PİLOT UYGULAMA BAŞLIYOR
SGK’nın ilk olarak ağustos ayında duyurduğu ve birkaç kez ertelenen projenin pilot uygulaması, 2 Ocak'ta başlayacak. Bir ay sürecek bu süreçte, pilot uygulamaya katılmaya hak kazanan dört firma, sağlık sektöründe kimlik doğrulama hizmeti sunacak. Firmaların ikisi aynı zamanda KEC üreticisi olarak da görev yapacak.
“BİNLERCE KEC VE 5 MİLYONDAN FAZLA DOĞRULAMA İLE LİDERİZ”
Pilot uygulamada cihaz üreticisi ve hizmet sağlayıcı olarak yer alacak biOnay firmasının Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “SGK'da yıllardır yaşanan dolandırıcılıklar artık kontrol altına alınacak. Yeni doğan çetesi ve sahte kimlikle provizyon işlemleri gibi örnekler bu sorunun ciddiyetini gösteriyor. Ancak, çipli kimlik kartları ve parmak izi doğrulama sistemiyle sahtecilik sona erecek” dedi.
biOnay’ın bugüne kadar birçok kurumda tecrübe kazandığını belirten Usta, “Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası, Türkiye genelindeki 973 tapu ve kadastro müdürlüğü, 300 noter, sınav merkezleri ve evlendirme dairelerinde kullandığımız cihazlarla 5 milyondan fazla parmak izi doğrulama işlemi gerçekleştirdik” diye konuştu.
SAHTE PROVİZYONLARA SON VERİLECEK
Uygulamanın amacının, özel hastanelerin SGK’dan sahte provizyon talepleriyle haksız kazanç sağlamalarını engellemek olduğunu vurgulayan Usta, “Bazı sağlık kuruluşları, örneğin 200 kişinin muayene olduğu bir polikliniği 650 muayene yapmış gibi göstererek SGK’dan fazla ödeme alıyor. Bu uygulama hayata geçtiğinde, böyle bir düzen mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.
ŞUBAT AYINDA KARAR BEKLENİYOR
Pilot uygulama süresince, 33 özel hastane cihaz temin ederek hasta kabul işlemlerini KEC ve parmak izi doğrulama ile gerçekleştirecek. Pilot dönemin sonunda SGK, sistemin başarısını değerlendirecek ve şubat ayında projenin geniş kapsamlı uygulanmasına yönelik kararını duyuracak. Eğer sistem başarılı bulunursa, KEC kullanımı ülke genelindeki yaklaşık 1.600 özel hastane için zorunlu hale getirilecek.
SGK'nın bu adımı, sağlık sektöründeki kötü niyetli uygulamaları sona erdirmeyi ve vatandaşların vergileriyle oluşturulan kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlamayı hedefliyor.