İçme sütü üretiminde artış
Nisan ayında içme sütü üretimi, 2023’ün aynı ayına göre %7,9 artışla 142 bin 948 tona yükseldi. 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde ise içme sütü üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,7 artarak 574 bin 874 ton oldu.
Yoğurt, peynir ve tereyağı üretiminde yükseliş
Söz konusu ayda:
- Yoğurt üretimi, yıllık bazda %5,8 artarak 110 bin 778 tona,
- İnek peyniri üretimi, %4,8 artarak 69 bin 892 tona,
- Ayran ve kefir üretimi, %9,4 artışla 85 bin 983 tona,
- Tereyağı ve sade yağ üretimi, %24,1 artarak 11 bin 310 tona ulaştı.
Ocak-Nisan döneminde ise:
- Yoğurt üretimi %3 artışla 423 bin 477 ton,
- İnek peyniri üretimi %0,8 artışla 277 bin 465 ton,
- Ayran ve kefir üretimi %5,3 artışla 304 bin 808 ton,
Tereyağı ve sade yağı üretimi %6,8 artışla 38 bin 445 ton olarak kaydedildi.
Aylık bazda düşüş gözlendi
Mart ayında 1 milyon 15 bin 647 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, nisan ayında %3,4 azalarak 981 bin 10 tona geriledi. Aynı şekilde, içme sütü üretimi de mart ayına göre %3,8 azalış gösterdi.