Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve ev sahibi ile kiracı arasındaki süreci dijitale taşıyan e-Devlet kira sözleşmesi hizmetine, milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren oldukça kritik yeni özellikler eklendi.
E-DEVLET KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN 'HATA DÜZELT' VE 'GÜNCELLE' ÖZELLİĞİ GELDİ
Ev sahibi ve kiracı arasındaki işlemleri dijital ortamda güvence altına alan e-Kira sistemi, yeni fonksiyonlarla zenginleştirildi. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Genel Başkanı Hakan Akçam'ın detaylarını paylaştığı gelişmeye göre, e-Devlet kira sözleşmesi ekranına resmi olarak "Hata Düzelt" ve "Güncelle" seçenekleri eklendi. Bu yeni uygulama sayesinde, sözleşme oluşturulurken fark edilmeden yapılan rakamsal yanlışlıklar, yazım hataları veya bilgi girişlerindeki eksiklikler, belirlenen süre zarfında kolayca düzeltilebilecek.
KİRA GÜNCELLEME İŞLEMİ ARTIK SİSTEM ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK
Genişletilen e-Devlet kira sözleşmesi altyapısı sadece geçmiş hataları düzeltmekle kalmıyor, aynı zamanda mevcut sözleşmelerin güncel koşullara uyarlanmasına da olanak tanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte ev sahibi ve kiracı; iletişim bilgileri, kira bedeli ve ödeme detayları gibi önemli verileri sistem üzerinden güncel tutabilecek. Yapılan bu kira güncelleme işlemi, doğrudan mevcut sözleşmeye bağlı resmi bir "ek protokol" olarak sisteme işlenecek.
EV SAHİBİ VE KİRACI İÇİN 'ORTAK ONAY' ŞARTI: TEK TARAFLI DEĞİŞİKLİK YOK
Sisteme eklenen bu yeni özelliklerin en dikkat çekici yanı ise tarafların güvenliğini sağlayan "ortak onay" zorunluluğu oldu. Bir ev sahibi veya kiracı, e-Devlet kira sözleşmesi üzerinde tek taraflı olarak kira güncelleme işlemi gerçekleştiremeyecek. Sistem üzerinden yapılan herhangi bir hata düzeltme veya güncelleme talebinin yürürlüğe girmesi için karşı tarafın da bu değişikliğe onay vermesi gerekecek.
Karşı tarafça kabul edilmeyen veya onaylanmayan değişiklik talepleri, mevcut sözleşmenin hukuki geçerliliğini hiçbir şekilde etkilemeyecek. Böylece e-Kira sistemi üzerindeki tüm işlemler, karşılıklı mutabakat altına alınmış olacak. Yetkililer, kullanım alanı giderek genişleyen e-Devlet kira sözleşmesi ve yeni kira güncelleme işlemi adımları hakkında, ilerleyen günlerde emlak danışmanlarına yönelik özel eğitimlerin başlayacağını da bildirdi.




