Ekonomik krizin etkileri sofralara da yansımaya devam ediyor. Balıkhan esnafı Kemal Binekloğlu, balık fiyatlarının enflasyon karşısında makul seviyede kalmasına rağmen vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle satışların ciddi şekilde azaldığını belirtti.
“Alım gücü düştü, balık tüketimi geriledi”
Balıkhan esnaflarından Kemal Binekloğlu, gazetemize yaptığı açıklamada ekonomik krizin balık tüketimine büyük darbe vurduğunu söyledi. Binekloğlu, “Balık fiyatları Türkiye’nin ekonomik durumundan etkileniyor. İnsanların alım gücü çok düşük. 300 liralık balığı alan müşteri yine alıyor ama ucuz balığı bile almıyor. Buraya gelen müşteri sokaktan geçen değil, iyi balık alan müşteri. Ekonomik olarak ciddi sıkıntı var. Hafta içinde neredeyse balık satmıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ucuz versen de pahalı diyorlar”
Vatandaşın balık tüketimi konusunda bilinçsiz olduğunu dile getiren Binekloğlu, “Ucuz versen de pahalı versen de sürekli pahalı diyorlar. ‘200 lira balık pahalı’ diyen kişi 800 lira kıyma yiyor. Balık doğal bir et, doğal bir yiyecek. İnsanların en azından haftada bir gün balık yemesi gerekir” dedi.
“Balık sağlıklı bir yiyecektir”
Balığın sağlıklı ve uygun fiyatlı bir seçenek olduğunu vurgulayan Binekloğlu, “Burada sadece satış değil pişirip servis de yapıyoruz. 300-400 liraya balık yiyip kalkarsınız. Çarşıda bir çorba içtiğiniz fiyata burada balık yiyebiliyorsunuz. Fiyatlarımız uygun. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 35-40 zam geldi ama enflasyonu düşünürsek bu artış hiçbir şey değil. Paranın değer kaybını hesaba katarsak geçen yıldan daha ucuza bile satıyoruz denebilir” açıklamasını yaptı.
“Emekliler artık yanımıza bile gelemiyor”
Balığa ilginin azaldığını belirten Binekloğlu, özellikle emeklilerin ekonomik şartlar nedeniyle balık alamaz hâle geldiğini söyledi. “Eskiden en büyük müşterimiz emeklilerdi. Şimdi bir emekli yanımıza yanaşamıyor. Emeklilerin yüzde 90’ı gelemiyor. Çarşıda bir çay bile içemiyorlar” ifadelerine yer verdi.
Balıkhan güncel fiyat listesi
Hamsi: 200–250 TL
İstavrit: 200–250 TL
Mezgit: 200 TL
Uskumru: 200 TL
Sardalya: 200 TL
Palamut: 200–300–500 TL (boyuna göre)
Lüfer: 600–700–800 TL
Çupra: 300 TL (tane)
Levrek: 300 TL (tane)
Çinekop: 500–600 TL
Kefal: 200 TL
Mırmır: 350 TL
Karagöz: 350 TL
Karides: 600 TL
Kalkan: 1300 TL