Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeytinoğlu, aylık bazda yaşanan düşüşe karşın, yıllık bazda üretimde görülen artışın umut verici olduğunu belirtti.

Sanayi Üretiminde Yıllık Artış Olumlu Karşılandı

Zeytinoğlu, “Sanayi üretimi nisan ayında aylık bazda yüzde 3,1 azalırken; yıllık bazda yüzde 3,3 artış gösterdi. Genel trendleri anlamak açısından yıllık verinin daha anlamlı olduğunu, bu nedenle aylık değişimlere aşırı odaklanmamak gerektiğini her zaman vurguluyoruz. Kur baskısına rağmen sanayi üretimindeki bu artışı ve özellikle sermaye malı üretimindeki yüzde 6,4’lük artışı olumlu değerlendiriyoruz. Sermaye malları bizim için çok kıymetli,” dedi.

Enerji Ve Teknoloji Yatırımları Öne Çıkıyor

Sanayi üretimindeki alt kalemlere de değinen Zeytinoğlu, imalat sanayiinde yüzde 3’lük bir artış yaşandığını belirtti. Enerji sektöründe ise dikkat çeken bir yükseliş olduğunu dile getirdi: “Elektrik, gaz ve buhar üretiminde aylık bazda yüzde 8,8’lik bir artış söz konusu. Bu da ciddi enerji yatırımlarının yapıldığını ve yeşil enerjiye yönelimin arttığını gösteriyor. Orta ve yüksek teknolojideki üretim artışı da oldukça değerli.”

Bakan Müjdeyi Verdi! Çiftçiler Bugün Hesaplarınıza Para Yatıyor!
Bakan Müjdeyi Verdi! Çiftçiler Bugün Hesaplarınıza Para Yatıyor!
İçeriği Görüntüle

Avrupa Pazarı İhracatın Ana Rotası

İç ve dış pazarlarda yaşanan durgunluğa rağmen, yıllık üretim artışının olumlu bir veri olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, yılın geri kalanına dair beklentilerini de paylaştı. Avrupa Birliği ile ihracat ilişkilerine dikkat çeken Zeytinoğlu, “Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 41,5’i AB’ye yapılıyor. Avrupa kıtasının tamamını ele aldığımızda bu oran yüzde 57’ye çıkıyor. AB, hem dünya hem de Türkiye için en büyük pazar konumunda,” şeklinde konuştu.