Kocaeli Haber - İzmit Belediyesi Haziran Ayı Meclisi bugün toplandı. Belediyenin Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Belediyeler Birliği seçimi için Ankara’da olan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yerine Mehmet Ümit Küçükkaya başkanlığa vekalet etti. 16 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı mecliste cemevlerinin yasal statüsünün tanınması maddesi yeniden gündeme geldi. Söz konusu madde oy çokluğu ile kabul edildi.
“İBADETHANE OLARAK SAYILMASINI GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM”
Karagöz’ün ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Yaşar Kardaş ise, “Okan Bey’in fikirlerinin bazı bölümlerine katılmakla beraber katılmadığım bölümler var. Buradaki arkadaşlarımızın tamamını söylüyorum. Cemevlerini ibadethane olarak mı görüyorlar başka bir şey olarak mı görüyorlar? Toplumda hala cemevlerinin ibadethane sayılmamasının adalet duygusuna ters düştüğü kanaatindeyim. Zaten ibadethane olan bu kurumların ibadethane olarak sayılmasını gönülden destekliyorum” şeklinde konuştu.
“BOYUMUZU AŞAN İŞLERE KALKIŞMAYALIM”
“Konuyu bin yıldır tartışıyoruz. Tartıştıkça inciniyoruz. O yüzden konunun direkt geçmesini istiyoruz” diyen CHP’li Meclis Üyesi Serdar Atasever’in ardından yeniden konuşan MHP’li Karagöz, “Söylediklerimiz yanlış anlaşılmasın. Alevi canlarımız, kardeşlerimiz baş tacımızdır. Anlatmak istediğimiz farklı. Bu konu bizim yetkimiz dahilinde bile değil. Tabi ki bu konuyu çözelim. Bin yıldır çözülemeyen konuyu İzmit Belediyesi’nden çözeceksek birçok konu var onları da çözelim zaman. TBMM’yi ilgilendiren bir konu. Bizi aşan bir konu. Boyumuzu aşan işlere kalkışmayalım. Kimseyi incitmeyelim” dedi.
“İBADETHANE KONUSUNU TBMM’YE BIRAKMAMIZ GEREKİYOR”
Daha sonra söz alan MHP’li Meclis Üyesi Fatih Galyan ise, “Belediye meclisleri siyasi konularda herhangi bir karar alamaz diye bir madde var. Bu konu gerçekten hassas bir konu. TBMM’de tartışılması gereken bir konu. Yasaları çiğnemeden işlemler yapmamız lazım. Milletimiz bize yasa çiğnesin diye yetki vermedi. En azından ibadethane konusunu TBMM’ye bırakmamız gerekiyor” diye konuştu.
“TBMM’YE BIRAKILMASINDAN YANAYIM”
Konu hakkında söz alan AK Partili Meclis Üyesi İpar Katre ise, “Cemevleri ile ilgili kararlar TBMM’de alınacak kararlar. Ama biz cemevlerine yapılacak her türlü desteklere varız. Ama Belediye Meclisinde alınan kararlara ibadethane statüsü verilmesi TBMM’ye bırakılmasından yanayım” dedi.
“İLAHİYATÇILARDAN GÖRÜŞ ALALIM”
AK Parti Grup Başkan Vekili Aykut Bozkurt ise yaptığı konuşmada, “Konu anlaşılan uzayacak. Uzlaşarak buradan çıkalım. Cemevleri’nin hakkı vardır. Ben ilahiyatçı değilim. Gelin ilahiyatçılardan görüş alalım. Cemevleri ibadethane midir değil midir hep birlikte karar verelim. Cemevlerinin ibadethane olarak değil de Kültür bakanlığına bağlayarak bir sosyal tesisi olduğu yönünde yasa çıkmış. Gelin o zaman şöyle yapalım. Hakikaten alevilik dinse cemevlerini İbadethane yapalım” ifadelerine yer verdi.
“SORUNU ÇÖZECEĞİZ”
CHP Grup Başkan Vekili Nazım Gençtürk ise, “Cemevlerine ibadethane değil dersek orasının ibadethane olma gerçeğini değiştiremeyiz. Onlar kendilerini nerede görmek istiyorlarsa orada görürler. Hassasiyetleri anlıyorum. Bu karar siyasi bir karar değil. Bu kararın alınması meclisin siyasi bir karar aldığı anlamına gelmez. Burada bir imar planı tanımlamasından bahsediliyor. Cemevlerinin olduğu yapı, parsel ibadethane olarak tanımlanırsa yardımlar daha kolaylaşıyor, daha rutin hale geliyor. Bin yıllık sorunu çözemeyeceğiz belki ama İzmit için sorunu çözeceğiz. Evrakın doğrudan onaylanmasını talep ediyoruz” dedi.
“HASSAS DAVRANMALIYIZ”
Son olarak konuşan meclis başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya ise, “Büyükşehir Belediyesi birçok hizmette bulundu. MHP’li belediyeler tarafından bu statüler kabul edilmiş. İnanç sisteminde şöyle bir şey vardır. Kimsenin neye, nasıl inanacağına kimse karar veremez. Hiç kimse kendi inancını başkasına dikta edemez. Bu iki konuda İzmit Belediyesi olarak hassas davranmalıyız” ifadelerini kullandı.