Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Antikkapı A.Ş.’nin yeni tesisi Mahal’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Buluşmada kentin yapı stoğu, riskli binalar ve kentsel dönüşüm projelerine dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Büyükakın, özellikle İzmit merkezdeki bazı bölgelerde yaşanan uzlaşma sorunlarına dikkat çekti.

Uraloğlu Açıkladı: Yalova–İzmit Arasına 78 Kilometrelik Güney Marmara Otoyolu
Uraloğlu Açıkladı: Yalova–İzmit Arasına 78 Kilometrelik Güney Marmara Otoyolu
İçeriği Görüntüle

Özellikle Ömerağa Mahallesi'nde, Adliye karşısındaki yapıların yenilenmesi sürecinde beklenen ilerlemenin sağlanamadığını belirten Büyükakın, “O bölgede vatandaşın uzlaşma oranı yüzde 15’te kaldı. Böyle giderse oradan çekileceğiz” ifadelerini kullandı.

ADLİYE KARŞISINDAKİ SÜREÇ TIKANDI

İzmit’teki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Başkan Büyükakın, bulvar bölgesinde sürecin planlandığı gibi ilerlediğini ancak Adliye karşısı için aynı durumun geçerli olmadığını söyledi.

“İzmit’te bulvar bölgesinde çalışmalar iyi gidiyor, yüzde 30 civarındayız. Ancak Adliye bölgesi iyi gitmiyor. Orada uzlaşı talebi yüzde 15’te kaldı” diyen Büyükakın, vatandaşın taleplerinin gerçeklerle örtüşmediğini belirtti.

“Vatandaşlar ‘1 daireme 1 daire istiyorum’ diyor. Böyle bir şey mümkün değil. Biz yüzde 70 oranında hak öneriyoruz ama onlar yüzde 80-90 istiyor. Bu şartlarda oradan çıkacağız gibi görünüyor” diyerek bölgedeki belirsizliğe son noktayı koydu.

“RİSKLİ BİNAYI BEDAVAYA YAPAMAYIZ”

Kentsel dönüşümde sorumluluğun yalnızca devlete yüklenmemesi gerektiğini belirten Büyükakın, vatandaşların da riskli yapılarda oturmanın sonuçlarını göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.

“Bu kentte birçok insanın binası riskli. Biz neden birinin riskli binasını bedavaya yapalım? Devlet olarak çözüm üretiriz ama vatandaş da elini taşın altına koymalı” diyen Başkan, bakanlıkla 0.69 faizli kredi seçenekleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

GEBZE’DE METRO GÜZERGAHINDAKİ BİNALAR İNCELENDİ

Gebze metrosu kapsamında yürütülen yapı analizlerine de değinen Büyükakın, metro güzergahındaki bazı binaların riskli çıktığını belirtti. Ancak bu binaların mevcut haliyle zaten sorunlu olduğunu söyledi.

“Metro çalışmasından bağımsız olarak, sadece tedbir amaçlı binaları inceledik. 17 bina riskli çıktı. Vatandaş hemen ‘Metrodandır, sen yap’ diyor. Halbuki bu binalar önceden hasarlıydı. Biz çözüm odaklı gidiyoruz, kaos yaratacak açıklamalardan kaçınıyoruz” ifadelerini kullandı.