Türkiye’nin birçok kentinde market ve pet shop önleri, sabahın erken saatlerinden itibaren mamaya ulaşmak isteyen sokak kedilerinin toplandığı yeni duraklara dönüştü. Otomatik kapı hareketlerini takip eden ve alışveriş yapan vatandaşları bekleyen kediler, marketlerin vazgeçilmez “sakinleri” haline geldi.

HAZIR MAMAYLA BESLENMEYE ALIŞAN KEDİLER AVLANMA İÇGÜDÜSÜNÜ KAYBEDİYOR
Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, zamanla insanlarla iç içe yaşayan kedilerin davranış biçiminin değiştiğini belirtti. Bostancı, “Kedigiller çok geniş bir aile ancak zamanla avcılık içgüdüsünü kaybedebiliyorlar. Marketlerin önüne geliyorlar, mamalara kolayca ulaşıyorlar ve kaçmıyorlar. Bu durum kedilerin toplum içinde rahatça yaşayabilen hayvanlar haline gelmesine yol açtı.” dedi.
Hazır gıdaya alışmanın uzun vadede risk oluşturduğunu söyleyen Bostancı, “Sürekli hazır mamayla beslenen kediler avlanma yeteneklerini kaybediyor. Bu nedenle ağır kış koşullarında veya insan popülasyonunun azaldığı alanlarda hayatta kalmakta zorlanabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“GELİŞİGÜZEL BESLEME ÇEVREYE VE HAYVANA ZARAR VERİYOR” UYARISI
Bostancı, iyi niyetli olsa da kontrolsüz beslemelerin hem çevre sağlığını hem de hayvanların sağlığını tehlikeye atabileceğini vurguladı.
“Bazen yemek artıkları rastgele kaldırımlara ya da apartmanların önüne dökülüyor. Kişi kendince yardım ettiğini zannediyor fakat hem çevre kirleniyor hem hayvan hastalık riskiyle karşılaşıyor. Besleme belirlenen noktalarda ve kaplarda yapılmalı.” şeklinde konuştu.

SÜRÜCÜLERE “KAPUTA 3 KEZ VUR” HATIRLATMASI
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla sokak hayvanlarının suya ve barınmaya daha fazla ihtiyaç duyacağını hatırlatan Bostancı, vatandaşlara önemli bir çağrıda bulundu:
“Evlerin ve apartmanların önünden bir kap suyu eksik etmeyelim. Soğuk havalarda hayvanlar sıcak olduğu için araç kaputlarına sığınabiliyor. Araca binmeden önce 3 kez kaputa vurmak hayat kurtarır. Bunun bir kural olarak uygulanması gerekir.”






