İzmit'in Topçular Mahallesi'nde iki gün önce meydana gelen ve 5 binanın tedbir amacıyla tahliye edilmesine yol açan toprak kaymasına ilişkin İzmit Belediyesi'nden açıklama geldi. Belediyenin teknik incelemelerine göre olayın, inşaat sahasında projeye uygun olmayan uygulamalar ve gerekli istinat önlemleri alınmadan gerçekleştirilen derin kazı çalışmaları nedeniyle yaşandığı belirtildi. Bölgede güvenlik önlemleri sürerken, süreçle ilgili yasal işlemlerin de başlatıldığı duyuruldu.

TOPRAK KAYMASI TEMEL KAZISI SIRASINDA MEYDANA GELDİ

Olay, iki gün önce saat 14.30 sıralarında Topçular Mahallesi Özdil Sokak'ta devam eden bir inşaatın temel kazısı sırasında yaşandı. Temel çalışmaları sırasında meydana gelen toprak hareketliliği üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Güvenlik amacıyla çevrede önlemler alınırken, risk oluşturabileceği değerlendirilen 2 ve 3 katlı toplam 5 bina tedbir amacıyla boşaltıldı.

Tahliye edilen 56 vatandaşın bir kısmının Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait konukevlerinde, bir kısmının ise yakınlarının yanında geçici olarak konakladığı öğrenildi.

A W709267 02

İZMİT BELEDİYESİ OPERASYONUNDA YENİ GELİŞME! İHALE EVRAKLARI MERCEK ALTINDA
İZMİT BELEDİYESİ OPERASYONUNDA YENİ GELİŞME! İHALE EVRAKLARI MERCEK ALTINDA
İçeriği Görüntüle

BELEDİYE PROJE DIŞI UYGULAMALARA DİKKAT ÇEKTİ

İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin olay yerinde yaptığı teknik incelemelerde, kaymanın imalat sürecindeki hatalı uygulamalardan kaynaklandığı ifade edildi. Açıklamada, İzmit'in eski yerleşim yapısı ve eğimli arazi koşulları nedeniyle bu tür bölgelerde gerçekleştirilen kazı çalışmalarının mühendislik kurallarına uygun ve kontrollü şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

Belediye açıklamasında, yapı güvenliğini sağlayacak istinat sistemlerinin kademeli olarak uygulanması gerekirken, şantiyede proje dışında ve kontrolsüz çalışmalar yapıldığının tespit edildiği belirtildi. Yüklenici firmanın daha geniş bir çalışma alanı oluşturmak amacıyla planlanandan daha derin kazı yaptığı kaydedildi.

FİRMA VE ŞANTİYE ŞEFİ HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILACAK

Belediye açıklamasında, ruhsat sürecinde sunulan proje ile sahadaki uygulamalar arasında farklılık bulunduğuna dikkat çekildi. Yapının bodrum ve zemin katlarındaki taşıyıcı perde duvarların aynı zamanda istinat görevi üstlenmesinin planlandığı, ancak sahada bunun dışında bir uygulamaya gidildiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

AFAD koordinasyonunda bölgedeki güvenlik çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, yeni bir istinat duvarı projesinin hazırlanarak uygulama sürecinin başlatıldığı bildirildi. Teknik güvenliğin sağlanmasının ardından gerekli proje revizyonlarının yapılacağı ve yapının yeniden ruhsatlandırılacağı aktarıldı.

Öte yandan, projeye aykırı imalat yapılması ve kontrolsüz kazı gerçekleştirilmesi nedeniyle yüklenici firma ile şantiye şefi hakkında İmar Kanunu kapsamında cezai işlem uygulanacağı belirtildi. Belediyeden yapılan açıklamada, vatandaşların güvenliğini ilgilendiren ihmallerin takipçisi olunacağı vurgulandı.

Kaynak: İHA