Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından 2021 yılında coğrafi işaret tescili verilen “Bursa tahinli pidesi”, kentteki bir fırın işletmecisi tarafından siyah susam tahiniyle yeniden yorumlandı. Tarihi bir işletmede fırıncılık yapan Bülent Mertyürek, Peru’dan getirdiği siyah susamı kullanarak geleneksel tarife modern bir dokunuş kattı.
Siyah susam tahiniyle 20 deneme sonucu yeni reçete
Yaklaşık 99 yıldır aynı reçeteyle beyaz susamdan elde edilen tahinle üretim yaptıklarını belirten Bülent Mertyürek, beslenme uzmanlarının “siyah susam” tavsiyesinden yola çıkarak yeni bir deneme sürecine girdi.
Mertyürek, “Siyah susamı Peru’dan ithal ettik. Tahin haline getirip pidemizde kullandık. Yaklaşık 20 denemeden sonra istediğimiz kıvama ulaştık.” dedi.
Gastronomi festivalinde büyük beğeni kazandı
Yeni lezzet, Uluslararası Bursa Gastronomi Festivali’nde tüketicilerin beğenisine sunuldu. Mertyürek, siyah tahinli pidenin farklı görüntüsü ve hafif tadıyla ilgi gördüğünü belirterek şunları söyledi:
“Tahinli pidenin hamurunu biraz değiştirdim. Siyah susam tahinine daha uyumlu hale getirdim. Tüketen herkes bunun daha hafif olduğunu söyledi.”
Antioksidan ve mineral açısından zengin
Siyah susamın kabuğu soyulmadan çekilmesi sayesinde tahinin antioksidan, mineral ve kalsiyum açısından daha zengin hale geldiğini aktaran Mertyürek, bu özelliğin ürüne hem sağlık hem de lezzet açısından artı değer kattığını vurguladı.
“Daha hafif ve keyifle tüketilebilecek bir ürün ortaya çıktı. Tüketen herkes kısa sürede tadına alışıyor.” ifadelerini kullandı.
Gençlerden yoğun ilgi
Yarım asırlık meslek geçmişine sahip olan Mertyürek, Bursa’da geleneklerin değişmesinin zor olduğunu ancak özellikle gençlerin siyah tahinli pideyi çok beğendiğini dile getirdi.
Gastronomi turizminin son dönemde canlandığını da hatırlatan Mertyürek, “Yolu Bursa’ya düşenleri siyah tahinli pideyi denemeye bekliyoruz.” dedi.
Tadım yapanlardan olumlu yorumlar
Siyah tahinli pideyi deneyen esnaflardan Kerim Yıldız, yıllardır klasik Bursa tahinli pideyi tükettiğini belirterek, “Beyaz ve siyah susamdan yapılan pideler arasında büyük bir tat farkı yok ama siyah tahinli olan daha hafif ve aromatik.” ifadelerini kullandı.