Kocaeli’nin Gebze ilçesi Mevlana Mahallesi Issıkgöl Caddesi’nde, altında eczane bulunan 7 katlı bina 29 Ekim sabahı 07.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. Binada kiracı olarak yaşayan 5 kişilik Bilir ailesinden 4 kişi hayatını kaybetti.

Yaşanan facianın ardından bölgede hem zemin hareketleri hem de çevre binalarda oluşan yeni çatlak ihbarları üzerine kapsamlı bir inceleme başlatıldı.

Gebze’de Yıkımın Ardından Korku Sürüyor 300 Metrelik Riskli Bölge Havadan Görüntülendi (4)

300 Metrelik Çemberde Teknik Çalışma

Olayın ardından 300 metre yarıçapındaki tüm binalarda detaylı ölçümler yapılmaya başlandı. Şu ana kadar 16 bina, 27 iş yeri ve 72 bağımsız daire tedbir amacıyla boşaltıldı.

TÜBİTAK ve 8 farklı üniversiteden bilim insanları, bölgedeki hem yer altı hem de yüzey hareketlerini ileri teknoloji cihazlarla analiz ediyor. Bilirkişi ekipleri, geo radar sistemleriyle 135 derecelik açı içinde kalan tüm binaları tarıyor. Bu taramalar sayesinde binalarda sapma, hareketlenme veya statik problem olup olmadığı tespit ediliyor.

Gebze’de Yıkımın Ardından Korku Sürüyor 300 Metrelik Riskli Bölge Havadan Görüntülendi (1)-1

“Korku İçinde Bekliyoruz”

Bölgede market işleten Arslan Aralı, yaşanan olayın herkesi tedirgin ettiğini belirterek, “Olay bizi çok üzdü. Ne olacağını bilmiyoruz, iş yerlerimiz kapanacak mı merak ediyoruz. Sadece korku içinde bekliyoruz” dedi.

Mahalle sakini Emre Akyol ise, “Tam her şey normale dönmüştü ki birkaç binada daha çatlak olduğunu duyduk. Bu durum bizde büyük bir endişe oluşturdu. İnşallah sorun kısa sürede çözülür” ifadelerini kullandı.

Gebze’de Yıkımın Ardından Korku Sürüyor 300 Metrelik Riskli Bölge Havadan Görüntülendi (3)

Havadan Görüntülendi

Yıkılan bina ve tahliye edilen çevre bölge drone ile havadan görüntülendi. Havadan çekilen karelerde, güvenlik önlemleriyle çevrili alan ve inceleme yapan ekiplerin çalışmaları net şekilde görüldü.

Yeşilçam’ın Efsane İsmi Engin Çağlar Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
Yeşilçam’ın Efsane İsmi Engin Çağlar Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
İçeriği Görüntüle

Uzmanların bölgedeki zemin ölçüm ve deformasyon analizlerini 5 gün içinde tamamlaması bekleniyor.

Gebze’de Yıkımın Ardından Korku Sürüyor 300 Metrelik Riskli Bölge Havadan Görüntülendi (2)-1

Kaynak: İHA