Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Kocaeli’de Bir İlk! “Engelsiz Adımlar” ile 180 Özel Birey Sahne Alacak

Kocaeli’de düzenlenecek “Engelsiz Adımlar Halk Oyunları Yarışıyor” etkinliğiyle 180 özel gereksinimli birey halk oyunları sahnesine çıkacak.

Abone Ol

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak özel gereksinimli bireylerin sahne alacağı örnek bir organizasyona hazırlanıyor. Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen “Engelsiz Adımlar Halk Oyunları Yarışıyor” adlı etkinlikte, 180 özel birey halk oyunları performanslarıyla izleyicilerin karşısına çıkacak. Bu anlamlı yarışma, 21 Aralık Pazar günü Şehit Recep Topaloğlu Spor Salonu’nda gerçekleşecek.

Yarışma, yalnızca bir gösteri değil; aynı zamanda kapsayıcılık, toplumsal farkındalık ve kültürel değerlerin özel bireylerle buluştuğu güçlü bir mesaj niteliği taşıyor.

Halk Oyunları ile Engeller Kalkıyor

Etkinlik, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda düzenleniyor. “Engelsiz Adımlar Halk Oyunları Yarışıyor” yarışması, özel bireylerin yeteneklerini ön plana çıkarırken aynı zamanda onların sosyal hayata aktif katılımını da teşvik ediyor.

Halk oyunları, bu kez kültürel bir mirasın ötesinde, engelleri aşan bir dil olarak sahneye taşınıyor. Tekerlekli sandalyede dans eden katılımcılardan, çeşitli yörelere ait figürleri sergileyen ekiplere kadar birçok özel birey, performanslarıyla fark yaratacak.

Türkiye’de Bir İlk: Model Olacak Bir Proje

Türkiye'de ilk kez düzenlenecek bu türdeki halk oyunları yarışması, sadece yerel bir etkinlik olmanın ötesinde. Pilot proje olarak hayata geçirilen organizasyon, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından da destekleniyor ve örnek alınması bekleniyor. Yarışma sonrası federasyonun, bu kategoriyi ülke genelindeki organizasyonlara dahil etmesi planlanıyor.

Kocaeli’den başlayarak tüm Türkiye’ye yayılması hedeflenen bu proje, kültür ve sosyal katılımın birleştiği özel bir adım olacak. Etkinlikte görev alacak lisanslı hakemler ise yarışmanın ciddiyetini ve profesyonelliğini pekiştiriyor.

180 Özel Birey Aynı Sahnede Buluşacak

Etkinliğe Kocaeli’nin 11 ilçesinden gelen 15 farklı ekip katılacak. Tamamı özel gereksinimli bireylerden oluşan bu ekiplerde, farklı fiziksel şartlara sahip bireyler yer alıyor. Tekerlekli sandalye kullanan bireyler de sahnede olacak ve kendi yörelerinin halk oyunlarını özgün yorumlarıyla sergileyecek.

Katılımcıların hepsi, uzun süredir süren hazırlık sürecinin ardından sahneye çıkmaya hazır. Performanslar, yalnızca bireysel başarıyı değil, aynı zamanda toplumsal kapsayıcılık ve dayanışmanın gücünü de gözler önüne serecek.

Sosyalleşme ve Görünürlük Hedefleniyor

Etkinliğin en önemli hedeflerinden biri, özel gereksinimli bireylerin yalnızca bu tür etkinliklerde değil, hayatın her alanında daha görünür hale gelmesini sağlamak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen bu proje, sadece bir yarışma değil, uzun vadeli bir farkındalık çalışmasının parçası.

Organizasyon sayesinde katılımcılar hem sahne deneyimi yaşayacak hem de akranlarıyla birlikte sosyal etkileşim kurma fırsatı bulacak. Aynı zamanda toplumun farklı kesimlerine, özel bireylerin neler başarabileceği yönünde güçlü bir mesaj verilmiş olacak.

Program Akışı (21 Aralık Pazar | Şehit Recep Topaloğlu Spor Salonu):

13.00 – Açılış

13.05 – Yarışmacıların Takdim Seremonisi

13.10 – Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

13.15 – Protokol Konuşmaları

13.20 – Yarışmacıların Sahne Performansları

17.00 – Ödül Takdimi, Fotoğraf Çekimi ve Kapanış