Kocaeli’nin Gebze ilçesinde metal işçileri, devam eden MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecinde işveren tarafının sunduğu zam teklifine karşı eylem gerçekleştirdi. Türk Metal Sendikası’na üye işçiler, vardiya başlangıçlarında ve yemek paydoslarında bir araya gelerek sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı. Yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme sürecinde yaşanan anlaşmazlık, sahaya yansıdı. İşçiler, sunulan teklifin mevcut ekonomik koşullar karşısında yetersiz olduğunu dile getirdi.
MESS’İN ZAM TEKLİFİ TEPKİ ÇEKTİ
Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) tarafından sunulan yüzde 10’luk zam teklifi, işçiler tarafından kabul edilmedi. İşçiler, teklifin hem beklentilerin hem de enflasyon oranlarının altında kaldığını belirterek tepki gösterdi.
Sendikaların talepleri ile işveren teklifleri arasındaki fark dikkat çekiyor. Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları yüzde 35 zam talep ederken, Birleşik Metal-İş’in talebi yüzde 58,5 seviyesinde bulunuyor. Bu fark, taraflar arasındaki uzlaşmazlığın temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.
FABRİKALARDA EYLEMLER BAŞLADI
Gebze’de faaliyet gösteren birçok fabrikada işçiler, vardiya girişlerinde ve molalarda eylem yaptı. Sloganlar atan işçiler, taleplerinin karşılanmasını isterken, sürecin bu şekilde devam etmesi halinde eylemlerin artabileceği mesajını verdi.
Eylemlerin üretimi durdurmadan, ancak güçlü bir mesaj verecek şekilde organize edildiği görüldü. İşçiler, birlik içinde hareket ederek seslerini duyurmaya çalıştı.
“TEKLİF ENFLASYONUN ALTINDA”
İşçiler, MESS’in ilk 6 ay için önerdiği zam oranının yaklaşık yüzde 13 seviyesinde gerçekleşen enflasyonun bile gerisinde kaldığını ifade etti. Bu durumun alım gücünü daha da düşüreceğini belirten işçiler, teklifin revize edilmesini talep etti.
Ekonomik şartların zorlaştığını vurgulayan işçiler, ücret artışlarının gerçek enflasyon oranlarına göre belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Aksi halde geçim sıkıntısının artacağına dikkat çekildi.
SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağının tutulmasının ardından süreç yeni bir aşamaya geçti. Taraflar arasında arabuluculuk ve yeni görüşmelerin gündeme gelmesi bekleniyor.
İşçi tarafı eylemlerle baskıyı artırırken, işveren tarafının yeni bir teklif sunup sunmayacağı merak konusu oldu. Sürecin önümüzdeki günlerde nasıl şekilleneceği, hem işçiler hem de sektör açısından yakından takip ediliyor.





