Kocaeli Haber -  Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Bugün Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akçaalan ve Yazı İşleri Müdürü Gülşah Yücel’in sunduğu Günün Yorumu programının konuğu oldu. Gerçekleşen ziyarette Başkan Söğüt’e Körfez Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurt ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Gülal da eşlik etti. Göreve geldiği ilk günden bu yana geçen 4,5 yıllık süre içerisinde Körfez’de nelerin değiştiğini ve ilçeye yapmış olduğu projeleri anlatan Söğüt önemli açıklamalarda bulundu. “Körfezimizi ışıl ışıl hale getirdik” diyen Söğüt, Hereke hakkında ise, “Herekemize adeta bir gerdanlık taktık” diye konuştu. İşte Söğüt’ün Körfez'deki çalışmaları..

“BİRÇOK NOKTADA DEĞİŞİK HİZMETLER YAPMANIZ GEREKEN BİR İLÇE”

“Özetlemek gerekirse 4,5 yılda ekibimiz ile birlikte büyükşehir belediyemizin, Tahir Başkanımızın destekleriyle, bakanlıklarımız ve devletimizle birlikte Cumhur İttifakı olarak, Körfez Belediyesi olarak ilçemizin birçok önemli sorunlarını ve sıkıntılarını çözmenin gayreti içinde olduk. Körfez ilçesi bir sanayi kenti, sahil kenti, liman kenti. Kırsal kesimi olan ve hizmet çeşitliliği anlamında birçok noktada değişik hizmetler yapmanız gereken bir ilçe. Biz de bu hizmet çeşitliliğimizi imkanlarımız nispetinde ilçemize, şehrimize kazandırmaya ve bunları dikkate almaya çalıştık.

“DÖNEMİMİZİN NEREDEYSE 3 - 3,5 YILINI KAPSAYAN BİR ALTYAPI ÇALIŞMASI”

Belki de hizmet dönemimizin neredeyse 3 - 3,5 yılını kapsayan bir altyapı çalışması var. Bu altyapı çalışmaları belediye başkanlarını yorar, yıpratır. Ama altyapıyı daha ileriye zamanlara taşıma şansınız da olmadığı için ister istemez bu riski almak zorundasınız. Bu anlamda öncelikle tüm altyapımızı hemen hemen mahallelerimizin büyük çoğunluğunda 3-4 mahalle hariç tamamında altyapı komple yenilendi. Büyükşehir belediyemiz, İSU ile birlikte bu çalışmayı yürüttü. Tabi altyapı dediğiniz zaman ister istemez tozuyla, çukuruyla, çamuruyla karşı karşıya kalıyoruz. Hemen akabinde üst yapıyı yeniledik.

“KÖRFEZİMİZİ IŞIL IŞIL HALE GETİRDİK”

Prestij caddeleri ile Körfezimizi ışıl ışıl hale getirdik. Caddelerimizin çehresi değişti. Yerli yerinde bir kent havası veren ilçe konumuna Körfezimizi getirdik. Kent meydanları kattık. Belediyemizin hizmet binası var. Ticari olarak da çok kıymetli Körfez’in en değerli noktasıydı. Ama dedik ki, ‘Körfez’in en değerli, en kıymetli noktasını Körfezlilere bırakacağız’ dedik. Binayı yıktık. Orayı çok güzel bir kent meydanı haline getirdik. Ağadere caddesi de ışıl ışıl oldu. İnsanların geldiğinde, ‘Biz bir şehir merkezine geldik’ diyebileceği bir konuma Körfez’i taşıdık.

“GÜZEL BİR KENT MEYDANINA DÖNÜŞTÜRDÜK”

Yarımca’da sonlandırma noktasına geldiğimiz Mehmet Akif Ersoy Camii’nin yanındaki alan, karşısındaki Yüzüncü Yıl Cumhuriyet Parkı ile birlikte o alanı komple kent meydanına dönüştürdük. Bunun içerisinde içinde sağlık ocağının da muhtarlığın da olduğu çok eski bir yapı vardı. Hem deprem noktasında hem de görüntü ve fiziki olarak çok eskimişti. Yakışmayan bir haldeydi. O binayı da yıkarak hem kütüphane hem de sağlık ocağının ve millet kıraathanesinin olduğu cami ile birlikte o alanı çok güzel bir kent meydanına dönüştürdük.

“ŞEHRİN TAM MERKEZİNDE BİR KÜTÜPHANE KAZANDIK”

İlçemizde özellikle çocuklarımızın okul öncesinden, üniversite ve toplumun her kesimine hitap eden bir kent kütüphanesi kazandırdık. Bin metrekare kapalı ve bin metrekare açık alanı olan özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerimizin ve onun dışındaki tüm öğrencilerimizin faydalanabileceği, içinde kafesi de olan, ücretsiz çay, kek ikram ettiğimiz şehrin tam merkezinde bir kütüphane kazandık. Sarnıç Han binası da 12 bin metrekare civarında bir inşaat. Bunun kabası bitmişti. Biz hemen incesini de bitirerek komple binayı ilçemizin hizmetine almış olduk. Bir zenginlik bir tarih de katıyor. Bu manada çok kıymetli, değerli bir iş merkezi oldu.

“BUNUNLA BİRLİKTE İLÇEMİZE İKİ YÖNDE DE HİZMET YAPMIŞ OLDUK”

O binada istedik ki kamu hizmeti de olsun. Bir katına tapuyu getirdik. Yine aynı katta ilçe seçim kurulu ve icra müdürlüğünü oraya getirdik. Bununla birlikte ilçemize iki yönde de hizmet yapmış olduk. Birincisi kaymakamlık hizmet binası rahatladı. Çok sıkışıktı. Hizmetlerin vatandaşa daha kaliteli sunulmasını engelliyordu. Bir diğeri de adliye binamızdı. Burası çok sıkışmıştı. İlçe seçim kurulunun, icra müdürlüğünün buradan çıkması orayı da çok rahatlattı. Nüfus müdürlüğünü modern bir banka şeklinde vatandaşımıza hizmet verecek hale getirdik.

“HEREKEMİZE ADETA BİR GERDANLIK TAKTIK”

İlçemize spor tesisleri kazandırdık. Ana ulaşım aksları anlamında yıllardır beklenen Hereke, İMES yolu, Kaşkaldere başladı, devam ediyor. Hereke Kalesi’ni tamamladık, hizmete açtık. İçinde güzel bir Nazende Kafesi ile. Nazende’ler Körfez’de artık bir marka haline geldiler. Hereke Kalesi’ni tamamladık daha da zenginleştireceğiz. Yerli ve yabancı turistlerin gelebileceği, oturabileceği, Hereke’yi seyredebileceği bir mekan haline geldi. Gerek peyzaj çalışmaları gere su ve aydınlatma çalışmaları ile Herekemize adeta bir gerdanlık taktık. Tam bir gerdanlık. Işıl ışıl. Özellikle dış aydınlatması da çok güzel oldu. Büyük değer kattı. Şimdi inşallah acentaları orada ağırlayacağız. Kocaeli turizm destinasyon noktalarında bir tanesi haline getirmeye çalışıyoruz. En güçlüsünü yapmaya çalışıyoruz.

“KOCAELİ’NİN EN GÜZEL SAHİLLERİNDEN BİR TANESİ OLDU”

Tescilli yapılar var. Bir sokağın şu an cephe iyileştirmesini yapıyoruz. Orada o sokakta bir tarafı zaten rüştiye mektebi bir tarafta cephe restorasyon çalışması yaparak Özbek Sokağı adeta bir tarihi sokak noktasına taşıyoruz. Çalışmalar başladı, devam ediyor. Bu sokağa girdiğinizde Hereke’de 150-200 yıl öncesine gitmiş olacaksınız. Mesela Hereke Sahili 24 dönümlük alan. Kocaeli’nin en güzel sahillerinden bir tanesi oldu. Marinasıyla birlikte. Yarımca’da hem Anıtpark olsun hem Çınaraltı olsun buralar komple yenilendi, düzenlendi. Vatandaşların en üst seviyede beğenisini kazandı. Vakit geçirdiği alanlar oldu. Bu alanlarda doğalgazlı mangal ünitelerine, Nazende tesislerine kadar bu sahillerimizde yer alıyor. En son Nazende Balık’ı ilave ettik. Gerçekten hem ilçe içinden hem de dışından bütün vatandaşlarımızın ailece faydalandığı yer oldu. Ailece yemek yemek istediklerinde artık Körfezlilerin, Körfez’in dışına çıkmalarına gerek yok. Körfez’in dışından birçok aileyi misafir eder hale geldik.”

“PROJELERİ YÜZDE 85 ORANINDA GERÇEKLEŞTİRDİK”

gerçekleştirdiği projeler arasından ayrı tuttuğu bir proje olup olmadığını sorduğumuz Söğüt,“Seçim beyannamemizdeki projeleri yüzde 85 oranında gerçekleştirdik. Devam edenlerle birlikte. Bir projeyi diğerinden ayırmak hakikaten çok zor. Nereden baktığınıza bağlı. Prestij caddeler hakikaten ilçemize değer kattı. Körfez’in caddelerinde gezdiğiniz zaman insan ayrı bir keyif alıyor, mutlu oluyor. Kent meydanları ışıl ışıl. Mehmet Akif Ersoy Camii’nin yanındaki kent meydanı harika bir botanik görüntüsü. Hereke Kalesi tabi ki geçmişte başlayan bir proje ama gerdanlık diyorum. Hereke Sahili, Yarımca Anıtpark Sahili Nazendeler bu dönem en fazla vatandaşın faydalandığı, bir yılda 1 milyon kişinin faydalandığı tesisi. Kütüphane yoktu. Kentsel dönüşüme baktığınız zaman kanayan bir yaramızdı. İnsan oturduğu mahallesinde, sokağında mutlu olmalı. Keyif almalı. Ama o korku içerisinde o vatandaşların mutlu olmasını düşünüyor musunuz?

“VİZYON VE BÜYÜK BİR PROJEYDİ”

Ziyaret yaptığım zaman oradaki ailelerin mutluluğunu, sevincini, hayata bakışlarının daha pozitif olduğunu görünce bunlar bize büyük bir mutluluk kattı. Millet bahçesi bambaşka bir proje. Bu saydıklarımın ve bunların dışında birçok proje yaptık. Parklar, spor tesisleri yaptık. Ama üst ölçekte saydığım her bir proje şehrimize ve ilçemize büyük değer katmış oldu. Mesela bir iki projemizde maalesef ihale yapmamıza rağmen katılımcı olmadı. Hala devam ediyor. Bir tanesi bin seyirci kapasiteli kapalı spor salonuydu. Vizyon ve büyük bir projeydi. Bunun finansmanın da üçte birini Spor Toto, üçte birini biz, üçte birini de büyükşehrin karşılayacağı modeli de oluşturmuştuk.

“ŞU AN PROJESİ HAZIR”

7 defa ihale ettik. Giren olmadı. Şimdi buna bir de kongre merkezi katacağız. Mevcut kültür merkezimiz artık bize yetmiyor. Kültürel etkinliklerimizin de sayısını çok artırdık. Orada güçlü programlar sığmıyor. 400 kişilik bir kapasitesi var. 800 kişilik bir kongre merkezi şeklinde programlarımızı yapacağımız bir kongre merkezi, kapalı spor salonu projesi. Fener Gölü ile ilgili büyük bir altlık oluşturduk. Özellikle orası 10 yıllığına Türkiye Otomotiv Sporları Federasyonu’na tahsis edilmişti. Artık geçtiğimiz yıl itibariyle o sürenin de sonuna gelmiştik. Onlarla da görüşmelerimizle yaparak Büyükşehir belediyemiz de devrede, onları kentin kuzeyine taşıyarak orayı büyük bir millet bahçesi ve ortasında da bir Fener Gölü’nün olduğu Tütünçiftlik sahilimizde inşallah bu projemizi hayata geçirmiş olacağız. Şu an projesi hazır.

“YARIMCA SAHİLİ’NE TREN YOLUNUN ÜSTÜNDEN BİR VİYADÜK İLE GEÇMEMİZ LAZIM”

Yine aynı şekilde Kaşif Çocuklar Köyü dediğimiz çok zengin ve donanımlı, içinde akuaparkın olduğu çok güzel bir proje. İnşallah bu projenin de hazırlığı devam ediyor. Şu an ekiplerimiz bu projeleri bir bir çalışmaya başladılar. Ulaşım anlamında ilçemizin yine birkaç eksiği var. Mesela Yarımca Sahili’ne tren yolunun üstünden bir viyadük ile geçmemiz lazım. Şu an biraz sıkıntı var. Artık sahil düzenleme çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamladık. Mendirek projelerimiz var. Tamamen bakanlığa hazırlattığımız hem Tütünçiftlik hem de Yarımca’da ama ikisi birlikte toplam 400-500 milyonluk bir proje. Bu şu an cumhurbaşkanlığı yatırım ofisinde onay bekliyor. Yatırımlar şu an deprem bölgesine kaydırıldı. Bu tür projelerin onaylanması ister istemez biraz gecikiyor. İnşallah onaylanırsa ya da en az biri onaylanırsa ihalesinin yapılması ve önümüzdeki dönemde inşallah tamamlanmasıyla sahilimize çok güzel mendirekler, balıkçı barınakları kazandırmış olacağız. Daha birçok projelerimizin şu an çalışmalarına başladık.”

Muhabir: Gülşah Yücel Ay