Kocaeli haber - TMMOB’a bağlı Kocaeli Mimarlar Odası bugün taş binada Kartepe’de yapılması planlanan haddehane ve çelikhane tesisi ile ilgili açıklama yaptı. Şube yöneticilerinin de katıldığı programda konuşan Dülger şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’un ağır sanayisinin taşındığı Kocaeli, tüm Türkiye’de sanayi kenti olarak anılmakta ve bu lakap çok matah bir şeymiş gibi övünç kayağı olmaktadır. Bu kötü tanım, Türkiye’nin ihtiyacı olan her bir ağır sanayi tesisi için Kocaeli’yi akla ilk gelen şehir haline dönüştürmüştür. Davulun sesi uzaktan hoş gelse de istihdam ve yatırım makyajıyla sunulan ancak kentin her bir ilçesinde büyük çevre problemlerine neden olan ağır sanayileşme hamleleri, kentte çevreye ve insan hayatına büyük tehdit oluşturmaktadır.

“BİR DARBE DAHA VURMAK İSTİYOR”

Adı kötüye çıkan Dilovası ilçesi kadar, diğer 11 ilçesinde de çevre kirliliği had safhaya ulaşmış durumda. Havası nispeten temiz kalan Kandıra’nın geleceği de yeni yapılan Kandıra Gıda OSB ile tehlikededir. Bugün, Kartepe’nin imar planında sanayi tesisi yazan, Arslanbey OSB’nin güneyinde yer alan bir bölgede bir firma Ankara’dan onay alarak bölgenin sınırları aşmış seviyede kirli olan havası ve suyuna bir darbe daha vurmak istiyor. Ekonomik kazanımlarla süslenen Çelikhane ve Haddehane Tesisi’nin bir tek insanın hayatının bu fabrika sebbiyle hayatını kaybetmeyeceği garantisi vermeyeceği aşikardır. Kocaeli’de bir kişinin hayatı dahi milyarlar sunan fabrikatörlere emanet edilemez, edilmeyecektir.

“ULAŞIMDA HANGİ YOLLAR KULLANILACAK?”

Dosyada deprem ile ilgili eylem planı yer almamaktadır. Fabrika içi sismik izolatör kullanıp kullanılmayacağı, tesissin tahliyesi ve acil durum planları ve olası bir kötü senaryoda kentin bu durumdan nasıl etkileneceği konuları pas geçilmiştir. Alikahya Çöp Depolama Alanı’ndan dolayı bildiği hakim rüzgar yönü güneydoğu rüzgarı olarak belirlenmiş durumdadır. Kocaeli halkının çöp kokusu ile tecrübe ettiği ve her vatandaşın kolaylıkla ulaşacağı verilere göre hakim rüzgar kuzeydoğu rüzgarı olup, hava akışı güneybatı yönündedir. Hurdanın Körfez’deki limanlar üzerinden fabrikaya ulaştırılması planlanmakta olup, bu ulaşımda hangi yolların kullanılacağı ifade edilmemiştir.

“RAPORDA YER VERİLMEDİ”

Cüruf ve tufal denilen, işlem gördükten sonra açık alanda depolanması planlarına atıklarla, filtrelerde biriken ve devamlı temizlenmesi gereken tozların nereye ve nasıl bertaraf edileceği, nasıl kontrol altında tutulacağı, çevreye ve doğaya karışmasının önüne nasıl geçileceği bilinmemektedir. Saatte 400 ton soğutma suyu ihtiyacı oluşmaktadır. İSU’dan temin edilmesi planlanmaktadır. İSU’nun fabrikanın ihtiyaç duyduğu suyu nereden ve nasıl temin edeceği bilinmemektedir. Su krizi açısından değerlendirilmediği aşikardır. Taşınmanın, ulaşımın hangi yollardan nasıl yapılacağı bilinmemektedir. Derince ve liman bölgesinden, Kartepe’ye kadar trafiğe ek yük getireceği görülmesine rağmen raporda yer verilmemiştir. Kocaeli’nin mevcut hava kirliliği sanayiye doyduğunu gösteriyor.

“6 İLÇEYE ETKİ EDECEK”

10 bin kişiyi istihdam edeceğim diye 2 milyona yakın insanın hayatını riske edemezsiniz. Çevreye ve insana büyük zarar vereceği, yeterli olmayan mevcut taşıt yollarına gelecek ek yükün trafik sorunlarına neden olacağı, kentte hayatını kaybeden insanların büyük bir kısmının kanser kaynaklı olduğu, istihdam ve yatırımla makyajlanarak insanlara vaat edilen ekonomik kazanımların paradan daha kıymetli doğa, çevre, yaşam kalitesi gibi değerlerden çaldığı, kentte yapılacak tüm tesislerde çevre etkileri tesise özel olarak değil, kentin bütünü göz önünde alınarak değerlendirilmesi gerektiği, Kartepe’ye yapılması planlasa da baca gazları ve atık kaynaklı kirliliğin İzmit, Başiskele, Körfez, Derince, Gölcük ve Karamürsel’e kadar etki edeceği bütün uyarı ve halkın karşı çıkmasına rağmen inatla bu tesisin yapmak isteyenlerin önüne geçilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu kentte hayatta kalmak ve sağlıklı yaşlanmak her vatandaşın hakkıdır.

“KARTEPE’YE FABRİKA MI YAPACAĞIZ?”

Büyükakın olumsuz bakıyoruz dedi. Kartepe Belediye Başkanı teknolojinin geliştiğini söyledi. Kimle görüşmesi gerekiyorsa onlarla görüşeceğiz. Limanların büyümesinin önüne geçmiyorsunuz, büyümesi için teşvikte bulunuyorsunuz bu limanlar alanı kullanmak için her türlü yeri kullanmak isteyecekler. O gemi sökümleri Kocaeli’ye de gelecek. Kocaeli, sanayi kenti olmaktan çıkması gereken bir şehir. Turizmin en yoğun kullanıldığı Kartepe’ye fabrika mı yapacağız?”

Kaynak: Haber Merkezi