Kocaeli Haber – Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, pandemi dönemi emlak ve arazi satış/kira fiyatları ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Gazetemize konuşan Hacıoğlu, “Eski düzene döndüğümüzde fiyatta bir artış olacak. Bu yüzden bugün gayrimenkule yatırım yapanlar pandemiden sonra fazlasıyla kazanacak” dedi.

Kocaeli HaberPandemi döneminde yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında emlak sektörü geldi. Emlak sektörü ile ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, toplumun artık şehir yaşamından kaçıp daha kırsal alanlara yerleştiğini bu sebeple fiyatlarda değişim olduğunu dile getirdi. Ayrıca öğrencilerin gitmesi emlak sektörünü de çok büyük etkilediğini bunun için kiralarda değişim olduğunu da söyledi.

İşte Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu'nun röportajı;

-Pandemi döneminde emlak konusunda ne gibi bir değişiklikler oldu, kısaca açıklayabilir misiniz?

DERİNCE VE KÖRFEZ’E TALEP YOĞUN

Pandemi insanların yaşam tarzlarını değiştirdi bu sebeple köylük kısımlara büyük ilgi var. Konut ve iş yerlerinin piyasa durumu sakin, tersi yönde tarla ve arsa talepleri arttı. Ayrıca ekonomik bir kriz içinde olduğumuz için iş yerlerimizin de satış ve kiralanma oranı düşük. Kocaeli’nin konum açısından da çok büyük artıları var. Örneğin Kuzey Marmara Yolu’nun geçmesi, konum olarak İstanbul’a yakın olması tercih sebeplerinden bir kaçı diyebilirim. Kocaeli’nin İlçeleri arasında daha çok Derince ve Körfez’e talep daha yoğun.

-Yaşadığımız dönem dolayısıyla fiyatlarda bir artma veyahut azalma söz konusu oldu mu?

İNSANLAR KÖY YAŞANIMI TERCİH EDİYOR!

Konutlar aynı seviyede devam ediyor. Konut faiz oranları yükseldi. Pandemi dolayısıyla ekonomik olarak problem yaşayan bazı müşterilerimiz,  gayrimenkullerini hızlı satmak için  uygun fiyata vermeye çalışıyor. Bu konular dışında genel olarak konutlarda çok bir fiyat değişikliği olmadı. Öğrenciler artık olmadığı için kiralarda büyük bir düşüş yaşandı. Ayrıca ekonomik olarak sıkıntı çeken mevcut evlerinde oturan kiracılarımız ise ödeme konusunda zorlanıyorlar. Pandeminin getirdiği en büyük değişiklilerden olan arsa ve tarla taleplerinin yoğun olması yaşam kriterlerinin değiştiğinin habercisi. Artık insanlar şehir merkezlerinden kaçıp köy yaşamını tercih ediyor. Dolayısıyla köy yerlerinin fiyatları şehir merkezleri fiyatlarına oranla arttı.

-Yatırım  konusunda bir değişiklik oldu mu? Müşteri potansiyeli değişti mi?

YASAKLARDAN SONRA DEĞİŞİM OLACAK

Sadece Kocaeli değil Türkiye’de yatırım yapan müşterilerimizin sayısı fazlaydı. Kısıtlamalar olduğu için yabancı müşterilerimiz ve il dışı müşterilerimiz maalesef olmuyor. Bizim tahminimize göre dört ay civarı piyasa bu şekilde olacak en azından yasaklar kalkana kadar stabil ilerleyeceğiz. Yasaklardan sonra değişimler olacak.

-Pandemi döneminden sonra fiyatlarda bir artış olacak mı?

PANDEMİ SONRASI FİYATLAR YÜKSELECEK

Biz lokomotif bir sektör olduğumuz için kriz anında en çok etkilenen bizler oluyoruz. Eski düzene döndüğümüzde fiyatta bir artış olacak. Bu yüzden bugün gayrimenkule yatırım yapanlar pandemiden sonra fazlasıyla kazanacak.

-Eski düzene döndüğümüzde konut üreticileri ekonomiden dolayı fiyatları arttıracak mı? Onlar ne açıdan sıkıntılar yaşıyor?

İNŞAAT MAALİYETLERİ ARTTI

Her şey gibi inşaat piyasası da arttı. Konut üreticiler bu durumdan dolayı sıkıntılı süreç içerisindeler. Çünkü önceden aldıkları malzemeleri şu an aynı fiyata bulmaları mümkün değil. Ayrıca o malzemeleri yerine dahi koyamıyorlar. Bu sebepten dolayı önceye kıyasla konut yapım fiyatları artıyor ve bu artış satımlara yansıtılacak. 

-Kısıtlamaların bittiğini farz edersek ne kadar süre içinde eski iş potansiyelinize dönersiniz?

SEKTÖR ALTI AYDA KENDİNİ TOPLAR

Benim tahminimce bunca zor zamandan sonra sektörü toparlamamız ancak altı ayı bulur. Her anlamda eskiye dönmemiz uzun ve yorucu bir yol olacak.