Kocaelispor

Ayhan Zeytinoğlu: “Vergilerini Başka İllerde Veren 907 Firmamız Var!”

Abone Ol

Kocaeli Haber - Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclisi bugün oda konferansında Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya konuşmacı olarak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katıldı. 8 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’de üretim yapıp vergilerini başka illerde veren firmalara değinerek bu firmaların vergilerini ilimizde ödemeleri için teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

“İLK 500’DE 83 FİRMAMIZ VAR”

Aylık Faaliyet raporunu sunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “ Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinin 2022 yılı sonuçları açıklandı. İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesinde bu yıl 83 firmamız yer aldı.   Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv bu yıl üçüncü sırada yer aldı. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda sayı 83 oluyor. İlk 500’e girmeyi başaran firmalarımızı tebrik ediyor, gelecek yıl açıklanacak olan 2023 yılı sonuçlarında ise daha çok firmamızın ilk 500’e yükselmesini temenni ediyorum.

“DIŞ TİCARETİN YÜZDE 17,6’SI KOCAELİ’DEN”

Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sı ilimizden gerçekleşiyor.  Kocaeli Gümrüklerinden alınan verilere göre 2022 yılında ilimizden; 37,7 milyar dolar ihracat. Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette 37. sıradayız.  Yine bildiğiniz üzere; Kocaeli; İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin %10,07’sini karşılayan dördüncü il.

“VERGİLERİNİ BAŞKA İLLERDE VEREN 907 FİRMAMIZ VAR”

İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 779 firmamız bulunduğunu tespit ettik.  Ayrıca 128 firmamızın merkezleri de farklı illerde bulunuyor. Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 907 firmamızın karı, İlimiz merkezli 2.758 firmanın karının iki katıdır.  Örnek vermek gerekirse; üretimleri ilimizde olan Ford Otomotiv, Diler Demir Çelik, Hyundai Assan, Anadolu Isuzu ve Prometeon gibi büyük ölçekli firmalar vergilerini diğer illerde yatırıyor. Sayın Başkanım, birlikte bu firmalarımızın vergilerini ilimizde ödemeleri için teşvik edebiliriz.

“VERGİLER ÜRETİM YAPILAN İLDE ÖDENMELİ”

Büyükşehir Belediyeleri genel bütçe gelirlerinden yüzde 6 oranında pay alıyor. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor. Birçok büyük kavşak, yol yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak ve kalanı da Belediyeniz tarafından karşılanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Ulaştırma Bakanlığı’nın bir uzantısı gibi çalışıyor. Firmaların Kurumlar Vergilerini bulundukları ilde ödemeleri konusunda kanuni altyapı mevcut. Bu sebeple vergilerin üretim yapılan ilde ödenmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz.

“SANAYİ ORANINDA 2. SIRADAYIZ”

İlimizdeki sanayi alanları konusuna değinmek istiyorum.  Bir üretim üssü olan ilimizde de dar bir alanda üretim faaliyetinde bulunuyoruz. Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Sanayi alan oranı açısından ilk 15 il arasında ise Düzce’den sonra 2. sırada yer alıyoruz.  Organize Sanayi Bölgesi alanlarının toplamı bakımından ise Ankara, Tekirdağ, Bursa, Konya, Gaziantep ve İzmir’den sonra 7. sıradayız.  Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz. 2022 yılında limanların ilimiz gelirlerindeki payı %67,37 civarındadır.

“YENİ SANAYİ PARSELLERİNE İHTİYAÇ VAR”

Bu avantajlar nedeni ile arazi bedelleri yüksek olmasına rağmen yabancı sermayeli firmalar yatırım yapmak için ilimizi tercih ediyor. Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu ve bazı sanayi alanlarımızın ıslah OSB’ye dönüştürülebileceğini düşünüyoruz. Yeni sanayi alanlarının oluşturulması ve ıslah OSB’lerin kurulması konusunda birlikte çalışmaya da hazırız. Diğer taraftan ülkemizin sanayileşmesi için yeni karayolu arterlerine de ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Özellikle yük taşımacılığı için demiryolu hatlarının artırılması, demiryollarının limanlar ve OSB’lerle bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve lojistik köylerin kurulması ile ilgili görüşlerimizi her mecrada dile getiriyoruz.”