MEYVE SUYUNDA MEYVE ORANI AZALTILAMAZ
Türkiyede halk arasında meyve suyu ve benzeri içeceklerin tümüne meyve suyu denildiğini belirten Prof. Dr. Aziz Ekşi Meyve suyu endüstrisi bu konuda yaygın bilgilendirme için uzun yıllardır gayret gösteriyor. Meyveden üretilen bir içeceğe Meyve Suyu denilebilmesi için yasal gereklilikler Türk Gıda Kodeksinde net olarak düzenlenmiştir. Meyve suyunda meyve oranı yüzde 100dür ve bu oran hiçbir şekilde azaltılamaz. Meyve oranı yüzde 100ün altındaki bir ürün meyve suyu olarak satışa sunulamaz yasaktır dedi.
MEYVE SUYU NEDIR NEKTAR NEDIR MEYVELI İÇECEK HANGI ANLAMA GELIR
Türk Gıda Kodeksinde yasal olarak tanımlanmış 4 kategori olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Ekşi Bunlar meyve suyu meyve nektarı meyveli içecek ve meyve aromalı içecektir. Meyve suyu yüzde 100 meyve içerir ve bu ürün için Yüzde 100 Meyve Suyu ifadesi kullanımına yasal olarak izin verilir. Meyve nektarları yüzde 25 ila 99 arası meyve içerir. Nektarlara yasal olarak izin verilen ölçüde su bazı meyvelerin kendisinde de bulunan sitrik asit ve şeker ilave edilebilir. Meyve suyu ve meyve nektarının ortak yanı raf ömrünün koruyucu madde ile değil pastörizasyon ile sağlanmasıdır. Meyve oranı açısından meyve suyu meyveye en yakın nektar da meyve suyuna en yakın içecektir. Meyve oranı meyve nektarına göre daha düşük olan iki içecek tipi ise meyveli içecek ve aromalı içecek olarak adlandırılır. Meyveli içecekte meyve oranının minimum yüzde 10 olması gerekir şeklinde konuştu.
MEYVE SUYU BESLENMEYE YARAR SAĞLAR ETIKETE DIKKAT EDELIM
Tüketicilerin satın aldıkları ürünün çeşidine ve meyve oranına dikkat etmesinin önemine dikkat çeken Aziz Ekşi Ürünün türü gibi içerdiği meyve oranının da etikete yazılması gıda kodeksince zorunlu tutulmaktadır. Yüzde 100 meyve suları beslenmeye yarar sağlar. Bu özellik meyve oranı ile doğrudan bağlantılıdır zira meyvelerin içerdiği mineral vitamin gibi diğer yararlı maddeler ancak meyve oranı ölçüsünde içeceğe yansır şeklinde konuştu.
Günümüzde gıda ürünlerinin sadece besleyici özellikleri için değil lezzet ve eğlence amaçlı da tüketilebildiğini söyleyen Aziz Ekşi Meyveli içecekler de Türk Gıda Kodeksine yani yasalara uygun şekilde üretilen ürünlerdir. Bu ürünler uzun zamandır üretilir ve içerdikleri meyve miktarı da bellidir. Daha az meyve içerdikleri için daha düşük maliyetliler. Son dönemde nektarların ÖTV kapsamına alınması gibi nedenlerle tüketici talebinde ve buna bağlı olarak bazı markaların arzında bu tür içeceklere doğru bir kayma oldu. Ancak daha besleyici özelliklere sahip ürün isteniyorsa eğer içecek meyveye yakın olsun istiyorsak öncelikle meyve suyunu veya meyve nektarını tercih etmeliyiz. Bu ayrımı görebileceğimiz en güvenli kaynak da ürün etiketidir. Meyve oranının yalnız besin değerine değil içeceğin tadına da yansıdığını da görüyoruz. dedi.
AMBALAJ VE ETIKET YAZILARINI OKUYUN
Meyve suyu ambalajlarının üzerinde ve etiketlerinde besin değerlerinden tüketimde dikkat edilecek hususlara pek çok yararlı bilgi yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Ekşi Ürünle ilgili kafamızı meşgul eden pek çok sorunun yanıtı kolay anlaşılır bir dille ambalajlarda ve etiketlerde yer alıyor. Bunları okumak meyve suyunu iç rahatlığı ve keyifle tüketilmesini sağlayacaktır dedi.
HEM INSANA HEM DE TARIMA YARAR
Meyve suyu endüstrisinin ve özellikle de meyve suyu ürünlerinin meyvelerin sıvı gıda halinde zaman ve mekandan bağımsız şekilde tüketilmesini sağladığını belirten Prof. Dr. Aziz Ekşi Bu endüstri sayesinde batı illerinde yetişen bir kış meyvesi meyve suyu olup yaz vakti doğuda sıvı gıda olarak tüketilebiliyor. Bu sayede tarım üreticisi de ürünlerini zaman baskısı olmadan değerlendirebiliyor. Meyve suyu endüstrisinin katma değeri de buradan kaynaklanıyor dedi.
Türkiye meyve suyu endüstrisi ülkemizin yıllık 20 milyon tonluk meyve üretiminin 1 milyon tonluk kısmının işlenmesini sağlıyor. Meyve türüne göre dört kata dek katma değer sağlayabilen meyve suyu endüstrisi yaklaşık bir milyon tarım işçisinin de istihdam kapısını oluşturuyor.