Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile önceki CHP kurultay delegeleri, CHP’nin 39. Olağan Kurultayı sürecinde yapılan il kongreleri seçimlerinin iptali için Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe sundu. Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen tarafından hazırlanan dilekçede, mevcut CHP yönetiminin 38. Olağan Kurultay’da kurultay iradesini ortadan kaldırdığı ve bu durumun hukuka ve kamu düzenine aykırı olduğu ileri sürüldü.

“Her Kurultay Zehirli Meyve Gibi Sakat”

Dilekçede, mevcut yönetimin hukuka aykırı yöntemlerle partiyi ele geçirdiği ve görevde olduğu sürece yapılacak her kurultayın “zehirli ağacın zehirli meyvesi” gibi sakat olacağı vurgulandı. Parti içi demokrasinin ortadan kaldırıldığı, partililerin adaylık dahil tüm seçme ve seçilme haklarının engellendiği ifade edildi.

Yargı Süreci ve İddialar

Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmalar ve açılan ceza davalarına dikkat çekilen dilekçede, Özgür Özel lehine oy kullanmaları için bazı delegelere maddi menfaat sağlandığı, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği adaylığı teklifleri yapıldığı, CHP’li belediyelerde işe yerleştirme vaadinde bulunulduğu hatırlatıldı.

Dilekçede, mevcut yönetimin 6 Nisan 2025’te yapılan 21. ve 21 Eylül 2025’teki 22. Olağanüstü Kurultaylarını, açılan davayı etkisiz hâle getirmek ve “hukuka karşı hile” yapmak amacıyla düzenlediği, bu nedenle söz konusu kurultayların yok hükmünde sayılması gerektiği ifade edildi.

Kurultay İradesinin Gasp Edildiği İddiası

Delegelerin dilekçesinde, mevcut yönetimin muhaliflere yönelik yargısız infaz ve disiplin süreçleriyle parti içi demokrasiyi engellediği, CHP gibi köklü bir partinin kurultay iradesinin “organize şekilde gasbedilmesinin” kamu düzenine aykırı olduğu ve bunun Türk Medeni Kanunu’na göre “mutlak butlan” sebebi sayılması gerektiği vurgulandı.

Kamerasız Araca Geçit Yok! Ticari Taşıtlar Muayeneden Kalacak
Kamerasız Araca Geçit Yok! Ticari Taşıtlar Muayeneden Kalacak
İçeriği Görüntüle

Yargılama süreci devam ederken, “kamu düzenini korumak” amacıyla mevcut CHP yönetiminin tedbiren görevden uzaklaştırılması ve önceki dönem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu üyelerinin göreve iade edilmesi talep edildi.

39. Kurultay ve Kongre Sürecinde Yapılan Seçimlerin İptali Talebi

Dilekçede, CHP’nin 38. Olağan Kurultayının “mutlak butlanla” batıl olduğunun tespitiyle iptal edilmesi, Genel Başkan Özgür Özel’in, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Parti Meclisi üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılması istendi.

Ayrıca, CHP’nin 21 Nisan ve 21 Eylül’deki olağanüstü kurultaylarının yok hükmünde olduğunun tespitiyle, bu kurultaylarda alınan tüm kararların geçersiz sayılması ve mevcut yönetim tarafından başlatılan 39. Olağan Kurultay sürecinde yapılan tüm seçimlerin iptaline karar verilmesi talep edildi.

Kaynak: AA