Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl 13. kez kapılarını 7-15 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi’nde açacak. Kitap fuarının resmi açılışı bugün akşam saatlerinde yapıldı. 1 milyon kitapseveri ağırlamayı hedefleyen kitap fuarının açılış töreninde “Şehri Okuyan İnsan” adlı özel bir gösteri düzenlendi. Gösteride Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Koro Şefi İhsan Özer’in yönetimindeki orkestraya Hakan Aysev, Dilek Türkan, Ayfer Vardar eşlik etti. Etkinliğin onur konuğu ise Yazar Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç oldu.
YOĞUN KATILIM
Açılış programına Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, KBB Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, BBP İl Başkanı Kaan Şengil, Vatan Partisi İl Başkanı Yalçın Arslan, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse, Prof. Dr. Ümit Meriç, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut ve kitapseverler katıldı.

“BU BENİM GERÇEK SESİM DEĞİL”
Programın onur konuğu Ümit Meriç yaptığı konuşmada, “Bu akşam huzurunuzda onur konuğu olarak bulunmaktan mahcubiyet duyuyorum. Ömür baharımın bir sonbaharına beni onur ettiği için Kocaelililere ve Başkanımıza teşekkürlerimi takdir ediyorum. Hayat çok kısa. Ben sanki daha babamın 10 bin ciltlik kütüphanesinde gravürlere baktığım günü hatırlıyorum. Bu kadar kıymetli yayınevinin ve kitabın bulunduğu etkinlikte okunacak çok şey bulunacaktır. Ben 8 yaşındaydım babam gözlerini kaybettiğinde. Ömrümün her günün 8 saat gözü görmeyen Cemil Meriç’e kitap okuyarak geçirdim. Seslerin büyük bir kısmı öğrencilerime ders anlatırken ve babama kitap okurken bir kısmı şehit oldu. Bu benim gerçek sesim değil.

“KOCAELİ BU ETKİNLİĞİ SEVDİ”
Daha sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bugün sizlere 13’üncü kez hoşgeldiniz demenin gururunu yaşıyoruz. 2009’da yola çıkmıştık. O zaman genel sekreter olarak görev yapıyordum. Büyük bir heyecan ile hazırlandık. İlkinde 10 bin kişi geçtiğimiz sene ise 900 bin küsür geldi. Kocaeli bu etkinliği sevdi. Her sene yenisini hazırlamanın şevki ile yola çıkıyoruz. Aslında mayıs ayında yaparız. Bu sene seçimler nedeni ile bu aya almayı seçtik. Bu sene konseptimiz şehir ve kitap üzerine. Kitaplar şehirler inşa ederler. Bir şehirde ne kadar çok kitap okunuyorsa, eser yazılıyorsa kültür hayatı o kadar zengin olur. Etkinliğin arkasında yaklaşık 6 aya varan bir çalışma söz konusu oluyor.

“SAHAFLARIN ALANINI ARTTIRMAK İÇİN GAYRET ETTİK”
Bu sene formatta bazı ilaveler de yapıldı. Şehir üzerine de konuşmalar ilave edildi. Şiire şehre dair söyleşiler yapılacak. Güzel zaman geçirecek bu kentin insanları. Kocaeli kitap fuarı Doğu Marmara’nın kitap fuarı oldu. Bu kentin yazarları ile görüştüğümde fark ettim ki bu kentte yazanların da sayısında artış var. Belediyemizin yanındaki alışveriş merkezinde muhteşem bir kitap dünyası yaratmışlar. Zamanımız yapay zekanın çağı. Romanlardaki karakterleri yapay zekaya girdiler. Raskolnikov karakteri neye benzediğinin portlerini çıkardılar. Sahafların alanını arttırmak için gayret ettik. Cemil Meriç bu ülkenin çok önemli kandillerinden birinin gözü olmuşsunuz” dedi.

“DAHA ÇOK OKUMAK VE BİLMEK ZORUNDAYIZ”
Son olarak konuşan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz konuşmasında, “İlimiz büyük medeniyetlere başkentlik yapmış kadim şehirlerden bir tanesi. Kocaeli gibi şehirler üretmek hepimizin hedefi olmuştur. Bilim ve Teknoloji yolculuğu böyle bir yolculuk. Hür ve bağımsız olmak istiyorsanız daha güçlü olmak zorundasınız. Daha çok okumak ve bilmek zorundayız. Bu etkinliğin Kocaeli’ye çok yakıştığını ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.




