Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında, otopark ücretlerine yapılacak zamlar gündeme geldi. Özellikle İzmit’teki Belsa Plaza otoparkındaki fiyat artışları ve özel işletmelere ait otoparklarla kıyaslama yapılarak yapılan zamlar, muhalefetin eleştirilerine yol açtı.
OTOPARK ÜCRETLERİ TARTIŞMASI
CHP’li Komisyon Üyesi Erkan Uygun, konuşmasında otopark zamlarına değinerek, İzmit’teki bazı otoparklarda yüzde yüzlük artışların yaşandığını belirtti. Eylül ayı enflasyon oranlarının yüzde 49 olduğunu hatırlatan Uygun, yapılan zamların bu oranın üzerinde olduğuna dikkat çekti ve özellikle özel işletmelere kıyasla otopark zamlarının haksız olduğunu savundu. Uygun, "Özel işletmeler eleman çalıştırıyor ve bu maliyetleri karşılıyor. Siz de otoparklarda benzer fiyatlar getiriyorsunuz. Vatandaş bu durumdan şikayetçi" diyerek sözlerine devam etti.
Bunun üzerine Başkan Tahir Büyükakın, zamların gerekçesini açıklarken, "Özel otoparklar da eleman çalıştırıyor, bizimkiler de. Kamu yararı gözetilerek fiyatlar düzenleniyor" dedi. Ayrıca otopark ücretlerinin daha düşük olmasına rağmen eleştirildiğini belirterek, yapılan kıyaslamada otuz liranın elli liradan daha az olduğunu vurguladı. Başkan, tartışmanın spekülasyon üzerine kurulu olduğunu ifade etti.
ZAM ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Başkan, konuşmasında meclis üyelerinin otopark zamlarıyla ilgili eleştirilerine yanıt verirken, otoparkların kamu yararı için işletildiğini belirtti. Ayrıca özel işletmelerin fiyatlarının da yüksek olduğunu hatırlatarak, yapılan zamların mantıklı olduğunu savundu. Başkan, sözlerini "Matematik basit, otuz lira elli liradan daha azdır" dedi.
CADDE ÜSTÜ OTOPARKLARDA FİYAT POLİTİKASI
Toplantıda yapılan konuşmalarda, cadde üzerindeki otoparkların kapalı ve açık otoparklara göre daha yüksek ücretlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Başkan Büyükakın, amacın cadde üstündeki uzun süreli parklanmaların önüne geçmek ve bu alanların kısa süreli kullanımına olanak tanımak olarak vurguladı. Özellikle vatandaşların kısa süreli park ihtiyacını karşılamak adına, 20-30 dakikaya kadar ücretsiz park imkanı sunulması önerildi. Ancak, uzun süreli araç bırakmaların engellenmesi için daha yüksek fiyat tarifesi uygulanmasının gerekli olduğu belirtildi.
Başkan Büyükakın, bu konuda "Kapalı ve açık otoparklar, cadde üstü park alanlarına göre daha ucuz olmalı ki insanlar kısa süreli ihtiyaçlar için cadde üstüne park etsinler, uzun süreli parklar için ise kapalı veya açık otoparkları tercih etsinler" dedi. Ayrıca, ücretsiz park imkanı sağlandığında bazı araçların uzun süre orada bırakıldığını ve bu alanların verimsiz kullanıldığını dile getirdi.
FİYATLANDIRMA STRATEJİSİ VE OYLANMA
Başkan Büyükakın, cadde üstü otoparklar için doğru fiyatlandırmanın hala tam olarak oturtulamadığını, mevcut fiyatların cadde üzerindeki araç yoğunluğunu yeterince azaltmadığını söyledi. Yüksek fiyatlandırmanın, park eden araçların açık ve kapalı otoparklara yönlendirilmesi için önemli olduğuna dikkat çekti. Bu strateji doğrultusunda, cadde üstü otoparkların ücretlerinde büyük artış yapılmaması nedeniyle bu sorunun henüz tam çözüme ulaşmadığı vurgulandı.
Toplantıda, dokuzuncu madde oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.