Adalet Bakanı Gürlek, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeleriyle ilk toplantısını yaptı. HSK Başkanı sıfatıyla toplantıya başkanlık eden Adalet Bakanı Gürlek’in katılımıyla gerçekleşen görüşmede, yargı teşkilatının mevcut durumu ve önümüzdeki döneme ilişkin çalışmalar değerlendirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda yargı reformları, yargı bağımsızlığı ve adalet hizmetlerinin işleyişine ilişkin başlıkların gündeme geldiği belirtildi.
HSK ÜYELERİYLE İLK TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Açıklamaya göre Adalet Bakanı Gürlek, HSK Başkanvekili Fuzuli Aydoğdu, HSK 1. Daire Başkanı Turan Kuloğlu ve kurul üyeleri tarafından karşılandı. HSK üyeleriyle yapılan ilk toplantıda, kurulun görev ve yetki alanına giren konular çerçevesinde değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantının, yeni dönemin başlangıcı olması nedeniyle kurumsal işleyiş ve önceliklerin ele alındığı ifade edildi. HSK’nın, hakim ve savcıların mesleki süreçlerinde üstlendiği rol hatırlatılarak, kurul çalışmalarının yargı sisteminin işleyişi açısından önem taşıdığı belirtildi.
YARGI REFORMLARI VE KURUMSAL ÇALIŞMALAR
Adalet Bakanı Gürlek, toplantıda yaptığı konuşmada, son yıllarda yürürlüğe giren yargı reformları kapsamında çeşitli düzenlemelerin hayata geçirildiğini dile getirdi. Mevzuat altyapısına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Gürlek, insan kaynağı ve fiziki imkanların geliştirilmesine yönelik adımlara da değindi.
Adalet hizmetlerinin daha etkin ve erişilebilir sunulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini aktaran Gürlek, teknolojik altyapının güçlendirilmesinin yargı süreçlerine katkı sağladığını ifade etti. Yeni dönemde de mevcut çalışmaların sürdürülmesinin planlandığı kaydedildi.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE YENİ DÖNEM VURGUSU
Toplantıda HSK’nın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı bakımından üstlendiği rol de gündeme geldi. Adalet Bakanı Gürlek, kurul çalışmalarında liyakat, ehliyet ve mesleki yeterliliğin esas alınacağını ifade etti. Şeffaf ve öngörülebilir bir yönetim anlayışının sürdürüleceğini belirtti.
Yeni dönemde hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak çalışmaların devam edeceğini dile getiren Gürlek, ilk kurul toplantısının hayırlı olması temennisinde bulundu. Adalet Bakanı Gürlek’in HSK üyeleriyle yaptığı bu ilk toplantı, yeni döneme ilişkin genel çerçevenin ele alındığı bir değerlendirme toplantısı olarak kayıtlara geçti.




