Türkiye genelinde görülen ölümlü gıda ve ilaç zehirlenmesi olayları, vatandaşları tedirgin ederken tüketim alışkanlıklarında da ciddi değişikliğe yol açtı. Dışarıdan yemek söylemek yerine evde hazırlanan yiyeceklere yöneliş artarken, bu durum en büyük darbeyi paket servis sektöründe çalışan kuryelere vurdu. Birçok kurye, gelirinin yarı yarıya düştüğünü belirtiyor.
SİPARİŞLERDE SERT DÜŞÜŞ
HaberTürk’e konuşan kuryeler, son haftalarda işlerin gözle görülür şekilde azaldığını anlattı. Bir dönem yoğun sipariş alan kumpir gibi ürünlerin adeta tamamen durduğunu, tavuk döner gibi popüler seçeneklerin de eskisi kadar tercih edilmediğini ifade ettiler.
Çevrimiçi uygulamalardaki indirim kampanyalarının da durumu toparlamaya yetmediğini aktaran kuryeler, “1,5 ay önce yoğunluktan dinlenmeye vakit bulamıyorduk, şimdi ise o günleri mumla arıyoruz” dedi.
GELİR KAYBI AYLık 15 BİN TL’YE DAYANDI
Sipariş sayısındaki gerileme doğrudan kuryelerin kazancına yansıdı. Bir kurye, “Günde 30 paket atıyorsak şimdi 20–25 pakete düştük” diyerek gelirlerindeki büyük kaybı özetledi. Kuryelerin ortak görüşü ise net: son dönemde yaşanan durgunluk, çalışanlara aylık 15 bin TL’ye varan gelir kaybı yaşatıyor.
YEMEKTE ÇÖKÜŞ, MARKETTE ARTIŞ
Kuryeler, market siparişlerinde herhangi bir düşüş yaşanmadığını hatta talebin sürdüğünü belirtirken, asıl sıkıntının yemek kategorisinde olduğunu söylüyor. Zincir markaların nispeten sipariş almaya devam ettiği, ancak tantuni, midye, kokoreç, kumpir, tavuk döner ve lahmacun gibi küçük esnafın ağırlıkta olduğu kategorilerde büyük bir durgunluk yaşandığı ifade edildi.




