Kocaeli Haber - Kocaeli Sanayi Odası Kasım Ayı Meclisi bugün oda konferansında Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya konuk konuşmacı olarak Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat katıldı. 6 gündem maddesi görüşüldü. Toplantıya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Bakanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus ve iş insanları katıldı.
“VERGİLER ÜRETİM YAPILAN İLDE ÖDENMELİ”
Aylık Faaliyet raporunu sunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Diğer taraftan Kocaeli; İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin %10,07’sini karşılayan dördüncü il. Bu yıl 10 ay itibari ile 2. sıradayız. İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 780 firmamız bulunduğunu tespit ettik. Ayrıca 136 firmamızın merkezleri de farklı illerde bulunuyor. Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 916 firmamızın karı, İlimiz merkezli 2.762 firmanın karının üç katından fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Örnek vermek gerekirse; üretimleri ilimizde olan Ford Otomotiv, Diler Demir Çelik, Hyundai Assan, Anadolu Isuzu ve Prometeon gibi büyük ölçekli firmalar vergilerini diğer illerde yatırıyor. Aslında; firmaların Kurumlar Vergilerini bulundukları ilde ödemeleri konusunda kanuni altyapı mevcut. Bu sebeple vergilerin de üretim yapılan ilde ödenmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda sanayicilere çağrıda bulunduk. Pirelli ile görüşmelerimiz de sürüyor.
“NAVLUN FİYATLARI İLE ZORLANIYORUZ”
Pandemi döneminde malumunuz Türkiye en hızlı toparlanan ülkelerden bir tanesiydi. Bunun nedeni de aslında Çin’den gelen ihracat konteynerlerinin navlun fiyatlarının 10 bin dolarlara çıkmasıydı. Ama şu an bu durum tersine döndü. Son dönemde, Çin’den Avrupa ülkelerine olan ticarette konteyner fiyatları düşmeye devam ediyor. İhracatımızda ilk sırada yer alan AB pazarına olan rekabette bu navlun fiyatları ile zorlanıyoruz. Bu rekabet şartlarında, ihracatımızın ağırlıklı olarak karayoluyla yapılmasının da sürdürülebilir olmadığını görüyoruz. Bu nedenle, sürekli dile getirdiğimiz gibi, uzun vadede, AB aday ülke statüsüyle AB fonlarından da yararlanarak demiryolu yatırımlarının yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizdeki tüm sanayi bölgelerinin demiryolu ağları ile AB’ye bağlanması önemli.
“TÜRKİYE’NİN DE HIZLI ŞEKİLDE STA İMZALAMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ “
AB, 1996 yılından bu yana üçüncü dünya ülkeleri ile birçok STA imzaladı. Fakat ülkemiz bu sürece dahil olamadı ve bu ülkelerin bazıları ile şu ana kadar STA imzalayamadı. AB ile yapmış olduğumuz GB Anlaşması gereği, AB’nin STA imzaladığı bu ülkelerle Türkiye’nin eşzamanlı anlaşma yapamaması ihracatımıza engel oluyor. Türkiye’nin AB’ye olan dış ticaret açığı 300 milyar dolar. Bu STA’ların imzalanamaması dış ticaretimizde 35 milyar dolarlık daha ek açık yarattı. Bu sebeple, AB’nin STA imzaladığı ülkelerle, Türkiye’nin de hızlı şekilde STA imzalaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda Avrupa Parlamentosunda da konuşma yaptım.
“FİRMALARIMIZIN BU SÜRECE HENÜZ HAZIR DEĞİL”
Karbon yoğun sektörlerde (elektrik, alüminyum, çelik, çimento, gübre, hidrojen) AB’ye yapılan ihracat 2026’dan itibaren karbon sertifikasına tabi olacak. Yani ithalata ek bir maliyet yansımış olacak. 1 Ekim 2023'te geçiş aşaması başladı. Bu kapsamda ülkemizde de karbon piyasasının kurulduğunu biliyoruz. Bu çalışmalar için sizlere ve ilgili Bakanlıklara teşekkür ederiz. Bu konuda TEPAV tarafından yapılan araştırmaya göre; Çin ve Rusya’nın ardından Türkiye, SKDM’den en fazla etkilenecek üçüncü ülke. Anket; Türkiye’de her 4 şirketten yalnızca birinin karbon ayak izi hesabı yapabildiğini ortaya koyuyor. Bu sonuçlardan firmalarımızın bu sürece henüz hazır olmadıklarını görüyoruz. Sanayinin yeşil dönüşümü kapsamındaki yatırımlarının karbon piyasası ile elde edilen bütçe ile desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
“ANADOLU’DA GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURMAK İÇİN ÇABALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Ayrıca; ülkemiz Avrupa Birliği'nin, toplam 7,5 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı'na katıldı. Buradan da maksimum hibeyi ülke olarak geri almamız gerekir. Oda olarak bizim de ADİM için yazdığımız projemizin ön başvurusu geçti. Umarız desteği de alırız. Oda olarak üyelerimizin bu konuda farkındalıklarını arttırmak için bilgilendirme seminerleri ve eğitimler gerçekleştiriyor, devlet ve AB destekli projeler geliştiriyoruz. Ayrıca, KOBİ’lerimizin yenilenebilir enerjiye ulaşabilmeleri için Anadolu’da güneş enerjisi santrali kurmak için çabalarımız devam ediyor.
“VİZE SORUNUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Türkiye Vize serbestliği sürecinde 6 kriter kaldı. 1.Terörle mücadele yasasının revizyonu, 2. Yolsuzlukla mücadele strateji, 3. Kişisel verilerin korunması yasasının güncellenmesi, 4. Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması, 5. Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının uygulanması, 6. AB ülkeleri ile adli konularda işbirliği. Türkiye 2016 sonrasında bu konuda kriterleri tamamlayamadı. Süreç içinde AB’nin vize uygulamaları da daha sertleşti. 2022 yılında tüm Schengen alanında red oranı ortalaması yüzde 17,9 iken bu oran 2023 yılında yüzde 50’lere ulaştı. Türkiye Vize serbestliği sürecindeki 6 kriterin de bir an önce tamamlanması için somut adımların atılması ve vize sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz.
“12 SANAYİ ODASI BÜNYESİNDE SİCİLLERİNİN OLUŞTURULMASINI TALEP EDİYORUZ”
Ülkemizde 12 adet Sanayi Odası var. Sicil Kayıtlarının Ticaret Odalarında bulunmalarından dolayı firmalar Ticaret Odalarına da zorunluymuş gibi kayıt yapılıyor. Kanunda Sanayi Odasına üye iseniz Ticaret Odasına üye olmanız gerekmiyor. Bunun neticesinde Sanayi Odaları hem munzam aidat hem de yıllık aidat geliri yönünden büyük kayba uğruyor. Oda olarak; 16 firma hariç tüm üyelerin aidatlarını paylaşıyoruz. Örneğin; Hyundai, Anadolu Isuzu, Çolakoğlu gibi büyük firmaların üretim yerleri sadece Kocaeli olmasına rağmen herhangi bir katkı alamıyoruz. Bu firmalara ana üretim yerleri Kocaeli’de olan Tüpraş ve Ford’u da dahil edebiliriz. Bu sebeple 12 Sanayi Odası bünyesinde de Sicillerinin oluşturulmasını talep ediyoruz.
BAŞVURULAR 4 ARALIK’A KADAR YAPILACAK
Odamızın 15 yıldır düzenlediği “Sektörel Performans Değerlendirme” ödül organizasyonunu; çağımızın değişen ihtiyaçlarına ve küresel gerekliliklerine uyacak şekilde yeniden tasarladık ve merkezine sürdürülebilirlik temasını aldık. Bu yılki organizasyonumuz için başvuruları 4 Aralık tarihine kadar alacağız. Başvurularınızı bekliyoruz. Bildiğiniz üzere “TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi”nin Odamız bünyesinde açılışını yapmıştık. Merkezimiz çalışmalarına başladı. Arabuluculuk hizmetlerini bu merkezimizden alabilirsiniz.”