Kocaeli Haber - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100. Kuruluş Yıl dönümünde, 330 Robotik Kodlama Atölyesini gençlerin hizmetine açtı. Robotik Kodlama Atölyesi projesi Kocaeli Dünyanın Dili (KODAELİ)  resmi açılışı bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin katılımıyla gerçekleştirildi. KODELİG’23 Robotik Kodlama Yarışmasında dereceye giren 60 öğrenciye ödülleri verildi. Program sonunda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Vali Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Darıca Şehit Murat Tevlim Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Yahya Kaptan Orta Okulu ile canlı konferans yaparak KODELİ Kodlama Atölyelerinin açılışları yaptı.

AK Parti MKYK Üyesi İlyas Şeker, AK Parti MKYK Yedek Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, DSP Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, eğitim personelleri ve öğrenciler katıldı.

bir hayalle başladı. Hayali olmayanın bir geleceği de olmuyor. Biz yaptığımız projelerde hep geleceği düşündük. Çocuklarımızın yarın nasıl koşullarda nasıl ayakta kalacağını düşündük. Bu bizim zihnimizin kenarından asla ayrılmadı. Biz belediyeyiz, yol yaparız, kanal yaparız diye düşünmedik. Hep çocuklarımız yarına nasıl hazırlayacağız dedik. Çocuklarımızı bugünün koşullarından ziyade geleceğin koşullarına hazırlamak için belediyemizin ajandamızın bir kenarında hep eğitimle ilgili kaygılarımız oldu.

“ÇOCUKLARI GELECEĞİN DÜNYASINA HAZIRLAYALIM DEDİK”

İlk proje 2019 yılında gerçekleştirdik. O dönem Eski dönem belediye başkanımız vardı ben genel sekreterdim. Her çocuğa bir bilgisayar programı vardı. O programı Kocaeli’de uygulamaya karar verdik. Bu çocukları geleceğin dünyasına hazırlayalım dedik. Ortaöğretime başlayan çocuklarımızın her birine bilgisayar verdik. Milli eğitim müdürlüğümüz ile bir program yapıp o zaman ki ortaöğretim öğrencilerimize bilgisayar verdik. Bunun eğitimde ki sonuçlarını milli eğitim müdürlüğümüz takip ediyordu.

“ÖNCÜ PROJELER YAPAN BİR ŞEHİR HALİNE GELDİK”

Akıllı tahta projesi Kocaeli’de başladı aslında. Sonradan Fatih projesi olarak Türkiye’ye yayıldı. Öncü projeler yapan bir şehir haline geldik. Yaptığımız yeni dönem değerlendirmesinde gördük ki kodlama sınıflarının olmasına ihtiyaç var okullarda. Bilim merkezimizde kodlama sınıflarını açmıştık eğitim veriyorduk bu uygulamayı tüm okullara yaygınlaştıralım dedik. Bir zamanlar çok çok önemli olan şeyler bir yazılımla çok farklı yerlere gidiyor. Gençlerin gelecekte daha güçlü olması daha güzel gelecekte yaşamaları için çaba gösteriyoruz. Yarın başarılı olmanız için ne yapmamız gerektiği konusunda çaba gösteriyoruz. Sizi yarınlara daha güçlü bir şekilde hazırlamaya çalışıyoruz. Bunun için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Sizlere inanıyoruz gençler. Türkiye’yi gelecekte daha ileriye taşımak için söz veriyor musunuz? Size inanıyoruz sizin için yaptıklarımızın daha fazlasını yapmak için söz veriyoruz.

sonra konuşan Seddar Yavuz ise, “Son 21 yılda eğitim yatırımlarından neredeyse öğretmen sayısı ve fiziksel altyapı olmak üzere üç katına taşıdık. Kocaeli şehri bilim ve teknoloji alanında son dönemde de bilim ve AR- GE konusunda örnek olacak bir gelişme sergiliyor. Hep beraber yoğun bir mesai harcıyoruz.”

“ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN ARKASINDAYIZ”

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “2071 yılına gelindiğinde ekrana yansıtıldığı gibi güzel işleri yapmak Allah size nasip eder inşallah. Kim ne derse desin milli eğitim bakanlığı bünyesinde ki öğretmen ve öğrencilerin arkasındayız. Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bakanlık olarak tüm illerde bu coşkuya yakışır bir şekilde kutlayacağız. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anıyorum.

“EĞİTİM ÇABUK DEĞİŞİYOR”

Eğitim sürekli değişiyor. Çok kısa bir zaman diliminde bile sadece Kocaeli Belediyesi’nin yaptığı etkinliklerde ki devinimi gördük. Bilgisayar, tablet dağıttık sonra akıllı tahtalar yaptık dediniz. Şimdi ise robotik kodlama. Şu an bir belediye olarak bilgisayar dağıtacağız diyor olsanız hiçbir öğrencinin ilgisini çekmez bilgisayar dağıtmak. Eğitim bu yüzden çok çabuk değişiyor. Halen daha mercek, Fotoğraf teknolojisini anlanırken 1980’li yıllar anlatırsanız karşınızda ki kitle size güler.

“EĞİTİM İÇERİSİNİ ZENGİNLEŞTİRMEK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”

Eğitim sürekli değişiyor revize ediyoruz. Etrafımızda ki doğal kaynaklarla ilgili gelişimleri takip etmiyorsanız bu bir eksiklik. Eğitimde ne kadar hızlı bir dönüşüm yapılmasını dile getirdi. Bizde bakanlık olarak hızlı bir şekilde eğitim içerisini zenginleştirmek için çaba gösteriyoruz. Eğitimin fiziksel yapıları da değişiyor. Biz okullarımı yaparken de dikkat ediyoruz. Yaptığımız okullarda bütün yenilikleri dikkate alarak okullar inşa ediyoruz.

“580 BİN SINIFIN AKILLI TAHTA İHTİYACINI GİDERDİK”

Fatih projesi sadece bir bilgisayar projesi değil. Bütün okullarımızı internet alt yapısı oluşturmak, ikincisi altyapısını oluştuğumuz okullara internet vermek, üçüncüsü internete erişen çocuklara içerik üretmek EBA gibi, dördüncüsü ise akıllı tahtaları. Fatih projesi başladığı 580 bin sınıfın akıllı tahta ihtiyacını giderdik. 580 bin sınıfı interneti yaptık ve akıllı tahta uygulamasına geçtik demek. Bu çok büyük bir rakam.

“YENİLEYEREK YENİ BİR TEKNOLOJİYE GEÇİYORUZ”

Bütün okullarımızda Kocaeli’de yapılana benzer 2 bine yakın okulda bilişim laboratuvarlarını kurduk. Kodlama becerilerimizi bir adım ilerletmek için sınıflarımızı yenileyerek yeni bir teknolojiye geçiyoruz okullara akıllı tahta kurduk işimiz bitti demiyoruz. Daha faydalı kullanılması için elimizden geleni de yapıyoruz bunları aynı zamanda öğretmen arkadaşlarımız içinde yapıyoruz. Öğretmenler içinde EBA’ya benzer ÖBA kurduk.

“GENÇLER SİZİ KODLAMACA ÖĞRENMEYE DAVET EDİYORUM”

Milli eğitim bakanlığı için yapılacakların bir sınırı yok. Yaptığımız yapılar 1 kuşak geçtikten sonra sınıfa koyulan tahta ömrünü tamamlanmış oluyor. Yenisini koyarken o şartlara uygun tahtalar konulması lazım. Buna göre adımlarımız atıyorum. Milli Eğitim bakanlığımıza bağlı 76 bin kurum var bu kurumlar hakkında karar veriyoruz. Bunu yaparken zorlanabiliriz. Ücra bölgede ki kurumla Kocaeli Merkez’de olan kurumlarının istekleri bir değil. Yerel yönetimlerin, okullarımızın müdürleri bizim için çok önemli bir paydaş. Onların desteği olmadan zorlanabiliriz. Bizim bu anlamda yanımızda olan paydaşlarımız olmasını diliyorum. Artık Dünyanın yeni bir dili çıktı. Sevgili Gençler sizi kodlamaca öğrenmeye davet ediyorum.”

İŞTE ÖDÜL ALAN OKULLAR

Tasarla çalış kategorisinde, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İzmit Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi; Çizgi izleyen kategorisinde Karamürsel 100. Yıl Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Hasan Kaya Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Merkez Bankası Derince Anadolu Lisesi; Halk oyunları kategorisinde Şehit Alper Al Ortaokulu, Hacı Bektaş Veli Ortaokulu; Hedefi bul kategorisinde Hatice Bayraktar Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Karamürsel 100. Yıl Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi; Temel çizgi izleyen kategorisinde Şehit Hasan Kaya Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi – Ortaokul, Özel Sınav Koleji Şahin Ortaokulu, Mustafa Üstündağ Ortaokulu, Mini sumo kategorisinde Körfez Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Yavuz Sonat Güzel Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Volkan Tantürk Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi; Gez Gör Kocaeli Kategorisinde Yeşilkent Ortaokulu, Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi – Ortaokulu’ndan öğrenciler ödüllerini aldı.

Muhabir: İlayda Çabuğ