Kocaeli Haber - Kocaeli Ticaret Odası ( KOTO) Ekim ayı meclisi bugün KOTO binasındaki Burhan Kasım Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. KOTO Meclis Başkanı Hüseyin Gezer’in yönettiği oturumda 4 Gündem maddesi ele alındı.

“MERKEZ YÖNETİM BÜTÇESİ 129 MİLYAR TL AÇIK VERDİ”

Aylık faaliyet raporunu sunmak üzere kürsüye çıkan KOTO Başkanı Necmi Bulut, Oda’nın çalışmaları ve güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bulut, “Giderleri 11 trilyon 89 milyar lira ve gelirleri 8 trilyon 437 milyar lira olarak belirlenen 2024 yılı merkezi yönetim bütçesi Meclise sunuldu. Milli gelire oranla %6,5 açık vermesi öngörülen bütçede en yüksek pay deprem bölgesine ayrılmış görünmektedir.Merkezi yönetim bütçesi, Eylül ayında 129 milyar TL açık verdi. Yılın 9 ayı için bütçe açığı 512,6 milyar lira oldu. Sanayi üretimi, Ağustos ayında aylık %0,8 azalırken yıllık %3,1 arttı. Eylül ayında TÜFE aylık %4,75, yıllık %61,53; Yİ-ÜFE ise, aylık %3,4 ve yıllık %47,44 arttı.

sağlık kuruluşlarının tanıtılması ve sağlık turizm gelirlerinden daha fazla pay alabilmesi amacıyla Frankfurt Sağlık Fuarı’na katılım sağladık. Fuara Türkiye’den 80 hastane ve 150’ye yakın uzman personel katıldı.  Kurmuş olduğumuz stantta ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. İlimiz firmalarına güveniyor ve onları dünya pazarlarıyla rekabet eder konuma yükseltmek için üstün gayret gösteriyoruz.

10 İŞLETMEYE DANIŞMANLIK HİZMETİ

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı’yla desteklenen ‘İhracat Hedefli Büyüme Stratejisinde KOBİ’lerin Etkinliğinin Artırılması’ Projemizi, ‘Dış Ticaret Hedef Pazar Araştırması ve Hedef Müşteri İstihbaratı Eğitimi’ ile başlattık. Üyelerimizin ihracat potansiyelinin geliştirilmesini amaçlayan MARKA Destekli Projemizde, Eğitime katılan firmalardan seçilen 10 işletmeye 50 saatlik birebir danışmanlık hizmeti verilecek.”

“KREDİ KARTI KOMİSYONU MAĞDURİYETİ”

“Akaryakıt  istasyonları ciddi anlamda kredi kartı komisyonunun mağduriyet yaşamaktadır. Son 3 ayda komisyon ücretleri yüzde yüzde 66 arttı” diyerek söz alan 13. Meslek Komitesi Başkanı İsmet Temizel konuşmasına şu ifadelerle devam etti;

“BANKALARIN EMEKSİZ ORTAKLIĞINA SON VERİLMELİ”

“Banka bir litre akaryakıtta bir lira 15 kuruş komisyon alıyor. Peki bayiye ne kalıyor? Sadece 79 kuruş. Şimdi 79 kuruşla bayiler çalışanın maaşını mı ödesin, kirasını mı ödesin? Faturasını mı? Bütün akaryakıt bayileri ayakta kalma, çarkı döndürme mücadelesi veriyor. Ivedilikle bağımsız uygulama iyileştirilmeli ve bankaların emeksiz ortaklığına bir son verilmelidir.

“PERSONEL EKSİKLİĞİ GİDERİLMİYOR”

Birçok sektörde olduğu gibi akaryakıt sektöründe de personel sorunu yaşanmaktadır. Birçok çalışmamıza rağmen personel eksikliği giderilemiyor. Istasyonlardaki sahada, markette işverenler ve istasyon yöneticileri Hizmet zincirini aksatmamak için mücadele veriyor. Sektörümüz hızla sert servis modeline doğru gidiyor. Sektör paydaşları bir an önce bir araya gelip bu konuyla ilgili hazırlık ve çalışma yapmalıdır.”

“HAKLI İSYANLARINA KATILIYORUM”

Ardından sözü alan İşletmeci Eray Bodur ise şu ifadelere yer verdi; “Öncelikle İsmet Bey'in banka komisyonlarıyla alakalı olarak haklı isyanına şöyle katılıyorum. Biz KOTO olarak daha önceki komite kararlarımızda da şöyle bir öneri sunmuştuk. Avrupa'da belirli bir limite kadar bankanın komisyonu sıfır. Yani bunu devlet eliyle örnek veriyorum. İşte günlük diyor 500 TL'lik harcama ne kadar? Yani temel ihtiyaçlarını giderecek harcamanın da bankaların alacağı komisyon oranını sıfıra çekmiş devlet bir mevzuatla. Biz bunu daha öncesinde komitemizde karar olarak yazmıştık. Bununla alakalı bir diyalog oluşturmak gerekiyor.

“EKMEĞİMİZİN ORTAĞI OLDU”

Çünkü artık bankalar gerçekten emeğimizin ortağı oldu. Türkiye'de de kar eden şirketlere baktığımızda en yüksek kar eden beş şirketten üçü bankaysa hakikaten toplum olarak esnaflar, ticaret erbapları olarak banka komisyonlarına ve artan günümüz faiz koşullarından merkezde uygulanan faiz koşullarından bankaların da bunların bize dayatmasıyla ciddi manada komisyonlara bir yükümüz var. Bununla alakalı inanıyorum ki Kocaeli Ticaret Odası olarak Ankara'da güçlü bir ses getirirsek bu tarz düzenlemeleri en azından belli sektörlerde yapılabileceğine de inanıyorum.”

Muhabir: İlayda Çabuğ