Sıcak havalarda serinlemek amacıyla yoğun şekilde kullanılan klimalar, sağlığı tehdit eden ciddi sorunlara neden olabiliyor. Uzmanlar, klima yoluyla bulaşan ve “lejyoner hastalığı” olarak bilinen klima hastalığına karşı vatandaşları uyarıyor.
"İlk Kez 1976’da Tespit Edildi"
Liv Hospital Samsun Dahiliye Kliniği’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, lejyoner hastalığının ilk olarak 1976 yılında ABD'nin Pensilvanya eyaletinde düzenlenen bir toplantıya katılan kişilerde görüldüğünü ve hastalığın, toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığının belirlendiğini ifade etti.
"Komaya Kadar İlerleyebiliyor"
Lejyoner hastalığının, Legionelle pneumophilia adlı bakterinin neden olduğu bir tür zatürre olduğunu belirten Dr. Akyol, bu bakterinin klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısı koşullarında çoğaldığını, ardından ortama yayılarak insanları etkilediğini söyledi. Akyol, “Hastalık, özellikle büyük otel ve işyerlerinde çalışanlar ile sağlık personelleri açısından risklidir. Solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde uygulanan bazı işlemler bulaşma yollarıdır. İnsandan insana bulaşma görülmemektedir” dedi.
"Sigara İçenler Daha Büyük Risk Altında"
Bağışıklık sisteminin zayıflığına dikkat çeken Dr. Akyol, hastalığın bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde daha sık görüldüğünü belirtti. “Şeker hastaları, alkol bağımlıları, kemoterapi görenler, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olanlar daha kolay etkilenir. En önemli risk faktörlerinden biri ise sigara kullanımıdır” dedi.
Dr. Akyol, hastalığın belirtilerine ilişkin şunları kaydetti: “Tipik zatürreden farklı olarak öksürük gibi akciğer bulguları ilk planda olmayabilir. Yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş en sık rastlanan belirtilerdir. Ayrıca, kuru öksürük, bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi şikayetleri görülebilir. Bazı hastalarda ajitasyon, konsantrasyon bozukluğu hatta koma gelişebilir.”
"Gribal Enfeksiyonla Karıştırılmamalı"
Hastalığın tanısında çeşitli laboratuvar testlerinin yol gösterici olabileceğini aktaran Dr. Akyol, tedavinin ise uygun dozda antibiyotiklerle yapıldığını söyledi. “Gribe benzer semptomlarla başlayan bu hastalık basit bir enfeksiyon sanılmamalı. Özellikle klima kullanımının yoğun olduğu yaz aylarında bu şikâyetlerle karşılaşanların mutlaka bir uzmana başvurması gerekir” ifadelerini kullandı.
"Küf Mantarları Ve Sinüzite De Dikkat!"
Dr. Akyol, lejyoner hastalığı dışında, temizlenmeyen klimalarda üreyen küf mantarlarının alerjik rinit ve astıma neden olabileceğine de dikkat çekti. Araç klimalarında yapılan hataların da sinüzit, kulak iltihabı ve yüz felci gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirten Akyol, “Araç klimalarında hava akımı doğrudan yüze ve göğse değil, ön cama yönlendirilmelidir” uyarısında bulundu.