ÇEVRE YATIRIMLARIYLA DENİZ HAYATI DESTEKLENİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gölcük Ulaşlı sahilinde düzenlenen “2. İzmit Körfezi Yapay Resif Bırakma” ve “9. İzmit Körfezi Balık Salımı” programına katıldı. Programda 6 bin levrek, çipura ve kalkan yavrusu Körfez’e bırakılırken, 100 adet yapay resif de su altı yaşamı için denize yerleştirildi. Başkan Büyükakın, “Bu projeler şehrimizin çevreye olan saygısının ve kararlılığının yansımasıdır” dedi.

ULUSLARARASI BAŞARILARA VURGU
Karamürsel'deki Ereğli ve Altınkemer plajları ile Kandıra’daki 7 plajın Mavi Bayrak unvanına layık görülmesinden gurur duyduklarını ifade eden Büyükakın, “Bu bayraklar kolay kazanılmıyor. Uluslararası kriterler baz alınarak verilen bu belgeler, şehrimizin çevresel kalitesini gösteriyor” dedi. Balıklandırma projesinin Mısır'da, dip çamuru temizleme projesinin de Akdeniz Üniversitesi tarafından ödüllendirilmesinin de altını çizdi.

“48 BİN BALIĞI DENİZLE BULUŞTURDUK”
Bugüne kadar TAGEM ile birlikte 48 bin yavru balığın üretildiğini ve denize salındığını aktaran Büyükakın, balıklara alıcı takıldığını ve göç yollarının izlenerek bilimsel analizler yapıldığını kaydetti. “Yurt tutma dediğimizde akla yapay resifler geliyor. Balıklar bu yapay kayalıklarda üreme ve barınma alanı buluyor” dedi.

ARITMA TESİSLERİNE 3,5 MİLYAR TL
Büyükakın, Körfez’in yalnızca balıklandırma değil, arıtma yatırımlarıyla da korunması gerektiğini söyledi. 23 arıtma tesisinin aktif çalıştığını belirten Başkan, bu tesislerin yüzde 73’ünün ileri biyolojik arıtma sistemiyle çalıştığını ve yıllık maliyetlerinin 3,5 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı. Sadece elektrik giderinin 700 milyon TL olduğunu belirtti.

YOĞUN KATILIM, ORTAK GURUR
Programa Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, MHP Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı, OYAK Çimento Çevre Direktörü Galip Tekiner, Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, mahalle muhtarları, çevre gönüllüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gölcük Belediye Başkanı Sezer, tüm bu çevre faaliyetleri için Başkan Büyükakın’a teşekkür etti. OYAK Çimento adına konuşan Galip Tekiner ise Marmara Denizi’ne bırakılan resiflerin ekosistem dengesi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

2017’DEN BUGÜNE 54 BİN BALIK SALINDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TAGEM iş birliğiyle yürütülen “İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi” kapsamında 2017’den bu yana kademeli olarak sürdürülen salım programlarında, Gölcük, Karamürsel, Darıca, Körfez, Dilovası, Gebze gibi farklı noktalardan toplam 54 bin levrek, çipura ve kalkan yavrusu Körfez sularıyla buluşturuldu. Her yıl farklı bölgelerde yapılan bu etkinlikler, bilimsel takip ve analizlerle de destekleniyor.

SU ALTINDA YENİ YAŞAM ALANLARI
Son törenle birlikte 2024 ve 2025 yıllarında denize bırakılan yapay resif sayısı 200'e ulaştı. Bu resifler, balıkların doğal yaşam alanlarını taklit ederek biyoçeşitliliği arttırıyor, üreme döngüsünü güçlendiriyor ve deniz habitatına yeni bir soluk getiriyor. Proje, sürdürülebilir çevre politikalarının önemli bir örneği olarak dikkat çekiyor.

CHP’li Yıldızlı’dan Acurman ve Bayındır’a Destek
CHP’li Yıldızlı’dan Acurman ve Bayındır’a Destek
İçeriği Görüntüle