Kartepe Çevre Platformu, Uzunbey Mahallesi’nde yapılması planlanan çelikhane ve haddehane projesine karşı yeni bir basın açıklaması yaparak, projeye yönelik hukuki ve çevresel itirazlarını kamuoyuyla paylaştı. Platform, halk sağlığı ve çevreye ciddi zararlar vereceği gerekçesiyle projeden tamamen vazgeçilmesini talep etti.
Mahkeme ÇED kararını iptal etmişti
CHP Kocaeli İl Başkanlığı ve bölge halkının açtığı dava sonucunda, Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, projeye ilişkin verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etmişti. Mahkeme kararında, eksik meteorolojik veriler, yetersiz trafik analizi, belirsiz akustik gürültü raporları ve net olmayan emisyon değerlerine dikkat çekilerek, projenin kamu yararına aykırı olduğu vurgulanmıştı.
Şirket yeniden başvurdu, süreç tekrar başladı
Mahkemenin iptal kararına rağmen proje sahibi firma, eksikleri giderdiğini iddia ederek tekrar başvuruda bulundu. Bu gelişmeyle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni bir süreç başlatıldı. Kartepe Çevre Platformu, 14 – 24 Temmuz 2025 tarihleri arasında CİMER üzerinden ya da doğrudan Bakanlığa yapılacak itirazlarla halkın sürece müdahil olabileceğini hatırlattı.
“Kağıt üzerinde düzeltme yeterli değil”
Platform tarafından yapılan açıklamada, yapılan düzeltmelerin sadece resmi evrak üzerinde yer aldığı ancak sahada ciddi bir iyileştirme bulunmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Trafik yükü, su ve elektrik kullanımı ile gürültü gibi etkiler göz ardı ediliyor. Bu proje yalnızca çevre için değil, halk sağlığı için de büyük bir tehdit.”
Soğutma kulelerinden kaynaklanabilecek Lejyoner hastalığına da dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de bu konuda yeterli denetim ve bilincin bulunmadığı vurgulandı.
“Dilovası’nda gördük, Kartepe’de yaşanmasın”
Dilovası’nda daha önce benzer çevresel tehditlerin yaşandığını hatırlatan Kartepe Çevre Platformu, Kartepe’nin de aynı sonla karşı karşıya kalmaması gerektiğini dile getirdi. Bölgenin tarım, hayvancılık ve turizm potansiyeline dikkat çekilen açıklamada şu çağrı yapıldı:
“Kartepe, yalnızca sanayiyle değil, doğasıyla, tarımıyla ve temiz havasıyla geleceğe taşınabilir. Biz bu projeye karşı çıkmaya devam edeceğiz.”
Platformun talepleri net
Kartepe Çevre Platformu, yetkililere şu talepleri iletti:
-
Projenin mevcut haliyle tamamen iptal edilmesi
-
ÇED sürecinin şeffaf, bağımsız ve bilimsel esaslara dayalı olarak yeniden değerlendirilmesi
-
Halkın, uzmanların ve çevre örgütlerinin görüşlerine mutlaka başvurulması
Basın açıklamasını sonlandıran Kartepe Çevre Platformu Kurucusu Beyhan Korkmaz şu sözlerle kamuoyuna seslendi:
“Halkımızın sağlığı ve doğamız için, Kartepe’nin geleceği için bu projeye ‘hayır’ demeye devam edeceğiz. Sanayiye değil, yaşanabilir bir çevreye yatırım istiyoruz.”