Numan Kurtulmuş Kocaeli Üniversitesi Akademik Yılı Açılışına Katıldı!

Kocaeli Haber - TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bugün Kocaeli Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılışına katıldı. Filistin’de meydana gelen olaylar hakkında konuşan Kurtulmuş “Savaş hukuku işlemiyor, istediğini öldürüp işkence yap diyorlar. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Dünya böylesine büyük bir barbarlıkla modern zamanda hiç karşılaşmadı. Savaşın da bir ahlakı vardır. Böylesine büyük bir vahşet kabul edilmez” dedi.

İlayda  Çabuğ
İlayda Çabuğ Tüm Haberleri
+5
Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli Haber - Kocaeli Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılış töreni bugün Baki Komsuoğlu Kültür Merkezi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşti. Törene Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Milletvekilleri, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Ali Mantar, KOSTÜ Rektörü Muzaffer Elmas, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Kocaeli İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, ilçe kaymakamları, STK temsilcileri ve öğrenciler katılım sağladı.

“KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ÖNEMLİ ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA”

Nuh zafer Cantürk konuşmasını Filistin’de yaşanan Terörü kınayarak başladı. Cantürk konuşmasına, “Kocaeli Üniversitesi 30 yılda büyük yol kat ederek ülkenin önemli üniversiteleri arasında yerini almıştır. Hemen her alanda eğitim ve hizmet vermektedir. Üniversitemizde son derece bilgi gerektiren faaliyetlerde hedefe uygun faaliyetler yürütülmesi yönünde deneyim kazandırmayı hedefliyoruz. Akademik performansa dayalı yönetim ile Üniversite şehir iş birliğini destekleyen, geleceğe yol veren rekabetçi bir üniversiteyiz. Üniversitemiz Türkiye yüzyılı vizyonu ile hedefe ulaşacak. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler akademik hayatı da olumsuz etkiledi. Depremden sonra alınan bazı önlemler ile birlikte Tüm üniversitemiz deprem bölgesine yardım için seferber olduk.

“ÖĞRENCİLERİ KURUMLAR İLE BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”

Hem online hem de yüz yüze eğitimi başarıyla gerçekleştirdik. Lisans programlarında yüzde 98’lik kapasite oranına ulaştı. İnanıyorum ki uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayımız her geçen gün artarak uluslararasılaşma alanında başarıya ulaşacağız. Bu alanda Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile arttırdı. Öğrencilerimizin Kocaelispor maçlarına girebilmesi için protokol imzaladık. Etkinlikler ile oryantasyon sağlıyoruz. Öğrencilerimizi sektör ve kurumlar ile bir araya getireceğiz. Ulusal ve Uluslararası yayınlar ile üniversitemizi daha ileri taşıyacağız. Şehrin her talebine cevap vermeye çalışıyoruz. Ülkemizin güçlü olması için olağanüstü çalışmalar yürütülmektedir” dedi.

“BİZİM İÇİN TARİHE ÖNEM VEREN BİR YIL”

Numan Kurtulmuş, “Türkiye olarak tarihi bir dönemden geçiyoruz. 2023 yıl uzunca konuştuğumuz ve içinde bulunduğumuz bir yıl. Bizim için tarihe önem veren bir yıl. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını geride bırakıyoruz. Hep daha büyük hedefleri önümüze koyan bir ülke olarak ikinci yüzyılımızda yine büyük hedefler koyuyoruz. Bizim milletimiz sadece Anadolu topraklarından geldiğinde değil varlığından beri hep ileriye atılım yapmış ve gerçekleştirmiştir. Ulusal kurtuluş mücadelemizi hep beraber biliyor ve özümsüyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere büyük bir zafer kazanmış ecdadımızın hepsini anıyoruz.

“TAKİP EDEN DEĞİL TAKİP EDİLEN BİR TÜRKİYE’Yİ KURMAK ZORUNDAYIZ”

Cumhuriyet’imizin ilk yüzyılı kolay gelmedi. Nice zorluklar, nice birtakım engellemeleri, bir takım etki ajanlarının önümüzü kesmeye çalışılan dönemlerin hepsini geride bıraktık. 3 tane hedefimiz vardı. Şimdi bu hedefleri arttıracağız. 3 tane hedefimiz vardı. Muasır medeniyetlere ulaşmak, Türkiye’nin bağımsız bir ülke haline getirmeye çalışmak, çağdaş gelişmelerin gerisinde kalmamak. İkinci yüzyılda bu hedeflerimizi revize etmemiz lazım. Çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkmak zorundayız. Gelişmeleri takip eden değil takip edilen bir Türkiye’yi kurmak zorundayız. Her alanda Dünya’da rekabet eden, öncülük yapan ama tam manada bağımsız olan bir Türkiye olmaktır. Bu hedeflerimizi gözden geçireceğiz daha güçlü adımlar atacağız. Bu çerçevede Türkiye’nin motor gücü üniversitelerimizdir. Üniversitelerimizin ufku açık dünyayı bilen, kendi medeniyetlerine bağlı gençler yetiştirmede sorumluluğu vardır.

“BİLGİNİN TEK BAŞINA VAROLMASI YETERLİ DEĞİL”

Ufku açık aydınlık dünyayı bilen üniversitelerimizi sadece bilginin ürettiği yer değil bilginin insanlarla yoğurulduğu bir yer haline getirmemiz gerek. Dünyanın en çok bilgiye sahip olan nesilleri aynı zamanda en çok çatışmalara sahip olan bir jenerasyon. Bilginin tek başına varolması yeterli değil. Bizim geleneğimizde bunlardan birine hikmet derler. Atomu parçalayıp insanların üstüne bomba olarak atarsanız bu hikmetli bir gelişme olamaz. Bilginin insanlığın yaradılışların hayrına olması için bu bilgiye hikmet derler. İlim hikmet ve irfanı yeni nesillere mutlaka öğreteceğiz. Bugün dünyanın hangi üniversitesine gidersek gidelim her yer üzerinde durulan konu küresel ısınma, iklim değişikliği ve çevre kirliliği. Bu en temel hassasiyet göstermemiz gereken konulardan biri. Temel nedenlerine ulaşmamız lazım. Özellikle son iki asırdır dünyayı büyük bir vahşi kapitalist sistemi istediğiniz kadar kamu spotları yapın insanın zihnini değiştirip bu dünya bana babamdan kalmış bir yer değil emanettir zihnini aşılayamadığınız sürece çevre kirliliğin önüne geçemezsiniz.

“1 ASIR EVVEL AFRİKA’DA 1 TANE AÇ İNSAN YOKTU”

İkinci temel meselemiz göç ve sığınmacı meseleleri. Hep sonuç üzerinden ilerliyoruz. Nasıl oldu da insanlık bu göç meselesini buldu diye sormuyoruz. Yine bunun arkasında yeni emperyalist planlar bu göç meselesinin bir numaralı nedenidir. Eğer Ortadoğu ve Afrika'yı dizayn etmek için terör örgütlerine destek vermemiş olmasalardı insanlar hayatta kalmak için göç etmek zorunda kalır mıydı? Bir de fakirlik meselesi var. 1 asır evvel Afrika’da 1 tane aç insan yoktu. Emperyalistler siyasetlerini yenileyerek açlık ve kıtlığı geliştirecek politikalar benimsedi. Dünyanin en büyük yeraltı kaynaklarına sahip Nijer’de dünyanın en büyük açlığı yaşanıyor. Bu sorunun çözümünde de biz medeniyiz diğerleri değil ve zenginliğe ihtiyacı yok anlayışının ortadan kalkması lazım.

“DÜNYA SEYREDİYOR”

İslam düşmanlığı yapan ya da yabancı düşmanlığı yapan ırkçılar ve faşistler kendilerini üstün diğerlerini aşağıda gördükleri için bu tavırlara giriyorlar. İsrail ile Filistin arasında yaşanan tartışmada İsrail Bakanı ‘insansı hayvanlarla savaşıyoruz’ diyor. Kendilerini diğer insanlardan daha üstün görüyor. Bu anlamda ırkçılık ve yabancı düşmanlığı karşısında yeni bir zihniyete ihtiyaç var. Bugün insanlık tarihinin en acı gelişmelerinden birine şahit oluyoruz. Bu meselenin iki ayrı alan olduğunu görüyoruz. Biri insani olan kısmıdır. Daha önceki gün, 500’e yakın insan acımasızca, barbarca katliama tabi tutuldular. Dünya seyrediyor. İlk andan itibaren ateşkesin temin edilmesi ve insani yardımların yapılması için bütün gücümüzle mücadele ediyoruz. Hastanelerde sargı bezi bile bulunmuyor.

“SAVAŞIN DA BİR AHLAKI VAR”

Tam da böyle bir noktada işgalci İsrail Güçleri insani yardımların bile gönderilmesini engelliyor. Uluslararası hukuk diye bir şey yok. Bu ne zihniyettir. Savaş hukuku işlemiyor, istediğini öldürüp işkence yap diyorlar. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Dünya böylesine büyük bir barbarlıkla modern zamanda hiç karşılaşmadı. Savaşın da bir ahlakı vardır. Bizim ecdatlarımız kurtuluş savaşında bile cephedeki düşmana insanlığını göstermiştir. Böylesine büyük bir vahşet kabul edilmez. Bu vahşeti yapanların sırtını sıvazlayanlar da onlar kadar sorumludur.

“İŞİN BİR DE SİYASİ KISMI VAR”

İşin bir de siyasi kısmı var. Osmanlı’nın o topraklardan çekilmesinden sonra başlayan senaryoyu izliyoruz. Osmanlı Cihan Devleti 4 asır boyunda o topraklarda hükümdar olmuştur.  Bugün hemen her sorunun altında zihniyet meselesi var. Dünya bizim mülkümüzdür anlayışına son verilmesi gerekiyor. Filistin Devleti kurulmadıkça sorunlar çözülmez. Toprak bütünlüğü sağlanmış, kendisi güçlü bir Filistin devleti. İki Mescit-i Aksa Başta olmak üzere baskınların sonlandırılması” dedi.

PLAKET ALDIRLAR

Etkinlikte konuşmalarından ardından Akademik alanda başarı sağlamış olan akademisyenlere Numan Kurtulmuş ve Rektör Nuh Zafer Cantürk, plaket takdim etti. Doç.Dr. Hafize Emine Sönmez, Prof. Dr. Ayşe Günsel, Prof. Dr. Müslüm Arıcı, Prof. Dr. Olcay Mert, Prof. Dr. Ayşe Aytaç, Doç.Dr. Bağdagül Karaağaç, Doç.Dr.Ersoy Erişir,  Prof. Dr. Ahmet Necati Özsezen plaket alan isimler oldu.

19 Eki 2023 - 13:09 - Kocaeli Gazetesi

Muhabir  İlayda Çabuğ


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bugün Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bugün Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bugün Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bugün Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.