İhsangazi’de yetiştirilen 12 bin yıllık geçmişe sahip siyez buğdayının hasadının ardından, çiftçiler geleneksel yöntemlerle siyez bulguru üretimine başladı.

Hasattan Bulgura Uzanan Uzun Süreç

Çiftçiler, yıl boyunca emek vererek yetiştirdikleri siyez buğdayını hasat ettikten sonra katma değerli bir ürüne dönüştürmek için uzun bir süreçten geçiriyor. Buğday taneleri saatlerce kaynatıldıktan sonra güneş altında kurutuluyor. Kuruyan taneler taş değirmenlerde kabuğu soyularak bulgur haline getiriliyor ve tekrar güneş altında kurutulduktan sonra tüketime hazır hale geliyor.

Ataların Geleneği Yaşatılıyor

İhsangazi’de siyez üretimi yapan genç çiftçi Yasin Ciğerci, geleneği sürdürmenin önemine dikkat çekerek, “12 bin yıllık siyez buğdayımızdan geleneksel yöntemlerle bulgur yapıyoruz. Siyez bulguru çok önemli bir ürün, çünkü genetiği değişmeden günümüze geldi. Hasat sonrası buğdayı 3-4 saat kaynatıyoruz, ardından doğal ortamda yavaşça kurumasını sağlıyoruz. Taş değirmende kabuklarını soyduktan sonra yarma işleminden geçiriyoruz. Atalarımızın bize bıraktığı bu mirasa sahip çıkıyoruz” dedi.

Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Çiftçiler, ürettikleri siyez bulgurunu restoranlara, işletmelere ve internet üzerinden satarak hem geçimlerini sağlıyor hem de yerel ekonomiye katkıda bulunuyor.

Kandıra’da Denize Girmek Çoğu Plajda Yasaklandı
Kandıra’da Denize Girmek Çoğu Plajda Yasaklandı
İçeriği Görüntüle

A W537828 03

Kaynak: İHA