Kocaeli Haber - 14 yaşında Milli Kick Boks sporcusu oldu. 15 yaşında Uluslararası Balkan şampiyonluğunu elde etti. 17 yaşında Avrupa ikincisi oldu. Çenesi kırıldı dövüşmeye devam etti, Üniversitelerarası Türkiye Şampiyonası şampiyonu oldu. Ona “Lozen” yani “güçlü cesur, güzel bir savaşçı kadın” diyorlar. Kick Boks dışında oyunculuk ve modellik yapıyor. İşte 22 yaşındaki milli Kick Boks sporcusu Müge Değirmenci’nin hayat öyküsü...
Kocaeli Haber - Kocaeli’de yaşayan 22 yaşındaki milli Kick Boks sporcusu Müge Değirmenci, Bugün Kocaeli Gazetesi’ne verdiği röportajda bir kadının istediğinde neler yapabileceğini anlattı. Hem sporculuk hem de modellik yapan Müge Değirmenci Kick Boks’a nasıl başladığını, yaşadığı şampiyonlukları, modellik ve oyunculuk kariyerini anlattı. Müge Değirmenci sosyal medyadan kendine gelen tepkileri de anlatırken çok komik mesajlar aldığını ifade etti.

-Öncelikle sizi ve spor geçmişinizi tanıyabilir miyiz?
“14 YAŞINDA MİLLİ SPORCU OLDUM”
“Ben Müge Değirmenci, 22 yaşındayım. Hayatıma çok küçük yaşlarda ,6- 7 yaşlarında, annemin tavsiyesiyle spora başladım. Milli sporcu olduğumda 14 yaşındaydım. 14-15 yaşlarında aldığım Uluslararası Balkan şampiyonluğum var. Ortaokulum bittikten sonra hep sporcu olarak hayatıma devam ettim.
Liseyi Kocaeli’deki Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi’nde okudum. Doğma büyüme Kocaeliliyim buranın insanıyım. Lise hayatım bittikten sonra milli sporcu olduğum için istediğim üniversiteye ben sınavsız ve puansız girebiliyordum. Başarılı sporcuları, milli takım sporcularını üniversiteler istiyorlar.

17 YAŞINDA AVRUPA İKİNCİLİĞİ
Kocaeli Üniversitesi yazdım. Kocaeli Üniversitesi’ni kazandım. Şu an hala Kocaeli Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünde öğrenciyim. Tabi bu süreçte çok daha farklı maçlara katıldığım. 2019 ‘da Rusya Moskova'da yapılan Avrupa şampiyonasına gittim ve Avrupa ikincisi oldum. O zamanlar 17-18 yaşlarındayım.
BÜYÜKLERDE GELEN İLK ŞAMPİYONLUK
Geri geldiğimde tekrar Türkiye şampiyonasına katıldım ve o sene ilk kez büyükler yarışmasına katılacaktım. Gençlerde yıllarca şampiyon olmuştum. Büyükler de ilk defa dövüşecektim. İlk çıktığım büyükler maçında da şampiyon oldum. Bu benim için çok özeldi.
Sonrasında Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazanmıştım ama pandemiden dolayı gidemedik. İptal olmuştu. Bu pandemi tabii sporculuk hayatımızı etkiledi. Maçlar iptal oldu, organizasyonlar yapılmadı. Biz çok fazla antrenman yapamadık.

-Kazanmak ve şampiyon olmak nasıl bir his?
İZMİT’TE KEMERİ TAKTI
İzmit'te bir maç yapıldı: Türkiye kemer Şampiyonası. Orada kendi sıkletimde ben kemer şampiyonu oldum. Rakiplerimi de üstünlükle yendim. İyi rakiplerim de vardı bu arada daha önce Türkiye şampiyonu olmuş rakiplerim vardı. Yaşları benden büyük, çünkü ben 20-21 yaşlarındayım, onlar 30 yaşındaydı. Daha tecrübeliler aslında onlarla dövüşmek benim için çok büyük bir gururdu. Kazanmak ve şampiyon olmak daha çok gurur veriyor.
-‘O günü unutamıyorum’ dediğiniz maç anınız var mı?
30 SANİYEDE NAKAVT
Bana profesyonel sporculuk teklifi geldi. TV 8,5 organizasyonunda yapılıyordu. Orada Kazakistan'dan bir rakibi 30 saniyede yenerek nakavt ettim ve maçı kazandım. Ertesi gün Erzurum’da Üniversitelerarası Türkiye Şampiyonası vardı. O gün sabah ben uçağa biniyorum, Erzurum'a gidiyorum.

ERZURUM’DA 3 MAÇ 3 NAKAVTLA GELEN ŞAMPİYONLUK
Erzurum'da tekrardan maçlara giriyorum, orada da 3 maç yaptım, üçünden de nakavtla şampiyon oldum. Yani 4 günde 4 nakavtla 2 şampiyonluk elde etmiştim. O dönemde benim için çok özel ve gurur vericiydi. Orada da Üniversitelerarası Türkiye Şampiyonası şampiyonu oldum.
Ben hayatıma daha çok profesyonel organizasyonlara ağırlık vermek istedim. Çünkü çok küçük yaştan beri amatör maçlara çıkıyorum, Türkiye şampiyonasına çıkıyorum. Uluslararası maçlara gidiyorum. Balkan şampiyonasına gidiyorum. Daha çok profesyonellikte yönelmek isterim. O yüzden profesyonel maçları kabul ettim.
-Aileniz Kick Boks kararınızı nasıl karşıladı?
Ben bu spora başladığım da benim ailem dahil Kick Boks’u istemiyorlardı. “Kadın dediğin kick boks mu yapar?” diyorlardı. Daha hanımefendi sporlar yap işte git baleye, jimnastiğe… Bir yerin kırılır diye kick boks istemiyorlardı. Erkeksi spor olduğu için istemiyorlardı, yaşım küçüktü, başıma bir iş gelecek diye korkuyorlardı. Ama ben ısrarla Kick Boks seçiyordum, Kick Boks’a gitmek istiyorum diyordum.

“BAŞLADIĞIMDA KİCK BOKS BU KADAR POPÜLER DEĞİLDİ”
Kick Boks benim yaptığım dönemlerde gerçekten popüler bir spor değildi. Bu kadar çok ünlü bu sporu yapmıyordu. Hani 15 sene öncesinden falan bahsediyorum. Ve ön yargı vardı bu spora karşı. Neden bu spor diye ve insanlar tepki veriyordu. Şuan popülaritesi yükseldiği için artık ünlüler bu spora yöneldikleri için videolar çekiliyor. Sosyal medyanın verdiği artı da de var tabi ki. O yüzden Kick Boks artık daha popüler bir spor olarak görülüyor.
“ÖN YARGIYI KIRMAYA DEVAM EDİYORUZ”
O yüzden bu ön yargıyı yavaş yavaş kırdık. Bence hala kırmaya devam ediyoruz ama çok zorluklar tabii ki de çektim. Mesela spor salonunda ben 50 tane erkeğin içinde tek kız çocuğu olduğumu biliyorum. Sonra ben Türkiye şampiyonu oldum. Maçlara çıktıktan sonra ya da yıllar sonra Kick Boksçu kadınlar çoğaldıkça kadınlar da bu spora yönelmeye başladı. Bu kadına şiddet olaylarında dolayı insanlar kendilerini korumak istedi.

“KADINLAR KENDİNİ KORUMAK İÇİN DERS ALIYOR”
Mesela benim sağlıkçı, doktor vb. çok fazla özel ders verdiğim kişi var. Bunların sebebi de hocam diyor: ‘Şiddete maruz kalıyoruz. Kendimi korumak istiyorum. Kendimi savunmak istiyorum, bu yüzden geliyorum diyor.’
“KOCAELİ İSMİ ÇOK DAHA FAZLA DUYULMAYA BAŞLADI”
2015’te Kocaeli'de tek kadın şampiyon ben oluyordum. O zamanlar Wushu sporu yapıyordum. Yani başka kadın şampiyon yoktu ama şu an bakıyorum Kocaeli ismi çok daha fazla duyulmaya başladı. Gerek televizyonda olsun gerek Avrupa ve Dünya Şampiyonları’nda olsun Kocaeli'nden dünya şampiyonları başarılı sporcular çıkarıyoruz ve gerçekten bir milli sporcu olarak bundan çok gurur duyuyorum.

-Kick Boks dışında oyunculuk ve modellik alanında da isminiz geçiyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
“OYUNCULUK VE MODELLİK YAPIYORUM”
Kick Boks dışında benim hobi olarak oyunculuk ve modellik yapıyorum. Bazen tabi sporculuğumu bu etkiliyor. Çok büyük bir teklif gelmedi şimdiye kadar. Ama daha önce mesela birkaç dizide rol aldım. Diyalogluydu ve sabit oyuncuydum. Şu anda mesela bu cumartesi günü de bir çekim olacak. Reklam filmine gideceğim. Oraya bir günlük bir iş olduğu için gidiyorum ama bu bir ay 2 ay, 3 aylık bir süreç olduğu zaman tabii ki de kabul edemiyorum maçlarımdan dolayı.
“SPORCU OLMASAYDIM OYUNCU OLURDUM”
Eskiden sporcu olmasaydım ne olurdum diye düşünüyorum. Büyük ihtimalle oyuncu olurdum. Oyunculuk yapmak isterdim. Seviyorum modelliği, gelinlik modelliği yapıyorum. Birkaç yere gelinlik modelliği yaptım. O da devam ediyor. Hala teklif geldiği zaman değerlendiriyorum. Güzel meslekler bence hoşuma gidiyor. Kick Boks sporu tabi daha çok ağır basıyor.

“DÜNYANIN EN MUTLU KADINI OLUYORUM”
Antrenörlük yapıyorum ve bu mesleği kadınlara biraz daha olsun bu sporu öğretebildiğim için kendimi daha iyi hissediyorum. Bir kadın buradan birazcık da olsa öz güveni yüksek bir şekilde çıktığında ben dünyanın en mutlu kadını oluyorum.
-Hayaliniz, hedefleriniz neler?
“GÜZELLİĞİME DÜŞKÜNÜM”
Bana lisedeyken hayalimi ve hedefimi soruyorlardı. Bende profesyonel sporcu olmak istediğimi söylüyordum. 19 yaşında profesyonel sporcu oldum. Aslında hedefime biraz ulaştım. Ben biraz güzelliğime düşkünüm. Bu sporu kadın gibi bakımlı ve güzel olup hem de Kick Boksçu olunabileceğini kanıtlamak istiyordum ve bunu başardığıma inanıyorum. Kick Boks yapıyorsan erkek gibi olmana gerek yok.

“SPOR SALONU AÇMAK İSTİYORUM”
Kendimi daha çok yurt dışında geliştirmek istiyorum. Yurt dışına gitmek istiyorum. Yurt dışına eğitimler almak istiyorum. Sonra Türkiye'ye gelip kendime Kick Boks üzerine Kocaeli'de büyük spor salonu açmak istiyorum. Spor salonunun hem hobi tarafı hem de sporcu müsabık tarafı olacak. Herkese hitap edecek.
- Kick Boksçu olmanızdan dolayı sizden çekinen, korkan insanlar oluyor mu?
“İNSANLAR BENDEN KORKUYORLARMIŞ”
Ben bunu çok duydum, insanlar benden çekiniyorlarmış, benden korkuyorlarmış. Aslında öyle biri de değilim. Hani bir tanısalar beni hiç alakası yok. Hareketli, mutlu, enerjik biriyimdir normal hayatta kıpır kıpırımdır. Yani insanlar beni öyle tanır. Hatta arkadaşlarım şey dediği bile oluyor: Müge artık dur bir sakin ol falan dedikleri oluyor ama ringde bambaşka bir insana dönüşüyorum. Ringde 2 karakterim var. Bir karakterin maskesini çıkarıyorum artık diğer maskeyi takıyorum ve çok cesur şekilde darbeyi yesem de darbeyle karşılık verebiliyorum.

“BAMBAŞKA BİRİNE DÖNÜŞEBİLİYORUM”
Çenem kırılıyor, maça devam edebiliyorum ya da dizim şişiyor iç kanama oluşuyor. İzmit Kemer Şampiyonası’nda kaval kemiğim şişmişti ve ben maça devam ediyordum. Herkes Müge bacağına bakma diyordu. Beni etkileyecek diye. Bambaşka birine dönüşebiliyorum.
“BENİ DÖVER MİSİN?”
Sosyal medyadan genelde bana gelen mesajlar “Beni bir döver misin?”, “Benim bir sevgilim var, beni aldattı. Sana konum atsam onu gidip döver misin?” gibi çok komik mesajlar geliyor. Bir genç kadına nasıl mesajlar gelir; hani yürürler, tanışmaya çalışırlar, bana benim yaşlarımda bir çocuk şey yazmış abla sana bir şey soracağım izninle. (Gülerek)

GENELLİKLE ALDIĞI 2 TEPKİ
İnsanlar biraz çekiniyor. Boks branşından dolayı. Daha çok aldığım 2 tepki var: biri senin gibi bir kadının ne işi var? Daha güzel, daha feminen bir spor yapabilirsin diğeri de senle gurur duyuyorum işte benim kızım da senin gibi olsun.
- Lozen olmak istediğinizi söylüyorsunuz. Bu isteğiniz nereden geliyor?
LOZEN NİCKİ NEREDEN GELİYOR?
2 tarafta tabii ki de benim için önemli güzel düşünceler ama kendi fikirlerim önemli. Önemli olan benim ne istediğim ben şu anki Müge olmak istiyorum. Şu an Lozen olmak istiyorum, Lozen benim adım. Lozen; güçlü cesur, güzel bir savaşçı kadın demek daha önce kızıl derili zamanında yaşamış bir kadınmış ve ben bunu kendime çok yakıştırdım. Cesur bir kadınmış, başka bir tabirle erkek gibi at sürebiliyormuş, kılıç kullanabiliyormuş falan.

Başarılı bir kadınmış, savaşa en önde gidiyormuş ve hiçbir şeyden de korkmuyormuş. Gözü karaymış. Ben ringde gerçekten gözüm kara oluyor.Sadece ben rakibim var, başka kimseyi görmüyorum, kitleniyorum yani tribün dolu olabilir tribünden bana Müge tezahüratları edebiliyorlar ama kimseyi görmüyorum. Bu nicki sevdiğim bir hocam bulmuştu söylemişti bana bu olsun diye. Ondan sonra da o nick olarak kaldı. Çok memnunum. Hatta dövmem de var.

-Survivor’a katılma isteğinizin olduğunu duyduk..
ACUN ILICALI İLE SURVİVOR MÜLAKATI
Survivor’a katılmayı çok istiyorum. Bir gün beni orada görebilirsiniz orada. Daha önce başvurdum. 17 yaşındaydım. 6 mülakatı geçtim. Bir dahaki hafta tekrar çağırdılar. Ben son mülakata kaldım. Son mülakat Acun Ilıcalı ile tanışmaydı. Yüz yüze bir mülakat oldu. O zaman çok heyecanlanmıştım. Çok kendim olamadım. Sonrasında çağrılmadım. Ama son mülakata kalmak benim için çok önemliydi.

-Sporcular için sponsor kısmı işin en önemli kısmı. Neler söylemek istersiniz?
KİCK BOKSUN ZORLU YANLARI
Küçük yaştan beri masrafım bitmedi. Dişliği var, eldiveni var, kavallığı var, sevk kartı var. Maça gideceğiz otel masrafı, yol masrafı, uçak masrafı… Bir sürü sürekli ödemeler oluyor. Karşılamak çok büyük bir yük oluyor. Artık ev kirası kadar para veriyorsun oraya, organizasyonlara yıllarca bu şekilde sürdü. Ben ne zaman milli sporcu oldum işte birazcık popüleritem arttı, profesyonel maçlara çıkmaya başladım. O zamanlar insanlar sponsor olmak istedi. Yoksa ismini bile bilmediğim insan neden sponsor olsun ki?

-Peki, sakatlıklar sık sık başınıza geliyor mu?
“3 GÜN KIRIK ÇENEYLE YEMEK YEDİM”
Sakatlığı da bitmiyor. Sürekli sakatlık yaşıyorsun. Burnun kırılabilir, kaşın açılabilir, kolun çıkabilir. Bunlar zaten normal. Kolun çıktı diye kimseye dava açamazsın. Sen bu sporu yapıyorsun zaten. Mesela benim burnum kırık daha önce yaşadığımı sakatlıklarda dizimde küçük yırtıklar var ama hayatımdan etkilemiyor. Çok küçükken çenem kırıldı, çenem kırıldığımı ben fark etmedim. 3 gün öyle yemek yedim. Doktor: “çenen kırılmış, nasıl hissetmedin?” dedi.

-Sporcu olman hayatına nasıl yön veriyor?
“YAŞITLARIMA GÖRE ÇOK FARKLI BİR HAYATIM VAR”
Şu an geldiğim noktadan çok memnunum. 22 yaşındayım daha üniversite öğrencisiyim ve benim yaşıtlarıma göre ben çok farklı bir hayatım olduğunun farkındayım ama 14 yaşında benim yaşıtlarım, ailesinin arkadaşlarının evinde kalmak için izin isterken ben yurt dışına gidiyordum.
Kick Boks sporu özgüven geliştiriyor. Özgüvensiz bir insan tanımadım. Herkes kendini Myke Tyson zannediyor. Spor yaptığım için alkolden sigaradan uzak duruyorsun. İçmiyorsun çünkü yarın antrenmanın va, içmiyorsun çünkü kilo alıyorsun. Spor yapmayan bir insan bunları düşünmüyor.

SPORCUDAN MESAJLAR
Spor daha disiplinli olmaya seni itiyor. Sabah kalktığın saat belli yattığın, uyandığın saat belli. Antrenman yapacağın saat belli. Koşuya çıkacağın saat belli. Şu saat yemek yerim diyorsun, her şeyin planlı. Her şeyin planlı olduğu için başarıyı çekiyorsun sen hayatına.
Sabah kalktığında hızlı bir şekilde koşuya çıkıyorsun koşudan sonra ne yapman gerekiyor duş alman gerekiyor, yemek yemen lazım, hepsi planlı ilerliyor. O sana verilen 24 saati en verimli şekilde değerlendirmek istiyorsun. Ama spor yapmayan bir insan çok daha salaş oluyor. İş çıkışı şurada bir kahve içerim, oradan eve giderim. Tamam günü bitti. Ama ben o günde o kadar çok şey yapmışım ki o kadar çok bir şey başarmışım ki kendime zaman ayırmışım. Aileme zaman ayırmışım, spor yapmışım. Bedenime iyi gelen bir şey yapmışım. Spor yapmayan bir insana bunu biraz söylemek zor ama yaptıklarında asla bırakamayacaklar ve hayatlarının sonuna kadar devam edecek.

Bu süreç hem sağlıklısın hem zindesin daha enerjiksin, spor yaptığı için aslında yorgun olmuyorsun. Daha enerjik oluyorsun, daha hareketli oluyorsun. O yüzden kesinlikle 5-6 yaşlarından itibaren çocuklarını spora göndersinler. Kendileri de ‘Ben çalışıyorum ya da şu kadar saat çalışıyorum’ demesinler. Ben buraya gelen üyelerimi görüyorum mesela beyin cerrahı, doktor üyelerim manıyor, doktor üyelerim var. Çok ağır, saatlerce çalışan üyelerim var. Çok uykusuz bir şekilde geliyor spora. Antrenmanını yapıyor eve gidiyor uyuyor. Zaman ayırıyor kendine. Çünkü kendini seviyor.Bu yüzden bahaneler yerine şuan spora başlayın.”
