Kartepe Kadın Kooperatifi (KARKAD) Kurucu Başkanı Ece Çiftçi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel gazetemize açıklamalarda bulundu. KARKAD olarak başarı hikayelerini de paylaşan Çiftçi, kadın girişimcilere de önemli mesajlar verdi. Kocaeli’yi gururla temsil ettiklerinin altını çizen Çiftçi, girişimci olmak isteyen kadınlara, “Şartlar ne olursa olsun yılmasınlar. İnsan düşebilir kalkıp yeniden denesinler” mesajı verdi.

“KOCAELİ'NİN İLK KADIN KOOPERATİFİNİ KURDUK”

Gazetemize KARKAD’ın kuruluşunu anlatan Ece Çiftçi, “1975 Kocaeli doğumluyum. 2 erkek annesiyim. KARKAD kurucu başkanıyım. Doğma büyüme Kartepe Derbent'liyim. Ailem Kafkas kökenli. Bundan 4 yıl önce kadınlarla ilgili bir oluşumun içine girmek istedim. Kadınlar için neler yapabiliriz, kadınları sosyal olarak aktif hale nasıl getirebiliriz diye araştırma yaparken en uygun zeminin kadın kooperatifi olduğunu gördük. Türkiye'de bunun bir ihtiyaç ve eksik olduğunu gördük. Böylelikle Kocaeli'nin ilk kadın kooperatifini kurduk. İlk olmanın zorlukları vardı. Kooperatifimizi Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak kurduk” diye konuştu.

devam eden Çiftçi, “Tarım kooperatifi Tarım Bakanlığı'na bağlı, üretim-işletme kooperatifleri de Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıyor. Kooperatiflerin belli bir programları, tüzükleri ve ana sözleşmeleri var. Yani biz tamamen devlete bağlı resmi kurumuz. Bunun yaptırımları var zorunlulukları var belli prensipler içerisinde çalışıyoruz” diye konuştu.

“KOCAELİ'DE KAĞIT ÜZERİNDE 14 KOOPERATİF VAR”

Açıklamalarının devamında Çiftçi, “İl bazında İl Ticaret Müdürlüğü'ne bağlıyız. Bütün çalışmalarımızı İl Ticaret Müdürlüğü ile koordinasyon halinde yapmak zorundayız. Her yıl genel kurul yapmak zorundayız. Herhangi bir fevkalade durumda olağanüstü genel kurul yapıyoruz. Bizden sonra Kocaeli'de kağıt üzerinde 14 kooperatif var. Fakat bir kısmı kağıt üzerinde, tasfiye olmuş durumdayken 6-7 kooperatif ise aktif halde. Bunların ikisi tarım, geri kalanlar üretim ve işletme kooperatifi olarak devam ediyorlar” dedi.

“KADININ EKONOMİK AÇIDAN ÖZGÜR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Kadın istihdamının önemine değinen Çiftçi, “Türkiye'de kadın kooperatifleri olarak baktığımızda 6 yüz küsur kooperatif var. Bunun dışında tabii temel amaç kadın istihdamını sağlamak, kadının daha rahat kendini ifade edebilmesini sağlamaktır. Biliyorsunuz ki kadın ekonomik anlamda güçlü ise ailede de toplumda da daha çok söz sahibi oluyor. Bu anlamda kadının ekonomik açıdan özgür olması çok önemli” şeklinde konuştu.

“MÜTHİŞ DESTEKLER ALDIK”

“Biz iki kısımda üretim yapıyoruz” diyen Çiftçi, “Konserve ve unlu mamuller. Konserve grubunda reçel, turşu, sirke, kahvaltılık soslar üretiyoruz. Unlu mamullerde ise mantı, erişte, tarhana ve Türk gelenek ve göreneklerimizde ne varsa hepsini üretiyoruz. Bunları marketlere veriyoruz. Kartepe Belediyesi ile bu anlamda organik bir bağımız var. Birçok alanda ortak projeler yaptık. Desteklerinden ötürü Belediye Başkanımız Mustafa Kocaman'a teşekkür ediyorum. Sanayi Odası’nın ve Ticaret Odası’nın kadın girişimciler kurulundan müthiş destekler aldık. Bu destekler bizim için oldukça önemli ve kıymetli. Bu destekleri hak etmek için de çok çalıştık” diye konuştu.

“KOCAELİ'Yİ GURURLA TEMSİL ETTİK”

“19.09.2019 resmi gazetede tescil tarihimizdir. O gün itibariyle Kartepe'de üretim ve işletme kooperatifi hayata geçti. İkinci genel kurul toplantımızı geçtiğimiz haziran ayında yaptık” şeklinde açıklamalarını sürdüren Çiftçi, “Ticaret Bakanlığı'nın özellikle kadın kooperatiflerine ayrı bir platform açtık ve KOOP-DES Hibe Projesi hazırladık. Teçhizat üzerine bir proje yaptık. Projemiz bakanlık tarafından kabul edildi. Bu projede Kocaeli'de ilk hibe desteği alan kadın kooperatifi olduk. Habitat Coca-Cola ve TOB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin) paydaş olduğu 2008'den beri süregelen çok kıymetli bir proje olan Kız Kardeşim Projesi’nden de kabul aldık ve buradan da Kocaeli'de ilk hibe alan kadın kooperatifi olduk. Bunlar bizim için çok önemli. Halk Bankası Üreten Kadınlar Projesi’nin bu yıl ikincisi düzenlendi. İlkinde Doğu Marmara bölge birincisi seçildik. İstanbul'da büyük bir lansmanda ağırlandık. Kocaeli'yi gururla temsil ettik. Bunlar bizim yolumuza ışıkla baktığımız ve doğru yolda olduğumuzu bize gösteren küçük yıldızlar ve biz bu yıldızları dize dize yolumuza devam ediyoruz” dedi.

“HER ŞEYİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ”

Sözlerinin devamında Çiftçi, “Kurucu başkan, başkan yardımcısı ve bir yönetim kurulu üyesi ile üç kişilik yönetim kurulumuz var. Totalde 18 ortağız. Aktif olarak 8 ortağımız sürekli üretim alanında çalışıyor. 100 metrekare bir üretim alanına sahibiz. Her şeyi kendimiz üretiyoruz. Hammaddeyi mümkün olduğunca kadın üreticiden almaya gayret ediyoruz. Bizim buralarda maalesef artık tarım kalmadı. Bu nedenle Pamukova tarafına gidiyoruz. Belli başlı üreticilerimiz var. Birçok ürünümüzün hammaddesini oradan elimizden geldiğince kadın üreticiden almaya çalışıp birbirimize destek oluyoruz. Kadınların kurmuş olduğu tarım kooperatifleriyle de irtibat halindeyiz. Onlarla da alışverişimiz var. Birbirimize destek oluyoruz. Bizden sonra çok kadın kooperatifi kuruldu. Bunlarla bir araya gelinemiyordu. Geçtiğimiz yaz tüm kadın kooperatifler ile bir araya geldik. ‘Kadın kadının kurdu’ derler ama aslında, ‘Kadın kadının yurdudur’. İçinde bulunduğumuz şu zor günlerde toplantılarımıza bir es verdik. İlerleyen günlerde bu zor günler geçtiğinde tekrar bir araya geleceğiz” şeklinde konuştu.

“ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN YILMASINLAR”

Girişimci olmak isteyen kadınlara da tavsiyelerde bulunan Çiftçi, “Herkes kendi hikayesinin kahramanı. Benim üzerime dikilen elbise bir başkasına olamayabilir. O nedenle birkaç tavsiyede bulunabilirim. Şartlar ne olursa olsun yılmasınlar. İnsan düşebilir kalkıp yeniden denesinler. Çünkü zafer deneyenlerindir. Yılıp, küsüp oturanların değil. Benim de çok zorlandığım noktalar elbette oldu. Kendi hayatımda bir mücadele verirken iş hayatında da bir mücadelenin içerisinde olmak ve bunları birbirine harmanlayıp bu yolda yürürken çok tıkandığım noktalar oldu. Hepimiz için çok normal bir durum bu ama kendimizi toparlayıp karamsarlıktan çıkmalıyız. Bir sürü bilmediğimiz şey var öğrenme hevesimizi hiçbir zaman kaybetmemeliyiz. Herkesin bize öğreteceği bir şeyler muhakkak var.  Girişimci olmak isteyen kadınlar insanları iyi analiz etsinler. Kapı çalmaktan hiçbir zaman imtina etmesinler. Duruşu, nezaketi ve aklıyla çaldıkları kapıdan en fazla eli boş dönerler bir şey kaybetmezler. Karşınızdakinin size attığı adım sizin duruşunuzla alakalıdır. Kararlı azimli ve çalışkan olmalıyız hiç kimseye hiçbir şey oturduğu yerden gelmiyor. Bunun bilincinde, dürüst ve ahlaklı olup sağlam adımlarla ilerlersek, hedefimizin ne olduğunu bilip içimize sindirdiysek zaten o hedeften sizi kimse şaşırtamaz” dedi.

“KADINA ŞİDDET BU ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNU”

Son olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yönelik mesajlarını da paylaşan Çiftçi, “Her özel günün aslında bir günle sınırlı kalmaması gerektiğinden, verilen değerin yaşamın her alanına yayılmasından yanayım. Fakat isimlendirilmiş bu özel günlerde hiç aklında olmayanın aklına düşürülmesi de bir yandan pozitif tarafı bu işin. Bu durumdan da çok memnunum. Başta annelik kadına verilmiş en kutsal şeydir. Bu kadının hem fiziksel hem ruhsal olarak ne kadar güçlü olduğunu aslında gösterir. Dünya Kadınlar Günü’nde şiddetten uzak durmalıyız. Hayvanlardan bizi ayıran en önemli durum konuşarak anlaşabiliyor olmamızdır. Şiddetle, birinin canına kıyarak çözemeyiz içinden çıkılmaz bir hal alır.  Hiçbir canlıya şiddeti kabul etmiyorum. Kadına şiddet gösteren erkek acizdir. Çözülmesi gereken en önemli sorunun bu ülkede kadına şiddet olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“KADIN TOPLUMUN MİHENK TAŞIDIR”

Kadının toplumdaki önemine değinen Çiftçi, “Kendini eğiten kadın toplumu eğitir. Kendini besleyen kadın toplumu besler. Yetiştirdiği evlatları eğitir ve besler. Onlar topluma faydalı bireyler olurlar ve onlardan süregelen nesiller de  toplumda faydalı, ahlaklı bireyler olur. Bizi kurtaracak olan eğitimli kadınlardır. En iyi yatırım eğitime yapılan yatırımdır. Lütfen kız çocuklarımızı eğitelim onların eğitimine yatırım yapalım yıllar sonra bu toplumu, bu eşsiz coğrafyayı çok başka yerlerde görürüz. Lütfen kadına hak ettiği değeri verelim kadın toplumun mihenk taşıdır. Hepimizin dünya kadınlar gününü kutluyorum. Birbirimizin yurdu olmaya devam edelim” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Sertap Öztoprak