Olması Gerekeni KOTO Yaptı!

Aykut ULGAR'ın Köşe Yazısı

Abone Ol

Ben ekonomist değilim.

Fakat az bir araştırma ile dövizin neden arttığını veya Türk parasının nasıl değer kaybettiğini anlayabiliriz?

Türk parasının değer kazanabilmesi için aslında formül çok kolay.

Üretmek + Pazarlamak + Satış (İhracat) = TL’nin Değer Kazanması

Bu formülün başka versiyonu var ki bu da hızlı kazanım sağlayacak bir çözümdür.

Ar-Ge + Yüksek Teknolojili Ürün + Satış (İhracat) = TL’nin Değer Kazanması

Türkiye ’de üretim sorunu yok, pazarlama ve satış sorunu vardır. Üretebilecek bir çok ürünü üretebiliyoruz. Genel olarak baktığımız zaman bizim yapamadığımız diaspora ve pazarlamadır. Satış, girişimcilik ve pazarlama konuları ilkokuldan başlayarak, her yıl eğitim dönemlerinden zorunlu okutulacak bir ders olması gerekiyor. Eksik olduğumuz bu konularda temelden yetişmemiz gerekmektedir.

Kocaeli’ye baktığımız zaman sanayileşme alanında Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya devam ediyor. Öyle ki ihracat potansiyeli bile çok yüksektir. Uzun zamandır dikkatle takip ediyorum ki şehirde ihracat odaklı faaliyetler hiç denecek kadar az.

Öyle bir zaman da Kocaeli Ticaret Odası, tam ihtiyaca yönelik bir eğitim düzenledi. Eğitime ben de katılıyorum. Dış Ticaret İstihbarat uzmanlığı konusunda olan eğitim, ihracat için hedef Pazar ve potansiyel müşteri aramasına kadar birçok konuyu içeriyor.

İhracat için nasıl bir başlangıç yapabileceğini çoğu sanayici ne yazık ki bilmiyor.

O nedenle şehirde TL’nin değer kazanması için Kocaeli Ticaret Odası’nın yaptığı gibi ihracat odaklı faaliyetlerin artırılması gerekiyor.

Hatta her teknoparkın, her Organize Sanayi Bölgesi’nin ya da üretim yapılan, ürün geliştirilen her ekosistem içerisinde Kocaeli Ticaret Odası’nda bulunduğu gibi “İhracat Destek Ofisi” olmalıdır.

Başkan Necmi BULUT’u ve ekibini düzenledikleri bu eğitim ve konuya duydukları hassasiyetten dolayı tebrik ediyorum.

Sonuç olarak TL’nin değer kazanması ihracat ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi ile sağlanabilir. Sanayinin yoğun olduğu şehirlerde Dış Ticaret alanında politikaların hızla artması elzem olmuştur.