Genel

Demir Yanlış Yere Atılırsa Cezası Ağır Olacak!

Denizcilik Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı başta olmak üzere Türk liman sahalarında yapılan hatalı demirleme uygulamalarına karşı uyardı. Gemilerin belirlenen sahaların dışına demir atmasının, su altı sistemlerine zarar riski oluşturduğu vurgulandı. Kurallara uymayan gemilere idari yaptırım ve yüksek masraflar yolda.

Abone Ol

BOĞAZ’DA KURALSIZ DEMİRLEMEYE SIKI DENETİM

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü, gemi acenteleri, armatörler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği resmi yazı ile demirleme sahalarına dair kurallar konusunda yeniden uyarıda bulundu.

DEMİRLEME ALANI DIŞINA ATILAN DEMİR RİSK OLUŞTURUYOR

Yazıda, özellikle İstanbul Boğazı'nın güney girişinde gemilerin belirlenen alanın dışına demir atmasının sıkça rastlanan bir ihlal olduğu kaydedildi. Bu durumun deniz altındaki kablo sistemleri ile petrol ve doğal gaz borularına zarar verme riskini artırdığı vurgulandı.

ACENTELERE KAPTANLARI UYARMA TALİMATI

Tüm acentelerden gemi kaptanlarını demirleme öncesinde uyarmaları istenirken, "Gemiler sadece belirlenmiş demirleme sahalarında kalmalı. Demir tarama ihtimaline karşı gerekli tüm önlemler gemi kaptanının sorumluluğundadır" denildi.

KURALA UYMAYANA RÖMORKÖR VE MASRAF YAPTIRIMI

Demirleme alanı dışına çıkan her gemi için, mevzuat gereği idari yaptırımların uygulanacağı belirtildi. Ayrıca liman başkanlıkları, bu gemilere refakat römorkörü görevlendirecek. Eğer geminin tehlike arz ettiği tespit edilirse, su altı omurga ve karina incelemeleri dahil tüm masrafların gemi sahiplerince karşılanacağı bildirildi.