Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bir dönercide 1 Nisan’da yaşanan toplu gıda zehirlenmesi olayında yargılanan işletme sahibi E.T. ve döner ustası K.Y., mahkeme tarafından tahliye edildi. Sanıklara “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” ve “bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti” suçlarından toplam 4 yıl 2’şer ay hapis cezası verildi.
Tahliye Kararı Verildi
Körfez 3. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar işletme sahibi E.T. ve döner ustası K.Y., Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Sanıklar, kimseye isteyerek zarar vermediklerini belirterek beraatlerini talep etti. Avukatları ise cezanın alt ve üst sınırları göz önüne alındığında müvekkillerinin 7 ay tutuklu bulunmasının yeterli olduğunu ifade ederek tahliye talebinde bulundu.
Hakim, sanıkların tutukluluk sürelerini dikkate alarak tahliyelerine karar verdi ve yurt dışı yasağı uygulanmasını kararlaştırdı.
Mağdurların Şikayeti
Duruşmada yaklaşık 100 mağdur dinlenirken, şikayetçilerden Gökhan A., eşi ve çocuğunun da zehirlendiğini belirterek sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatı ise İlçe Tarım Müdürlüğünün olay öncesi denetim yaptığı ve herhangi bir sorun tespit etmediğini savundu.
Olayın Geçmişi
1 Nisan’da Körfez ilçesi Güney Mahallesi Atatürk Caddesi’ndeki bir dönercide 999 kişi tavuk döner yedikten sonra zehirlenerek hastanelere başvurmuştu. İşletme sahibi E.T. ve döner ustası K.Y. tutuklanırken, işletme tedbir amaçlı mühürlenmişti. Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” ve “bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti” suçlarından 1 yıl 6 aydan 8’er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyordu.