yapmak” diye konuştu.
ASELSAN VE KLİNİSYENLER ORTAK ÇALIŞTI
ASELSAN mühendislerinin kalp cerrahlarının görüşleri doğrultusunda çalıştığını belirten Kervan, fizibilite çalışmalarının ardından tasarım sürecine geçildiğini söyledi. Cihazın ilk testleri TÜSEB bünyesindeki IDEA laboratuvarlarında, ardından Bilkent Şehir Hastanesi’nde yapıldı. Sonuçların mevcut ithal cihazlardan daha iyi çıktığı vurgulandı.
ULUSLARARASI ÖDÜLLÜ BİR ÜRÜN
Henüz hayvan deneylerine başlanmadan tasarımıyla üç ödül kazanan cihaz, şu an İstanbul’daki büyük hayvan laboratuvarlarında test ediliyor. TÜSEB Başkanı Kervan, “Domuz ve koyunlar üzerinde uzun süreli testler yapılıyor. Bu tesisler sayesinde artık yurt dışına test için milyarlar harcamayacağız” dedi.
YILDA 80 BİN AMELİYATTA KULLANILACAK
Türkiye’de yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı yapıldığını ve 300 civarında kalp cerrahisi merkezi bulunduğunu aktaran Kervan, “Her ameliyathanede bu cihazlar kullanılıyor. Bu yerli cihaz sayesinde dışa bağımlılık azalacak” ifadelerini kullandı.
5 YILDA TAMAMLANDI, STRATEJİK BİR ÜRETİM
Kendisinin de bir kalp cerrahı olduğunu vurgulayan Kervan, cihazın ilk tıbbi direktörlüğünü bizzat üstlendiğini söyledi. “Dünyada bu cihazı üreten firma sayısı üçten az. 5 yıl gibi kısa bir sürede böyle ileri teknolojili bir ürünü geliştirdik. Bu, bizim için gurur verici” dedi.
SAĞLIK TURİZMİ VE EKONOMİK KATKI VURGUSU
Türkiye’de 300 kalp merkezi olduğunu, Almanya’da ise bu sayının yaklaşık 150 olduğunu belirten Kervan, sağlık turizmi açısından da cihazın önemine dikkat çekti. “Kalp-akciğer makinesi pazarında 3 milyar dolarlık bir hacim var. Ülkemize bu cihazı kazandırmakla kalmayacağız, yurt dışına da ihraç etmeyi hedefliyoruz” dedi.
GELECEK NESİL CİHAZLAR YOLDA
ASELSAN ile birlikte yeni nesil kalp-akciğer makinesi tasarımları üzerine de çalışıldığını belirten Prof. Dr. Kervan, “Yapay zekâ destekli versiyonlarını da geliştirmeyi hedefliyoruz. TÜSEB olarak geleceğin sağlık teknolojilerini tasarlayıp üretecek güce sahibiz” ifadelerini kullandı.