CHP,
HDP,
Barış Pınar Hareketi,
Yargı bağımsızlığı,
Af,
Adil yargılama,
Avukatların özlük hakları,
Bütün bu başlıkları kendisine sordum.
Son günlerde konuşulan ve tartışılan isim Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir, Kocaeli TV ekranlarında yayınlanan “Ters Köşe” programıma konuk oldu.
Keyifli bir programdı.
Aklıma gelen her soruya samimi şekilde cevap verdi Candemir,
Bir buçuk saat süren yayından sizler için 15 soruyu köşeme taşımak istedim;
1-Barolar iktidar muhalifi mi?
İktidara muhalifmiş algısı yaratılıyor. Yargı bağımsızlığı, HSYK yapısı sözlerimizden böyle anlaşılıyor. Evrensel hukuk ilkelerine karşı yapılan her hamleye hukuk içerisinde tepki gösteriyoruz. Biz hukuk kurumuyuz. Yargı Bağımsızlığını savunmamız çok doğal, iktidar A partisi de B partisi de olabilir.
2-HDP ve Selahaddin Demirtaş için açıklama yaptınız mı?
Nedense bir siyasi ideolojiye angaje edilmeye çalışılıyoruz. Biz hukuk kurumuyuz. Baroyuz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aldığı karara yönelik açıklama yaptık. Bu açıklamayı HDP’ye bağlayanlar oldu, Selaadin Demirtaş’a bağlayanlar oldu. Biz her zaman hukukun yanında olacağız. Burada kişi önemli değil, biz hukuk noktasında açıklama yaptık. Her zaman hukukun yanında olmaya devam edeceğiz. Demirtaş’a yönelik açıklama olsaydı onun adını söylerdik. Partili Cumhurbaşkanının Avrupa İnsan Haklarına bağlı olmadığını yönelik açıklamasına karşı biz bu açıklamayı yaptık. Çünkü bakın Türkiye Cumhuriyeti birçok konuda AİHM’nde yargılanmıştır. AİHM Türkiye tarafından kabul edilmiştir.
3- Kocaeli Barosu’nun “Barış Pınarı” hareketine karşılık tutumu nedir?
Bizim duruşumuz çok net. Aslında Kocaeli Barosu’nu takip eden şahsım özelinde, yönetim paydaşlarım ve Kocaeli Barosunun genel yapısına bakıldığında memleketin terör ile mücadelesinin her zaman arkasında olduğunun bilinmesi gerekir. Kocaeli Barosu tarih boyunca her zaman göstermiştir. Vatanına, cumhuriyete bağlı bir yapıdır.
4-Açıklamayı geç yaptığınızı düşünüyor musunuz?
Ülkemiz bir hareket başlatmış. Bir anda üzücü haberler aldık. Yönetim kurulu ortak bir karar almadan açıklama yapmıyoruz. Ortak paydada buluşup açıklama yapmak zaman alabiliyor. Aslında geçte olmadı. Genel bir tepki olmadı. Birkaç yerden tepki oldu. Bazı baroların farklı açıklamaları oldu. Belki ilk tepkiyi bizden beklediler. Bakın biz açıklama yapalım, yapmayalım diye tartışmadık. Duruşumuz belli neyi konuşacağız.
5-Kocaeli Barosu, CHP’nin arka bahçesi mi?
Bu nereden çıkardılar. Cübbemiz bizim onurumuz. Bunu nereden çıkardılar anlayamıyorum. İyi niyetli bulmuyorum. Önce avukatım, hukukçuyum. Ne demek CHP’nin arka bahçesi? Nasıl bakarsanız öyle görürsünüz. Biz bu görev onurla yapıyoruz. Hiç kimsenin arka bahçesi olmasına müsaade etmeyiz”
6-Metin Feyzioğlu’na muhalif misiniz?
Sayın Barolar Birliği başkanımızın yaptığı hatayı yapmayım. Biz baroları basın nezdinde tartışmayı doğru bulmuyoruz. İçeride sorunlar olabilir. Şahıslardan ziyade kurumumuz önemlidir. Kocaeli Barosu olarak kurumumu basın önünde tartışmayacağım, eleştirilerimi direk kendisine söyledim. Siyaset pratiğinden uzak durmak gerekir. Ben her zaman siyasetten uzak durmaya çalıştım.
7-Barolar birliğine aday mısınız?
Baro başkanlığına, boralar birliğine bütün meslektaşım aday olabilir. Benim aday gibi düşüncem yok. Böyle bir planım yok. Kocaeli Baro başkanlığı benim için onurdur.
8-Yargı bağımsız mı?
Yıllardır yargı bağımsızlığı tartışması var. Anayasa referandum sürecinden sonra HSYK’nın yapısı değişti. Cumhurbaşkanı ve meclis tarafından atanıyor. Yargı bağımsızlığını bu süreçten kurtarmak gerekir. Ergengekon ve Balyoz sürecini yaşadık. Demek ki yargı bağımlıymış, üst kurulların içine sızılmış. Sokaktaki insanımız yargının bağımsızlığına inanmıyor. Biz avukatlarda aynı düşünüyoruz. HSYK’nın yapısının değişmesi gerekir?
9-Yargılama süreçleri nasıl kısaltılacak?
Yargılama süreci çok uzun. İkinci paketi ümitle bekliyoruz. Hep avukatların niteliğinden bahsediliyor. Uzmanlık getirilmesi önemli. Yeterlilik önemli. Bizim yetişmiş insanlara ihtiyacımız var. Delil toplama yetkileri avukatlara da verilmeli. Delil toplama yetkisi getirilmeli. Yargı harç ve giderleri iyileştirilmeli. Adalet mekanizması kendini sorgulamalı. Yargının temel sorunlarını çözemedik.
10-Avukatların beklentileri nelerdir?
Staja başladığınız anda özlük hakları başlar. Hakim ve savılar gibi avukatlarda devlette staj yapabilir. Kendi kaderlerine terk edilmemeli. Katma değer vergisi yüzde 1’e düşürülmeli hatta hiç alınmamalıdır. Yargı devletin görevidir. Avukat yargılamanın merkezidir. KDV alınmamalıdır. Vergisel bazlı ayrıcalıklar verilmesi gerekir. Gelir anlamında ise avukat hiçbir zaman vekalet ücretinin danışandan almaz hukuk sigortaları kavramı var.
11-Avukatların savunma hakkı noktasında, bir avukat tarafmış gibi algı var. Suçu işleyen ile özdeşleştiriliyor. Avukatların taraf olma durumu var mı?
Savunma hakkı kutsaldır. Avukatlar herkesin savunma hakkını kullanmasında araç olurlar. Bu temsiliyet tarafların işlemlerini kabul etme değildir. Yargı süreci içerisinde hukuki olarak savunmalarını dile getirme hakkıdır. Son yıllarda avukatlara artan şiddetin temelinde bu taraflı düşüncesi vardır. Biz taraf değiliz, savunma hakkı için aracıyız.
12-OHAL’den yargı nasıl etkilendi?
OHAL’de yargı farklı işledi. 15 Temmuz sonrası delil toplayarak şüpheliye ulaşılmadı. Önce şüpheli alındı sonra delil toplandı. Orada hukuki olarak adlandıramayacağımız bir süreç yaşandı. Banka hesabı olan, devlet yurdunda yer kalmadığı için evlerde kalanlar terörist ilan edilen bir süreç yaşandı. Hukukun evrensel ilkelerinden uzaklaştırıldı. KHK’lar ile ihraçlara başlandı. Kurumlar kapatıldı. Hiç ilişkisi olmayan kurumlar kapatıldı. Yöntem bu olmamalıydı. Önce delil toplanır, sonra şüpheli olarak alınır sonra yargı süreci ile sanık sıfatı kazanır sonra hakkında hüküm verilir. Ceza soruşturması açılmadan insanlar görevinden alındı ve iade edilmediler. Toplum nezdinden terörist ilan edildiler, işlerini kaybettiler.
13-OHAL sürecinde mağdur olanlar ne yapmalı?
Bakın OHAL’de görevinden ihraç edilmiş açılmış bir davası yok ama mesleğine dönemiyor. OHAL kalıcı bir hal aldı. O dönemden kalan yasal düzenlemelerimiz var. Gözaltına alınan bir kişi 5 gün boyunca avukatı ile görüşmüyor. Mahalle mahkemesinde iş hızlı sürüyor. 200 lira manevi tazminat verilen meslektaşlarımız var. Tarafsız bir hukuk sistemine hepimizin ihtiyaç var. Ciddi bir kitle adalet bekliyor. Bu iş AİHM kadar gitmemeli. Öyle bir yargı süreci işletmeliyiz ki AİHM’de ülkemizin yargılanmasını engellemeliyiz.
14-Af gündemde affı destekliyor musunuz?
Bakın geçmişte bir af oldu. Affı ceza evlerini boşaltmamız gerekiyor diyerek kullanmamız lazım. Kamu düzenine olan suçları devlet affedebilir, kişinin şahsına yönelik suçlarda kadın, istismar gibi davalarda devlet asla affetmemeli diye düşünüyorum.
15- FETÖ’cü hakimlerin yargıladığı ve cezaevine attığı kişiler var af onlara gelmesi gerekmiyor mu?
Mağduriyetlerin giderilmesi gerekir. Onlarda biranda yeniden yargılanmalı. Yeniden yargılanması gerekir. Önü açılmalıdır. Adil yargılanmadığını düşünen herkes mağdurdur. Yargıyı zayıflatıyor.
*******
Zor dönem yaşıyoruz ülke olarak,
Doğru gördüklerimiz, yanlış çıkabiliyor.
Yanlış gördüklerimiz, doğru çıkabiliyor.
Ve sürekli kan kaybeden adalet mekanizmamız var.
Şuanda adalete olan güven yüzde 25’lere düştü deniliyor.
O yüzden bol bol adaleti konuşmalıyız.
Çünkü herkese mutlaka bir gün lazım oluyor.
Benden demesi…