Ülkemizde gündem ve mevzuat o kadar sık değişiyor ki gerçekten bu hıza yetişmek ayrı bir yetenek haline geldi. Meslektaşlarımın önemi bu sebeple her geçen gün artmakta.
03 /01 / 2022 yeni yılın en taze ve en üstünde durulması gereken tebliğlerinden biri yayınlandı. DAB olarak adlandırılan Döviz alım belgesine bağlama hususunda idare bir değişikliğe gitti.
(1)İhracat Genelgesine göre İBKB (ihracat Bedeli Kabul Belgesi) veya DAB’a bağlanan ihracat bedeli dövizin %25’i, İBKB veya DAB’ın düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden Merkez Bankasına satılmak üzere İBKB veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılır.
(2) Banka tarafından Merkez Bankasının hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankasınca işlem kuru üzerinden satın alınır.
(3) Döviz alış işlemleri karşılığı Türk lirası tutarları Merkez Bankasınca bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilir. Saat 17:30’a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise Türk lirası tutarlar bankanın Merkez Bankası nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılır.
Şimdi işin özetine gelelim.
İhracatçı ihraç karşılığı aldığı paranın % 25 ini zorunlu olarak merkez bankasında TL ye çevirecek.
Bu çeviri üstünden gelen TL bankaya dönecek ve aynı kurla dövize çevrilemeyeceği için İşletme döviz bazında kayıp yaşayacaktır. Bu kısım şuan bilinmez durumda.
Bu hususta işverenlerimizi uyarmak isterim ki,ihracat karşılığı gelen bedellerde bir istisnai durum var. Bu durum Terkinlerle ilgili 30 Bin $ altı rakamlarda vergi dairesinin terkin etme hakkıdır. Yine unutmamak gerekir ki bunlar sadece her bir gümrük beyannamesi için geçerlidir.
İhracat ve ihracatçı, ülkemiz için çok değerlidir. Merkez bankasını kalkındıralım derken yaşaması ve artması gereken ihracatı da önemsemek işleri zorlaştırmamak gerektiğini huzurunuzda not düşerek hatırlatmak isterim.
Sevgi ve saygılarımla.