Aramızda karayolu ile bin 023 km var.
Tam 10 saat 47 dakika.
Gözümüz, kulağımız orada.
Gelecek iyi haberleri bekliyoruz.
Afrin sınırı Hatay’a bağlı Hassa’dan bahsediyorum.
20 Ocak tarihinde Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk başladığı yerden.
İlk çatışmaların yaşandığı, ilk şehidimizi verdiğimiz yerden.
İlk günden itibaren olmak istediğim Afrin sınırına gitmek nasip oldu.
Nasıl mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir canlı yayında şöyle demişti. “Sadece kaldırım yapan, çöp toplayan, park yapan belediyecilik eski Türkiye belediyeciliğidir, yeni Türkiye’de ülkenin her konusuyla dertlenen 2023’ü hedefleyen yerel yönetimler olacak” demişti.
İşte bu çizgide Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Zeytin Dalı Harekâtı’na dertlenerek, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmaya imza attı. Osmanlı’dan bugüne özellikle son Afrin harekâtında Mehmetçik’in dinlendiği ve namazını kıldığı Süleyman Şah Namazgahı’nın yenilenmesini tamamen üstlendi. Ve bölge vatandaşına destek, moral ziyaretinde bulundu.
Türk Silahlı Kuvvetleri sınır ötesinde gerekeni yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli STK ve öncü isimlerle bölgede moral çalışması yaparken, bu tarz bir destek çalışmasının Kocaeli’nden olması beni de gururlandırdı.
Sayın Karabacak’a sınırdaki vatandaşlara verdiği moral, bölgenin yerel yönetimlerine verdiği destekten dolayı gönülden teşekkür ederim. Maddi bir değerle kıyaslanamayacak anlamlı milli ve maneviyatı çok yüksek bir işe imza attı.
Peki Afrin sınırında nasıl bir atmosfer var?
Sabah saatlerinde Sabiha Gökçen’den kalkan uçak ile önce Hatay’a indik. Hatay’da sınır bölgesi Hassa’ya geçerken nasıl duygulandığımı anlatamam.
Bütün evler Türk Bayrakları ile donatılmış. Şehir tamamen Zeytin Dalı Harekâtı’na göre yaşıyor. Öyle bir atmosfer var ki; bir Mehmetçik gördüğünüzde onu alıp içinize sığdırmak istiyorsunuz. Bir askeri araç gördüğünüzde sınır ötesine koşmak istiyorsunuz. Bir askeri araç gördüğünüze sefere koşmak istiyorsunuz.
Afrin sınırında ne gördüm?
Ok yaydan çıkmış, bu ruhun, bu milletin önüne kimsenin geçemeyeceğini gördüm.
Ardından Hassa bölgesinden çıkıp Afrin sınırına yaklaştık. 3 ay öncesinde bulunduğumuz bölgeye girişlerin yasak olduğu bilgisini aldım. 3 kilometre ötede ilk çatışmanın yeri olduğunu öğrendim. Ve tam böyle bir noktada Süleyman Şah Namazgahı projesi ile onlarca bölge insanı Kocaeli’yi konuştu. Yerel yönetimlerde ki bazı eksiklere Darıca’dan gelen destek hem bölge vatandaşına hem de bölge yerel yönetimlerine moral oldu.
Bundan daha kıymetli ne olabilir?
Orada Türk Bayrağı sallayan yaşlı teyzenin, küçük çocuğun hissettiklerini anlatacak kelime bulamıyorum.
Orada okuduğum İstiklal Marşı’nın yaşattığı hissiyatı anlatacak kelime bulamıyorum.
Darıca Belediyesi tarafından kalıcı bir eser kazandırıldığını ifade eden Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel’in “Kocaeli’den Hatay’a gelen heyet, sınırdaki askeri birliklere, kahraman Mehmetçiğe ve bizlere moral olmuştur” cümlesinin kıymetini nasıl anlatabilirim?
Umarım Darıca gibi bölge için yeni atılımlar olur.
Caddelerde, sokaklarda, dağlarda gördüğüm Türk Bayrağı’nın hissiyatını anlatabilsem... Dünyanın neresinde olursa olsun bayrak varsa; Bir çocuk özgürce okula gidebilir, bayrak varsa camiye gidebilirsiniz, bayrak varsa evlenebilirsiniz, bayrak varsa özgürsünüz demektir. Eğer o bayrak Türk Bayrağı ise sadece bulunduğunuz bölgenin değil bu sefer bütün ağlayan çocukların, çocuğu için kendi vücudunu siper eden annenin beklediği devletsinizdir.
İşte o Türkiye’nin Mehmetçikleri bugün sınır ötesinde dünyanın görmediği zulme karşı can veriyor.
O Mehmetçiğin gerisinde ise devlet sosyolojik ve psikolojik olarak bölgede çalışma içerisinde.
O çalışmalara belki bir su damlası kadar olsa çorbaya tuz katan Darıca Belediyesi yetkililerini yürekten kutluyorum.
Bu organizasyonda emeği olan başta Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’a, özellikle günler öncesinde bölgede canla başla organizasyon için çalışan Özel Kalem Müdürü Mücahit Vural’a, Darıca Belediye’nin basın kısmında görevli arkadaşlarımıza bu duyguları bize yaşattıkları için gönülden teşekkür ederim.