Türkiye’nin önde gelen aracı kurumlarından biri olan İntegral Yatırım, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu ( TÜRKONFED) ve Doğu Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu ( DOĞUMARSİFED) ile birlikte Kocaeli’de “ Ekonomi ve Finans Buluşmaları”na imza attı. Yatırım Alternatifleri ve Risk Yönetimi başlığıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nergiz Kadooğlu Çifçi, DOĞUMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Kaya ve İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşdoğan yaptı. Kocaeli iş dünyasından çok sayıda ismin katıldığı organizasyonda, yatırım alternatifleri ve risk yönetimi konusunda paneller düzenlenirken; mevcut ekonomik ortamda var olan riskler ve gelecek dönemde öne çıkan fırsatlar ele alındı.

“TÜRKİYE’NİN İKİNCİ YÜZYILINA YÖNELİK ORTAK BİR HAYAL KURDUK”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nergiz Kadooğlu Çifçi, “Dünyanın içinde bulunduğu jeopolitik karmaşıklık hali gösteriyor ki, Türkiye’nin ortak bir hayalde birleşerek, dönüşümleri aklın ve bilimin ışığında yakalaması, yalnızca ülkemiz için değil bölgemiz ve dünya için de kritik öneme sahiptir. 26’sı bölgesel, 4’ü sektörel olmak üzere 30 federasyon, ulusal - uluslararası 300’ü aşkın üye dernek ve 60 bini aşkın şirketi gönüllülük esasıyla bir araya getiren TÜRKONFED olarak bizler, Türkiye’nin ikinci yüzyılına yönelik ortak bir hayal kurduk. Bu hayali demokratikleşme ve her alanda fırsat eşitliğini temel alan bir ülke olarak tanımladık.

“TÜRK İŞ DÜNYASI, REKABETÇİLİĞİNİ KORUMAK İÇİN BÜYÜK BİR UĞRAŞ VERİYOR”

Bu sorunlar içinde en fazla öne çıkan, yalnızca KOBİ’lerimizin ve iş dünyamızın değil aynı zamanda ülkemizin de en önemli gündemi ve önceliği olan enflasyondur. Özellikle son iki yıldır devam eden, yüksek enflasyon nedeniyle maliyetleri artan iş dünyamız, fiyat politikası oluşturmakta zorlanıyor. Ancak dünya genelindeki resesyon riski nedeniyle, dış talepte yaşanan daralma ve ekonomimizdeki yapısal sorunlara rağmen, Türk iş dünyası, rekabetçiliğini korumak için büyük bir uğraş veriyor.

“HAYALİMİZDEKİ TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAYA VE ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Yatırım ekonomide istikrar ve öngörülebilirlik ister. Belirsizlikleri azaltmak, kalkınmayı toplumsal tabana yaymak, gelir dağılımında eşitliği sağlamak, daha adil, çevreci yeşil devrim ile, kalkınmış bir Türkiye’nin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bunun için de ekonomik ve toplumsal hayatımızı çevreleyen orta gelir-orta demokrasi ve orta eğitim tuzaklarından kurtulacak adımlarla işe başlayabiliriz.Son aylarda birçok sektörde konkordato ve iflas sayısındaki bir artış gözlemliyoruz. Artan işletme sermayesi ihtiyacı, ham maddeden enerjiye ciddi maliyet artışı, KOBİ kredilerindeki artış hızının yavaşlaması, üretim çarklarının devamlılığı açısından ciddi bir risk teşkil ediyor. İşletmeler kendi kaynaklarına, tedarikçilere ve diğer finansman kaynaklarına daha fazla yönelmekte, ancak bu da finansman ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Diğer yandan iş dünyası tahsilatlarında da sorunların artmaya başladığını bildirmektedir. KOBİ’lerimizin, ekonomiye katkılarının devam etmesinde; özellikle yüksek teknolojili üretim ve katma değerli ihracat yapan sektörlerimize kaldıraç etkisi yaratacak, uzun vadeli, uygun koşullarda desteklerin; KGF, Eximbank ve finans kuruluşları aracılığıyla verilmesi gereken zamanlardayız. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımızın ve ekonomi yönetiminin; para ve maliye politikalarına ek olarak, yapısal reformlarla güçlendirilmiş; enflasyonla mücadele yaklaşımını önemsiyoruz. TÜRKONFED olarak Cumhuriyet değerlerini ve evrensel demokratik ilkeleri savunuyoruz. Orta demokrasi ülkesi değil, hukukun üstünlüğü ile yüksek demokrasi standartlarını benimseyen, Hayalimizdeki Türkiye için çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.

“YAPAY ZEKÂ EKONOMİYİ DERİNDEN DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR”

Katma değer üretmek için yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyi kapsayan ikiz dönüşümün daha etkili kullanılması ve iyi eğitilmiş iş gücünde geriye düşülmemesi esas olmalıdır. Uluslararası Para Fonu IMF’nin kısa bir süre önce yayınladığı bir rapora göre dijital dönüşümün en çarpıcı bileşenlerinden birini oluşturan yapay zekâ, küresel ekonomiyi derinden değiştirmeye hazırlanıyor. Raporda, yapay zekanın küresel istihdamın % 40’ını etkileyeceği vurgulanırken, çok sayıda gelişen ekonominin daha az sorunlar yaşayabileceği, aynı zamanda yapay zekânın avantajlarından ise daha az faydalanabileceği vurgulanıyor. Bu gelişme de gösteriyor ki, teknolojinin yeniliklerini işletmelerinin ruhuna ve ekonomisinin merkezine yerleştirebilen ülkelerin rekabette arayı açacağı bir döneme hazırlanıyoruz.

“EZBERCİ DEĞİL, ÖZGÜRLÜKÇÜ VE YENİLİKÇİ BİR EĞİTİM SİSTEMİ REFORMUNA İHTİYACIMIZ VAR”

Orta gelir ve orta demokrasi tuzakları, bizi bu geleceğin bir parçası olmaktan ve dahası onu şekillendirmekten alıkoyabilir. Geride kalmamızı engellemek en önemli önceliğimiz olmalıdır. Bunun için de ezberci değil, özgürlükçü ve yenilikçi, teknolojiyle bütünleşik bir eğitim sistemi reformuna ihtiyacımız var. Biz de bu kapsamda yeni dönemdeki ana çalışma alanlarımızdan birini orta eğitim tuzağı olarak belirledik. Bu tuzaktan çıkış için yol haritası sunacak çalışmamızı 2024 yılı içinde kamuoyuyla paylaşacağız. Esas rotamız; “ortak hayalimiz olduğu müddetçe” hedefimize ulaşacağımıza dair inancımız hiç eksilmeyecektir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi