Kocaeli, Türkiye'nin endüstriyel nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerinden biri. Bu nedenle, su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetimi, özellikle Kocaeli için hayati önem taşıyor. Bu zorlu mücadelede su yönetimi konusunda öncü adımlar atan Kocaeli Su ve Kanal İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, geliştirdiği proje sayesinde geri kazanım suyunun kullanımı ile su kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere temiz su sağlamak için büyük bir çaba sarf ediyor.
SANAYİDE %34 LÜK SU TASARRUFU
Ülkemize ve şehrimize katma değer olarak kazandırılan yıllık 41 milyon metreküp kapasiteli “Geri Kazanım Suyu Tesisleri” ile sanayide kullanılan yıllık 42,3 milyon metreküp suyun 14,5 milyon metreküplük kısmını geri kazanım suyu(gri su) ile karşılanıyor. Böylece Kocaeli’de atık suyun geri kazanımı ile sanayide yüzde 34’lük su tasarrufu elde ediliyor. Projenin hayata geçirildiği 2015 yılından günümüze toplam 108 milyon metreküp su geri kazandırarak Yuvacık Baraj Gölü kapasitesinin 2 katı kadar su tasarrufu gerçekleştirildi. Böylelikle barajlar, göl ve göletler ile yeraltı suyu kaynakları üzerindeki baskı önemli ölçüde azaltmış oldu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK
Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucunda su kaynaklarının azalması, tüm Dünya’da yaşanılan su stresini beraberinde getiriyor. İSU’nun su kaynaklarının korunması ve su stresinin azaltılması için attığı önemli adımlardan biri olan bu proje, sürdürülebilir bir gelecek için umut vaat ediyor ve diğer şehir ve bölgelere ilham kaynağı oluyor.