Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), “Biz Birlikte Türkiye’yiz” temasıyla hazırladığı yıl sonu sergilerine İzmit’te devam etti. Farklı branşlardan yüzlerce eserin yer aldığı sergide en çok dikkat çeken alanlardan biri ise iğne oyası çalışmaları oldu. Anadolu’nun farklı bölgelerine ait kültürel motifler işlendi tek tek. Her detayda başka bir hikâye vardı adeta.
Türkiye’nin 7 Bölgesi İğne Oyasında Buluştu
KO-MEK kursiyerleri tarafından hazırlanan çalışmalarda Türkiye’nin yedi bölgesi ayrı temalarla ele alındı. Marmara Bölgesi’nin zarif çiçekleri de vardı sergide, Doğu Anadolu’nun geleneksel motifleri de. Renkler farklıydı ama ortaya çıkan tablo aynıydı; Anadolu kültürü.
İğne oyası eğitmeni Serpil Taşer öncülüğünde hazırlanan eserlerde modern dokunuşlarla geleneksel el sanatları bir araya getirildi. Özellikle el emeğinin yoğun olduğu parçaların önünde uzun süre duran ziyaretçiler oldu. Bazı eserler fotoğraf çekmek isteyenlerin yoğunluğu nedeniyle dikkat çekti.
KO-MEK Sergisindeki Türkmenbaşı Detayı Duygulandırdı
Sergide en çok konuşulan çalışmalardan biri “Türkmenbaşı” isimli özel eser oldu. Diğer çalışmalardan ayrı hazırlandı bu parça. Kursiyerlerin eğitim sürecinde yaptığı çiçeklerden oluşturuldu çünkü. Sonrasında ise eğitmenlerine hediye edildi.
Ortaya çıkan çalışma yalnızca bir el sanatı ürünü olmadı. Kursiyerlerle eğitmen arasındaki bağı anlatan sembolik bir eser haline geldi. Emek vardı içinde, zaman vardı. Birliktelik hissi hissediliyordu bakıldığında.
“İğne Oyası Bizim İçin Terapi”
2009 yılından bu yana iğne oyası eğitmenliği yapan Serpil Taşer, mesleğe tesadüf sonucu başladığını söyledi. Asıl branşının el nakışı olduğunu anlatan Taşer, bir arkadaşının teklifiyle iğne oyası dersleri vermeye başladığını ifade etti.
“Eskiden beş farklı yerde ders veriyordum” dedi Taşer. “Şimdi tek yerde devam ediyorum ama heyecanım aynı.”
Kurs ortamının sadece üretim yapılan bir alan olmadığını da anlattı. Kursiyerler için de kendileri için de terapi gibi olduğunu söyledi zaman zaman.
KO-MEK Kursları Kadınların Sosyal Hayatına da Katkı Sağlıyor
KO-MEK bünyesinde verilen eğitimler yalnızca meslek edinmek isteyenlere hitap etmiyor. Kadınların sosyal hayata katıldığı, yeni arkadaşlıklar kurduğu bir ortam oluşuyor aynı zamanda. Üreten kadın sayısı artıyor böylece.
İzmit’te açılan yıl sonu sergisi de bu birlikteliğin son örneklerinden biri oldu. Geleneksel kültür korunuyor bir yandan, yeni nesillere aktarılıyor diğer yandan. Özellikle el sanatlarına ilgi duyan ziyaretçiler için sergi yoğun ilgi gördü.




