Siyaset

Fatma Kaplan Hürriyet: “Borcun Çok Üstünde Bir Haciz İşlemiyle İlk Defa Karşılaşıyoruz!”

Abone Ol

Kocaeli Haber - SGK’nın İzmit Belediyesi taşınmazlarına getirmiş olduğu haczin ardından İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Leyla Atakan Şehir Kütüphanesi’nde yaptığı basın açıklamasında konuşan Hürriyet şu ifadelere yer verdi:

“BELEDİYELER TAKAS VE YAPILANDIRMA İMKANI DOĞARSA ÖDEYEBİLİYOR”

İlk defa vergi borcu olan bir belediye algısı oldu. Türkiye’de ve Kocaeli’deki birçok belediye SGK borçlarını ödemekte zorlanır. Cami yerleri okul yerleri satılıyor haberleri gündeme gelir. SGK borçlarına ilişkin kurumlar arası takas olması içindir. Belediyeler kullanmadıkları arazileri borçlarına karşılık takas yaparlar. 1994 Saraybahçe Belediyesi’nin kuruluşundan itibaren ödenmiyor ve yapılandırılıyor. AK Parti döneminde de 2005’ten 2016’ya kadar hiç SGK borcu ödememişler. 2016’da bir takas gündeme geliyor. Belsa B Blok, hizmet binaları, muhtarların bulunduğu yerlerde takaslar yapılıyor ve o dönemde borcun bir kısmı kapatılıyor. Belediyeler ne zaman takas ve yapılandırma imkanı doğarsa o zaman ödeyebiliyor.

“BÜYÜK BİR KISMINI BİZ ÖDEDİK”

Bizim döneme geldiğimiz güne kadar da takastan sonra işleyen SGK borçları hiçbir şekilde ödenmiyor. O dönemden beri de SGK prim borçları var. Geçmişten beridir ödenmediği için bizim dönemizde de ödeme gibi bir şansımız yok. Çünkü ona dönük bir nakit akışımız yok. Saraybahçe Belediyesi’nin kuruluşundan 2004’e kadar olan yapılandırılmış borçların 6 milyonu AK Parti döneminde ödeniyor. 30 milyonluk kısmı 2019-2023 arasında bizim dönemimize denk geliyor. 30 milyon bizim dönemimizde ödeniyor. Adımız kadar eminiz, ‘Zaten sizin borçlarınız, zaten CHP vardı. Bizim değil sizin diyecekler.’ O dönem için ek bir açıklama 1994-2004 arası ödenmeyen borçların 30 milyon gibi en büyük kısmı yine bizim dönemimizde İller Bankası tarafından kesilerek ödeniyor. Büyük bir kısmını biz ödedik.

“BORCUN ÇOK ÜSTÜNDE BİR HACİZ İŞLEMİYLE İLK DEFA KARŞILAŞIYORUZ”

Bu yeni bir şey değil. Uzun süredir olan bir şey. SGK zaman zaman ihtar eder. Borçlarınızı ödeyin der. Mesele haciz değil. Aynı gün SGK tarafından iki tane yazı yazılıyor. İlk başta 435 adet gayrimenkulümüze haciz koyuyorlar. Çok ilginç aynı gün yazıyı yeniliyorlar. Aynı gün sonrasında sistemden haciz koyma işlemi gerçekleştirilememiş olup tüm gayrimenkullere haciz konulmasına diye yazı çıkıyor. Tüm gayrimenkullere demek taşkın haciz demek. Yani borcumuzun çok çok üstünde belediyeyi ve bütün işlemlerini kilitlemek adına, sadece bizi değil bir sürü vatandaşı mağdur eden 3 binin üzerinde gayrimenkulümüze borcun çok üstünde bir haciz işlemiyle ilk defa karşılaşıyoruz.

“AKP’Lİ BELEDİYELERE GELİNCE RAHATLIKLA TAKAS YAPILABİLİYOR”

Diğer belediyelere sorduk. Hiçbir belediyeye böyle bir uygulama yapılmamış. Neden sadece İzmit Belediyesi’nin bütün gayrimenkullerine haciz konuluyor? Gebze Belediyesi konut arazisi satıyor. Derince Belediyesi konut satıyor. Demek ki diğer belediyelere haciz işlemi uygulanmıyor. Bütün gayrimenkullere haciz işlemi sadece İzmit Belediyesi’ne uygulanıyor. Hemen il müdürüne gidip derdimizi anlatmaya çalıştık. ‘Takas yapalım diyoruz kabul etmiyorsunuz. Geçenlerde Körfez’den aldınız’ dedik. AKP’li belediyelere gelince rahatlıkla takas yapılabiliyor.

“ARTIK BİR TESADÜF OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ”

Bu haciz öyle bir zamanda yapılıyor ki biz artık bir tesadüf olduğunu düşünmüyoruz. Aynı Vadi İzmit Projesi’nde olduğu gibi değerli bir arazimizi ucuza satmak yerine daha değerli olsun diyerek aynı Vadi İzmit Projesi’nde olduğu gibi bir konut projesi çalışmıştık. Bir süredir de yapımı devam ediyordu. Yine EYT tazminatlarının büyük bir kısmını öz kaynağımızdan ödemek zorunda kaldık. Çünkü diğer belediyelere sağlanan kredi ve arazi satışları bize sağlanmadı. Mecbur öz kaynaktan ödedik. Deprem bölgesinde ciddi çalışmalar yaptık ve 20 milyondan fazla para harcadık. Bunlar İzmit Belediyesi için büyük paralar. Bir yandan da devam eden çalışmalarımız var.

“VATANDAŞ PARASINI ÖDEDİ TAPUSUNU ALAMIYOR”

Esnafa, müteahhitte ödeme yapmamız gerekiyor ki işlerimiz durmasın. Nakit döngüsüne ihtiyacımız var. O arada da yapılan evler satılabilir hale geldi. Biz de encümene sokarak satış kararı aldık. Ve dün satış günü vardı. Ne tesadüf ki satıştan 2 gün önce yazılarla hepsine haciz kondu. Satabilsek de tapu devri yapamayacağız. Vadi İzmit’te tam tapu devri yapacaktık haciz gündeme geldi. Hem mağdur olduk hem vatandaşı mağdur etmiş olduk. Parasını ödedi tapusunu alamıyor.

“BİZİ KİLİTLEYEN SİSTEMATİK BİR UYGULAMA BİÇİMİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Birçok belediye bulunduğu ilçede birçok arsa payında hissedardır. Hisse değerini vatandaş satın almak istiyorum diyor. Hem de belediyenin ciddi bir gelir kaynağı oluyor. Bu hisse devirlerini bile yapamayacak hale geldik. Her yönden bizi kilitleyen sistematik bir uygulama biçimi ile karşı karşıyayız. Kredi kullanmak istiyoruz kullandırılmıyor. Arazi satmak istiyoruz yetki verilmiyor. Aldığım işgaliye bedellerine bile büyükşehir tarafından el konuluyor. EYT kredisi istiyoruz öz kaynakları kullanmak zorunda kalıyoruz.

“İZMİT BELEDİYESİ’NE UYGULANAN SIKIŞTIRMA POLİTİKALARI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Biz dava açsak bunları kaldırırız. Çünkü yasal engel var. Kamu hizmetine kullanılan şeylere haciz koyamıyorlar ama Türkiye’de davalar kolay sonuçlanmıyor. Uzun sürüyor. Dava açtığımızda hakkımızı alırız. Mesele sadece İzmit Belediyesi’ne uygulanan sıkıştırma politikaları ile karşı karşıyayız.

“BİZ DE KIYMETLİ ARAZİLERİMİZİ SUNMAK İSTİYORUZ”

SGK İl Müdürüne de kendimizi ifade ettik. Satımı yapılacak dairelerin bir an önce satışını yapmaya ihtiyacımız var. Çünkü nakite ihtiyacımız var. Devam eden işlerimizde müteahhitlere para ödememiz gerekiyor. İkinci teklifimiz ise uzun vadeli olarak borçtan kullanmak istiyoruz. Nasıl AKP’li belediyeler takas yöntemi ile yapılandırma yapıyorsa biz de kıymetli arazilerimizi sunmak istiyoruz dedik. Dün SGK başkanının mecliste olduğunu öğrendik. SGK başkanına bizzat derdimizi anlattık. SGK’da bundan rahatsız. Uzlaşma kültürü ile çözmek istedik.”