Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman’ın başkanlık dönemini gazetemize değerlendiren İYİ Parti Kartepe İlçe Başkanı Haluk Tamyüksel, “Kartepe Belediyesi hiçbir şey yapmıyor. Hiçbir şey yapmayan adamın da neyini eleştireyim?” dedi. Öte yandan AK Parti’nin Kartepe’deki oylarında düşüş olduğunu ve İYİ Parti’nin oylarının arttığını söyleyen Tamyüksel, “Yüzde 15, yüzde 20 oy kaybetmişsiniz. Ben tekrar Belediye Başkanı olayım diye kulis yapmak yerine ben olsam siyaseti bırakırdım bu süreçte” dedi.
Kocaeli Haber - İYİ Parti Kartepe İlçe Başkanı Haluk Tamyüksel gazetemize yapmış olduğu ziyarette Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kocaman’ın Kartepe’de hiçbir şey yapmadığını ve AK Parti’nin Kartepe’deki oylarını düşürdüğünü söyleyen Tamyüksel dikkat çeken ifadeler kullandı. Açıklamalarının devamında ilçedeki sorunlara da değinen Tamyüksel, aile içi şiddet ve uyuşturucu madde kullanımının Kartepe’de arttığını söyledi.
“GENEL MANASIYLA RAKİBİMİZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN”
Kartepe Belediyesi’nde mevcut Başkan Mustafa Kocaman’ın yanı sıra Kartepe İlçe Başkanı Sadık Yılmaz’ın da aday gösterilebileceği kulislerini değerlendiren Tamyüksel, “Kişiler üzerinden siyaset yapmayı çok doğru bulmuyorum. İkisi de arkadaşımız. Her ikisinin de artıları eksileri vardır mutlaka ama onu değerlendirmesi gereken kendi partilerinin kurulları. Ben konuşursam AK Parti’nin kurumsal kimliğine nezaketsizlik etmiş olurum. Dolayısıyla AK Parti kendi kurumları içerisinde kendi değerlerini işletecek kararı verecektir. Bizim için fark etmez hangisinin olduğu sadece bizim sahaya çıkarken hangi strateji ile çıkacağımız noktasında farklılıklar yaratabilir. Ama rakibimiz Mustafa Kocaman olmuş, Sadık Yılmaz olmuş, Bali Holat olmuş, Murat Yıldız olmuş netice itibariyle genel manasıyla rakibimiz Recep Tayyip Erdoğan.
Bu arkadaşlardan herhangi birinin alıp başka herhangi bir siyasi partiden aday yaparsanız o zaman şunu konuşabiliriz, ‘Sadık Yılmaz mı daha farklı olur? Mustafa Kocaman mı daha farklı olur? Bali Holat mı daha farklı olur?’ onu o zaman konuşuruz. Siz kendinizden o partiye katıyorsanız o zaman oturur konuşuruz ama yarın seçime girdiğinizde bir katkınız yok. O katkı tamamen cumhurbaşkanından kaynaklı geliyorsa orada şahıslar üzerinde konuşacak çok bir şey yok.”
“KARTEPE GİBİ ZOR BİR BÖLGEDE OY ARTTIRDIK”
Ardından Kartepe bölgesinde oy oranları hakkında değerlendirmelerde bulunan Tamyüksel, “Ben ilçe başkanı olduğumda AK Parti Kartepe’de birinciydi. Bugün Kocaeli üçüncüsü. Ya onlar başarısız ya da biz başarılıyız” dedi. Ardından konuşmasına devam eden Tamyüksel şu ifadelere yer verdi; “Ben Kocaeli’de oy arttıran tek ilçe teşkilatıyım. Ve zor dediğiniz Kartepe’de arttırdım. 3- 6 Mart sürecini yaşamamıza rağmen, sürekli ittifak ortağımızın dillendirmesinden dolayı sırtımızda bagaj olarak taşıdığımız HDP ve Selahattin Demirtaş gibi konulara rağmen Kartepe gibi zor bir bölgede biz oy arttırdık. Ve rakibimiz yüzde 60’lardan yüzde 42’ye indi.
.jpg)
“BU İMKANLARA SAHİP OLUP OY KAYBETSEYDİM SİYASETİ BIRAKIRDIM”
Zor bir ilçe evet ama bir tabanınız var. Milli görüş tabanı var. Muhafazakâr ve milliyetçi taban orda. Az önce bahsettiğim gibi yüzde 80 oy dilimine sahip ve sizin elinizde iktidar gücü var. Büyükşehir Belediyesinin tüm kaynaklarını kullanıyorsunuz. Kartepe Belediyesi’nin tüm kaynaklarını kullanıyorsunuz. Bu esnada yüzlerce genci istihdam ediyorsunuz, ailelerine dokunuyorsunuz. Ama burada oy kaybediyorsunuz? Ben İYİ Parti İlçe Başkanı olarak bu imkanlara sahip olup Kartepe gibi bir yerde oy kaybetmiş olsam ben siyaseti bırakırdım. Siyaset yapmazdım.
“BAŞKANI OLAYIM DİYE KULİS YAPMAK YERİNE BEN OLSAM SİYASETİ BIRAKIRDIM”
İlçe başkanı oldum partimin oyun yüzde 55 yüzde 60’larda İYİ Partiden bahsediyorum. Örnek verecek olursam Kartepe Belediyesi bende, büyükşehir belediyesi bende, partim iktidar, milliyetçi, muhafazakâr bir yerde siyaset yapıyorum. Ben ilçe başkanı ya da Belediye Başkanı olduktan sonra partim o ilçede yüzde 15, yüzde 20 oy kaybediyor. O zaman sorun bende demektir. Çünkü partinin oyu yüzde 52, 2018’de de yüzde 52’ydi Tayyip Bey’in oyu. 2023’e geldik yine yüzde 52. Yani Tayyip Bey'in rüzgarı ve karizması olduğu yerde duruyor görünen bu. Ama siz ilçenizde yüzde 15, yüzde 20 oy kaybetmişsiniz. O zaman sizin siyaseti bırakmanız gerekiyor. Ben tekrar Belediye Başkanı olayım diye kulis yapmak yerine ben olsam siyaseti bırakırdım bu süreçte.”
.jpg)
“SİYASET HAMASET KALDIRIR AMA BUNLAR HAMASETİN SINIRLARINI DA ZORLADILAR”
Belediye Başkanı Kocaman’ın 4,5 yıllık görev ve hizmetlerini anlattığı program hakkında da konuşan Tamyüksel, “Siyaset hamaset kaldırır ama bunlar hamasetin sınırlarını da zorladılar. Bu artık bir slogan gibi oldu. Tahir Bey başlattı bu yüzde 98 işini. Zaten Tahir Bey ile ikili diyaloğumuz da orada başladı. Akabinde Mustafa Bey bir lansman yaptı. O da yüzde 98 dedi. Peşinden Şener Bey, Körfez’de lansman yaptı o da yüzde 98 dedi. Sanıyorum yüzde 98 ile ilgili Kocaeli’de bir şeyleri var arkadaşların. Herkes yüzde 98 diyor. Lansmanda en önde oturuyordum. Davet edildik ve gittik. Aynı zamanda bu benim görevim o vatandaş bana orada 10 bin oy vermiş. Demiş ki bu belediyeyi ve iktidarı denetle. Dolayısıyla ben bana verilmiş her bir oyun namusunu korumak adına gittim ve orada dinledim.
“MUSTAFA BEY’İN DÖNEMİNDE ÜNİVERSİTE BEKLERKEN ELİMİZDEKİ YÜKSEKOKULDAN DA OLDUK”
Dinlediğimde gördüğüm şuydu, ‘Kabul ediyorum ben bir şey yapamadım. Ama iz bıraktım’ aynı cümleyi söylüyorum. Ne izi bıraktınız? ‘Kartepe Üniversitesi demiştim. 2019 seçimlerinde ben buraya dedim ki Kocaeli’de bir üniversite yapılırsa biz önden ön alalım. Kartepe'ye yapılsın bu üniversite.’ Bu bir vizyon projedir, önemli mega bir projedir. Kartepe Üniversitesi diyorsunuz ki bizim bunun için imkânımız var. Arslanbey yerleşkemiz var. Yani çoğu şehirdeki Şehir Üniversitelerinin kampüslerinden daha fazla olanağa sahiptir. Kampüsümüz var Aslan bey'de. Bunlar Kartepe Üniversitesi deyince bizde heyecanlandık ama İstasyon Mahallesindeki Meslek Yüksek Okulumuzu kaybettik bu süreçte. Üniversite beklerken elimizdeki Yüksekokuldan da olduk Mustafa Bey’in döneminde.
.jpg)
“BU NASIL YÜZDE 98?”
Millet Bahçesi dediler herhangi bir şey yok henüz. Adliye dediler yine bir şey yok. Ortada ne adliye var ne millet bahçesi var. Ormanya ikinci etap dendi yok. Kütüphane dendi onunla ilgili de, ‘Kütüphaneyi açardık aslında ama caminin altına yapacağız. Cami inşaatı daha bitmediği için açamadık kütüphanemizi’ diyor. Zaten senin 40 tane vaadin var. Şimdi anlatayım yapılmayanları. Mesela Kartepe Çepni arasındaki duble yol yapılmadı. Kütüphane yapılmadı. Pancar Sanat Merkezi yapılmadı. Güzelbahçe uygulaması yapılmadı. Şimdi Güzelbahçe’yi yaptık diyor ama yaptık dediği ATV parkurları noktasında özel girişimcilere o yukarıdakilere alan kiralandı. Özel müteşebbis kendi imkanları ile orada bir şey yaptı belediye adına yapılmış herhangi bir şey yok. Üniversite, adliye, millet bahçesi, Ormanya ikinci etabı. 40 tane projeniz var. Bir çırpıda 15 tane 20 tane yapılmayan sayıyoruz. Bu nasıl yüzde 98? Böyle bir şey yok. Hafif raylı sistem yok. Kartepe-Körfez metrosu yok. Sayabileceğim birçok şey var. Spor salonları, Kartepe turizm mastır planı gibi bunları saymak istemiyorum artık. Çünkü yoruldum. Sürekli gazetelerde, medyada yüksek puntolu manşetlerle eleştiren adam olmaktan da yoruldum.
“HİÇBİR ŞEY YAPMAYAN ADAMIN DA NEYİNİ ELEŞTİREYİM?”
Bakıyorum Kartepe Belediyesi hiçbir şey yapmıyor. Gerçekten hiçbir şey yapmıyor. Şimdi hiçbir şey yapmayan adamın da neyini eleştireyim? Eleştirecek bir şey yok. Çünkü hiçbir şey yapmıyor. Süreç bizi nereye getirdi? Ciddi bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Doğru ama bu ekonomik krizin sebebi İYİ Parti değil. 2002 yılından beri bu ülkeyi yönetiyorsunuz. Geldiğimiz noktada 2002 yılındaki ekonomik verilerin gerisine düştü Türkiye. Bunun sebebi sizin mensubu olduğunuz siyasi partinin ekonomik uygulamadır, politikalarıdır. Şimdi buradan, ‘Ekonomik kriz var bir şey yapamıyoruz’ diyorlar. Ekonomik kriz varsa kardeşim o zaman gelin bu ekonomik krize sebep olanları eleştirelim hep birlikte.
“YAYGINLAŞAN BİR UYUŞTURUCU SORUNU VAR”
Kartepe’nin en önemli problemlerinden ikincisi ise gençlerimiz uyuşturucu ile çok küçük yaşta tanışıyorlar. Gün geçtikçe uyuşturucunun yaygınlığı artıyor. Şu anda çok tehlikeli metamfetamin denilen bir uyuşturucu var. Gençlerin buna ulaşması çok kolaylaştı. Biraz da düşük fiyatlarla gençleri alıştırabilmek için pazarlıyorlar. Bu uyuşturucunun çeşitli sorunları var. Aile içerisinde problemler de yaratıyor. Erkek bu maddeye alışıyor çevresi dolayısıyla halüsinasyonlar, hayaller görmeye başlıyor. Büyük şiddet problemleri ortaya çıkıyor. Çevremizde bize akseden bildiğimiz böyle onlarca vaka var. Hem genç çocuklar hem de evli çiftlerde çok yaygınlaşan bir uyuşturucu sorunu var. Bu noktada bir belediye ne yapabilir? Atatürk’ün ülkenin geleceğini emanet ettiği gençleri kurtarma noktasındaki ben de genç jenerasyonu temsil eden siyasetçilerden bir tanesiyim. 20 sene sonra bu ülkeyi yönetebilmek için milletvekilleri, bakanlar, müfettişler lazım. Bugün siyaset düşünmeyen, ülkesinin meseleleri ile dertlenmeyen, bu tarz kötü alışkanlıklarla hars olmuş nesil yetişiyor. Hem ülkenin geleceği açısından hem de çocuklarımızı kurtarabilmek adına bunlarla ilgili proje üretme zorunluluğumuz var.
.jpg)
“ÇOCUKLARI KÜLTÜREL ETKİNLİKLERLE, SANATLA, SPORLA BULUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”
Kartepe’de sanat, kültürel etkinlik, mahalle takımlarının oluşturduğu yarışmacı 3-5 amatör takımdan başka herhangi bir spor branşı da yok. Ataevler Kültür Merkezi’nde folklor eğitimi veriyoruz diyebilirler. Kartepe 32 mahalleden oluşuyor. Avluburun’dan başlıyor. Tamam Ataevler Kültür Merkezi’nde siz orada bir yerde halk eğitim ile birlikte biz folklor öğretiyoruz gençlere diyebilirsiniz. Gençlerin oraya ulaşımı noktasında bir hizmetiniz var mı? Mesela örnek verecek olursam Ataevler Mahallesi’nde oturan bir kızımız var. Sarımeşe’de Hergeleci İbrahim Spor Salonu’nda sadece kız voleybol kursu var. Kızımız evinden çıkıyor 1 saat giderken 1 saat dönerken evine yürüyor. Kaç gün bu çocuk bu çileyi çeker? Bir süre sonra pes ediyorlar. Bu çocukları biz kültürel etkinliklerle, sanatla, sporla buluşturamazsak, mahallenin sevilen ve popüler isimlerini kültürle, sporla uğraşan isimlerden oluşturamazsak mahallenin popüler abileri ve ablaları iyi kavga eden kişiler olmaya devam ederse yetişen yeni nesil kendine rol model olarak devam edecek. Anne baba da bir yere kadar evet altyapıyı ilk önce aileden alıyorsunuz ama daha sonra mahalle etkisi çok önemli. Mahalledeki o yapıyı biz kültürle, sanatla, sporla uğraşan bir hale getirmemiz lazım.

“MUSTAFA BEY BELEDİYENİN BÜNYESİNE VE İŞTİRAKLERİNE KAÇ KİŞİYİ İŞE ALMIŞTIR?”
Bizim Kartepe Belediyemizdeki kurslara kayıtlı 2 bin öğrencimiz var diyorlar. Kayıtlı da kaçı devam ediyor. Kartepe’nin nüfusu 150 binlere geliyor. Bizim 95 seçmenimiz olduğuna göre demek ki bunun 50 bini hemen hemen 18 yaşının altındadır. 50 bin çocuk olan bir yerde 2 bin kayıtlı belediyenin hizmet verdiği çocuk varsa mantıklı bir çözüm önerisi değil. Paramız yok yapamıyoruz diyebilirsiniz. Geldiğiniz gün, ‘Belediyemizin önceki yönetimlerden kaynaklı bütçesi kötü durumda biz bu dönemde bütçeyi toparlayabilmek adına fazla eleman almayacağız, herhangi yeni bir kuruluş olursa başka birimde uygun olan arkadaşlarımızı oralara takviye edeceğiz’ dediniz. Bütçeyi toparlayacağız dediler. Sormak lazım. Mustafa Bey geldiği günden bugüne belediyenin bünyesine ve iştiraklerine kaç kişiyi işe almıştır? Bu iş aldığı kişiler hangi liyakat koşuluna göre işe alınmıştır? Bunların kaç tanesi seçim döneminde işe alınmıştır?

“BELEDİYENİN SIRTINA BİNDİRDİĞİNİZ 50 MİLYONLUK YILLIK BİR YÜK”
Bugün belediye en küçük bir işi yapamayacak duruma gelmiş bir bütçedeyken en kötü belediye çalışanının maaşının 15- 16 bin TL olduğunu hesap edersek siz bugün 200 kişi fazladan aldıysanız siyasi bazlı, menfi duygularla aylık maliyeti yaklaşık 4 milyon olur. Yıllık maliyeti 48 milyon olur. Yani belediyenin sırtına bindirdiğiniz 50 milyonluk yıllık bir yük. Bütçeni zaten sizin ne kadar? Dolayısıyla iş yapamaz duruma gelirsiniz. Şu mahallemize bir spor salonu, kültür tesisi yapalım dediğimde bütçemiz, paramız yok dediğinizde bu inandırıcılığını kaybediyor. Çünkü siz siyasi sahiplerle, siyasi bazı kendinize veya partinize dair menfi duygularınızla belediye kadrolarını şişirdiğinizde bütçeye yüklediğiniz yükü ortadan kaldırsanız zaten bu dediğimiz hizmetleri yapabilir duruma gelirsiniz.”