Kocaeli Haber

Kocaeli'de 14 İlden Ekiplerin Katıldığı Deprem Tatbikatı Başladı

Deprem tatbikatında konuşan AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan: "AFAD başta olmak üzere bütün kurumlarımız afetler konusunda duyarlı olacak ama vatandaşlarımızla bu hassasiyeti birleştirirsek, aynı hassasiyetle yaklaşırsak inanıyoruz ki afetlere karşı çok daha dirençli şehirler oluştururuz" dedi

Abone Ol

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Kocaeli'de düzenlenen 7,2 büyüklüğündeki deprem tatbikatı 14 ilden ekiplerin katılımıyla başladı.

Kocaeli Valiliği ile AFAD İl Müdürlüğünce koordine edilen tatbikatın senaryosuna göre, Kocaeli'nin Darıca ilçesi merkezli 7,2 büyüklüğündeki sarsıntı Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde büyük yıkıma neden oldu. Kocaeli'de yıkılan binaların altında kalan insanların kurtarılması için ekipler, koordinasyon merkezi tarafından enkazlara yönlendirildi.

Kocaeli ve 12 ilçedeki ekiplerin yanı sıra tatbikata Malatya, Bolu, Kastamonu, Çankırı, Düzce, Kahramanmaraş, Tokat, Sinop, Yozgat, Van, Muş, Bingöl ve Ankara'dan ekipler katıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Ali Hamza Pehlivan ve Kocaeli Valisi İlhami Aktaş da Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Yerleşkesi'ndeki senaryo gereği gerçekleştirilen enkazda arama çalışmalarını yerinde inceledi.

Pehlivan, gazetecilere, AFAD olarak bu yıl 59'u yerel, 14'ü bölgesel ve 1'i de ulusal olmak üzere toplam 74 tatbikat planladıklarını belirtti.

Orman, taşkın ve sel tatbikatlarından sonra deprem tatbikatlarını da sürdürdüklerini anlatan Pehlivan, bugün gerçekleşen tatbikata 2 bin 500 personel, 300 aracın katılımının yanı sıra çevre illeri de kapsayacak şekilde 491 olay sürümü üzerinden tatbikatın gerçekleştirildiğini aktardı.

Pehlivan, tatbikatların amacının deprem ve diğer afet türlerinde refleksleri ölçmek olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Türkiye Afet Risk Azaltma planları, yerelde İl Afet Risk Azaltma Planları kapsamında hazırlık çalışmaları yapılıyor. TAMP kapsamında müdahale, Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planları kapsamında da afet sonrası iyileştirme çalışmalarının hepsi planlanıyor. Planlarla ilgili ne kadar tatbikat yaparsak ne kadar başarılı olursak afetler konusunda tedirginliklerimiz o kadar azalır. Biz bütün TAMP kapsamında paydaşlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız, arama kurtarma ekipleri, hepsini bu tatbikata dahil ediyoruz. İlk andan itibaren yapılan çalışmalarda varsa eksiklikleri tespit ediyoruz. Bunlar bir sonraki çalışmaya ışık tutuyor."

Amaçlarının bütün paydaşlarla hazırlık süreçlerini en iyi şekilde değerlendirmek olduğunu belirten Pehlivan, "Ekipler çok başarılı tatbikat gerçekleştirdiler. AFAD başta olmak üzere bütün kurumlarımız afetler konusunda duyarlı olacak ama vatandaşlarımızla bu hassasiyeti birleştirirsek, aynı hassasiyetle yaklaşırsak inanıyoruz ki afetlere karşı çok daha dirençli şehirler oluştururuz." dedi.

Pehlivan, Marmara Bölgesi'nin afetlere duyarlı, hassasiyeti yüksek bir şehir olduğunu, buradaki çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Yalova ve Sakarya'nın da dahil olduğu bölgesel tatbikat gerçekleştirdiklerini belirterek, "13 ilden gelen ekiplerimiz destek ekip olarak burada bulunmakta, 9 lokasyonda aktiviteler devam etmekte. 109 noktada tatbikatlar devam ediyor. Buradaki amaç, yaptığımız planların uygulanabilirliğini görebilmek. Planda sorumlu kamu kurum ve kuruluşların, varsa eksikliklerini görmek. Afet ve deprem yaşadığımız durumda can ve mal kaybını en aza indirebilmek adına onları gözden geçirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Aktaş, kamu kurum ve kuruluşları olarak en kötü senaryoya hazırlıklı olmaları gerektiğini, bu yüzden çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

TAMP kapsamındaki tatbikat, akşam 21.30'a kadar belirlenen alanlarda devam edecek.